ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Βρεθήκαμε μαζί στο Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών παρουσιάσεων λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να βρεθούμε από κοντά οι φίλοι και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ, στις 20 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο χώρο του Impact Hub Athens στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ 2022!

«Η δημοσιοποίηση και η συζήτηση των αποτελεσμάτων κάθε έτους είναι μία στιγμή που περιμένουν με χαρά τα μέλη, οι συνεργάτες και οι φίλοι μας» λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Τα στοιχεία από κάθε δράση παρουσιάστηκαν σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται ο διάλογος και η συζήτησή πάνω σ΄ αυτά», συνεχίζει.

Βρεθήκαμε μαζί στο  Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Όλοι όσοι ήρθαν είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο όπου υπήρχαν αναρτημένες αφίσες με τα στοιχεία και να συνομιλήσουν με τους συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ για την διάσωση και περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης, την περιβαλλοντική αγωγή και ευαισθητοποίηση του κοινού, τον εθελοντισμό και την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε.

Βρεθήκαμε μαζί στο  Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης μίλησε για τις 33 χελώνες που έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2022 και για τις 32 που επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα. Μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σημαντικές στιγμές του 2022, όπως την απελευθέρωση του «Ζώη», της χελώνας, που μετά από τρία χρόνια περίθαλψης και αποκατάστασης κατάφερε να γυρίσει πίσω στο φυσικό της περιβάλλον.

Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, Δημήτρης Φυτίλης, μίλησε για τους 11.460 επισκέπτες και τα 9.540 παιδιά που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις μας. «Φέτος, είχαμε περισσότερους επισκέπτες από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που μας χαροποιεί γιατί έτσι ευαισθητοποιούνται στα θέματα της θάλασσας, άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και βέβαια οι μαθητές από όλη την Ελλάδα» είπε.

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων πεδίου στις παραλίες ωοτοκίας παρουσίασε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Δυτικής Πελοποννήσου, Μιχάλης Σουρουλίδης. Το 2022 καταγράφηκαν περίπου 5.840 φωλιές σε 110 χιλιόμετρα παραλίας στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο. «Με τη βοήθεια των εθελοντών/ ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ έφυγαν προς τη θάλασσα περίπου 224. 237 χελωνάκια» είπε ο Μιχάλης. Μας ενημέρωσε πως έχει παρατηρηθεί μια αυξητική πορεία στον αριθμό των φωλιών.

Βρεθήκαμε μαζί στο  Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Την ευαισθητοποίηση του κοινού στα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας τη χρονιά του 2022 παρουσίασε η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου, όπου ο αριθμός των επισκεπτών που συμμετείχαν έφθασε τους 59,280, με αισθητή αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η προσπάθεια των εθελοντών και του προσωπικού στις παραλίες ωοτοκίας για την εξεύρεση πόρων απέφερε το συνολικό πoσό 68,690€ από υιοθεσίες και δωρεές.

Βρεθήκαμε μαζί στο  Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση από τον Πρόεδρο του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θωμά Αράπη και τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Δημόπουλο με θέμα «Τουρίστες και χελώνες, μπορούν να ζήσουν μαζί;». Στη συζήτηση αναφέρθηκαν παραδείγματα όπου η έντονη τουριστική δραστηριότητα έχει επηρεάσει αρνητικά τις θαλάσσιες χελώνες και τον βιότοπο τους αλλά και παραδείγματα συνεργασίας με ξενοδοχειακές μονάδες στην απομάκρυνση επίπλων της θάλασσας τη νύχτα. Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη μιας ευρύτερης συνεργασίας έτσι ώστε ο τουρισμός να βοηθήσει τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών και οι χελώνες να βοηθήσουν τον τουρισμό στην Ελλάδα, με την αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρήσεων και επισκεπτών.

Βρεθήκαμε μαζί στο  Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η απονομή των βραβείων διακεκριμένης προσφοράς (Over & above Awards) για τη χρονιά που πέρασε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με το φλουρί, που φέτος «έπεσε» στον Νίκο Μανία που έχει αναλάβει την επικοινωνία και τη συλλογή αναφορών για τη διάσωση και τις εκθαλασσώσεις χελωνών.

Βρεθήκαμε μαζί στο  Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Η Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του 2022 πραγματοποιήθηκε επίσης στα αγγλικά διαδικτυακά, την Τετάρτη 1η Μαρτίου. Και στις 2 παρουσιάσεις έγινε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Εθελοντές προστατεύουν τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα» που γυρίστηκε στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο. Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα εθελοντισμού και πρακτικών ασκήσεων εδώ.

 

Navigation

Social Media