ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το πρόγραμμα του Λακωνικού ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες του Λακωνικού κόλπου διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 1982 και την ίδια δεκαετία άρχισε η συστηματική καταγραφή των φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι και Ευρώτα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε λειτούργησε και πάλι ο Ερευνητικός Σταθμός στο Μαυροβούνι, κοντά στο Γύθειο, με τους εθελοντές/ ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το πρόγραμμα του Λακωνικού ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Οι Tanya Narshi, William Michel και Hania Bendib ήταν οι Υπεύθυνοι πεδίου που εκπαίδευσαν και συντόνισαν τους εθελοντές στο πρόγραμμα πεδίου του Λακωνικού φέτος. Η ομάδα κατέγραψε και προστάτεψε περίπου 428 φωλιές θαλάσσιων χελωνών και ενημέρωσε περίπου 3.000 επισκέπτες για την αναπαραγωγική δραστηριότητα και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Το πρόγραμμα του Λακωνικού ολοκληρώθηκε με επιτυχία«Ευχαριστώ πολύ τους Υπεύθυνους πεδίου και όλους τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιας χελώνας αυτό το καλοκαίρι. Δεν είναι εύκολο να παραπατάς τόσα χιλιόμετρα καθημερινά σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά το έκαναν με αφοσίωση στην προσπάθεια για την προστασία της φύσης και αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο», δηλώνει ο Θάνος Μιχαηλίδης, o Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου. «Επίσης, είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια που λάβαμε φέτος από τοπικές επιχειρήσεις, το Δήμο ανατολικής Μάνης για την παροχή αποθηκευτικού χώρου και τους Τάσο Μανταλά, Τάσο Μανταλά, Θεόδωρο Μανταλά και Σωτήρη Μανταλά» συμπληρώνει.

Σχετικά καλή ήταν η κατάσταση στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας και ειδικά στον Ευρώτα, όπου καταγράφηκαν αρκετές παραπάνω φωλιές σε σχέση με πέρυσι. Απογοητευτική όμως ήταν η καταστροφή των αμμοθινών που παρατηρήθηκε στην παραλία Μαυροβούνι, λόγω της εγκατάστασης αγωγών για την λειτουργία του Σταθμού Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων του Γυθείου. Η υποβάθμιση της παραλίας ωοτοκίας συνεχίστηκε με τοποθέτηση τσιμέντου και αμμοχάλικου πάνω από τους αγωγούς. «Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν το πάνω μέρος της παραλίας στο Μαυροβούνι που είχε ήδη ανοιχτεί παράνομα δρόμος τα προηγούμενα χρόνια καθώς και το κατεστραμμένο μέρος των αμμοθινών ως φετινή επέκταση του δρόμου, με αποτέλεσμα να ενταθεί η υποβάθμιση των αμμοθινών» λέει ο Θάνος Μιχαηλίδης. «‘Όλες οι παραλίες ωοτοκίας στο Λακωνικό κόλπο έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Η υποβάθμιση βιοτόπων, όπως αυτή στο Μαυροβούνι, πρέπει να αποφεύγονται και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους εργολάβους και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ότι αφορά τα έργα που εκτελούνται εκεί», συμπληρώνει.

Το πρόγραμμα του Λακωνικού ολοκληρώθηκε με επιτυχίαΠίσω στην Αθήνα, στα γραφεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουν ήδη αρχίσει οι αιτήσεις των εθελοντών για τις δράσεις προστασίας των θαλασσίων χελωνών του 2023.

Αν θέλεις να γίνεις εθελοντής και να προστατέψεις τα χελωνάκια και τις θαλάσσιες χελώνες στο Λακωνικό κόλπο, δες τις πληροφορίες εδώ.

Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις το φυλλάδιο με τα προγράμματα του 2023.

 

Navigation

Social Media