ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Αρχαία γιγάντια θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε στην Ευρώπη

Όπως φαίνεται, πριν από εκατομμύρια χρόνια γιγάντιες θαλάσσιες χελώνες κολυμπούσαν στις θάλασσες της Γης. Μέχρι πρόσφατα αυτοί οι προϊστορικοί γίγαντες, που έφταναν σε μήκος πάνω από 3 μέτρα από το κεφάλι μέχρι την ουρά, θεωρούνταν ότι βρίσκονταν μόνο στα νερά που περιβάλλουν τη Βόρεια Αμερική. To 2021 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο είδος τεράστιας αρχαίας θαλάσσιας χελώνας στην Ισπανία με μήκος 3,74 μ., που πλέον είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει βρεθεί στη Ευρώπη.

Αρχαία γιγάντια θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε στην Ευρώπη

Το απολίθωμα εντοπίστηκε από έναν πεζοπόρο το 2016 στα βουνά των Πυρηναίων της βόρειας Ισπανίας, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με τα οστά αυτά για σχεδόν πέντε χρόνια. Οι ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τους Άνχελ Λουχάν και Άλμπερτ Σέλες, ξεκίνησαν να μελετούν τα οστά το 2021, και συνειδητοποίησαν ότι είχαν μπροστά τους ένα είδος θαλάσσιας χελώνας εντελώς νέo στην επιστήμη. Σύντομα επέστρεψαν στην τοποθεσία για να πραγματοποιήσουν περισσότερες ανασκαφές.

Το είδος ονομάστηκε Leviathanochelys aenigmatica. «Λεβιάθαν» (Leviathan) είναι ένα βιβλικός όρος για ένα θαλάσσιο τέρας ενώ «chelys» μεταφράζεται ως χελώνα και το «aenigmatica» μεταφράζεται σε αίνιγμα - σε σχέση με τα περίεργα χαρακτηριστικά της χελώνας. Οι ερευνητές έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports» στις 17 Νοεμβρίου 2022. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι το αρχαίο ζώο έζησε κατά την Κρητιδική Εποχή, καθιστώντας το ηλικίας τουλάχιστον 72 εκατομμυρίων ετών.

Αρχαία γιγάντια θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο απολίθωμα θαλάσσιας χελώνας που έχει καταγραφεί στον κόσμο βρέθηκε στη Νότιο Αμερική, ονομάζεται Archelon ischyros και έχει μήκος 4,5 μ. Το απολίθωμα φιλοξενείται στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Βιέννης και υπολογίζεται ότι έζησε πριν περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια.

Oι Ισπανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι οι γιγάντιες θαλάσσιες χελώνες δεν αναπτύχθηκαν μόνο στη Βόρεια Αμερική αλλά πλέον και στην Ευρώπη.

Μπορείται να διβάσετε το άρθρο εδώ.

 

 

Navigation

Social Media