Στην Ελλάδα το επόμενο Μεσογειακό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες
Τα Μεσογειακά Συνέδρια για τις θαλάσσιες χελώνες άρχισαν το 2001 και συγκεντρώνουν συμμετέχοντες από διάφορες χώρες και επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι μοιράζονται τον κοινό στόχο της διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών και των βιότοπων τους.
Αρκετοί άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στο 7ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες και βρέθηκαν από 18 -21 Οκτωβρίου 2022 στην παραθαλάσσια πόλη του Τετουάν του Μαρόκου σχεδόν απέναντι από το Γιβραλτάρ.
Φέτος, συμμετείχαν περισσότεροι από 120 σύνεδροι από τις περισσότερες μεσογειακές χώρες αλλά και από Αμερική, Βρετανία, Βέλγιο κ.ά.
Το συνέδριο διήρκεσε 4 μέρες και περιέλαβε 8 εργαστήρια, 37 πόστερς και 92 προφορικές παρουσιάσεις. Οι κύριες θεματικές ενότητες ήταν περίθαλψη και επανένταξη, βιολογία ωοτοκίας, ανατομία και φυσιολογία, παθολογία και υγεία, κίνδυνοι, χρήση drones για έρευνα, διαχειριστικά μέσα και μεσογειακό αρχείο τυχαίων συλλήψεων.
Πραγματοποιήθηκαν δύο κεντρικές ομιλίες που έγιναν από δύο αξιοσέβαστα μέλη της επιστημονικής κοινότητας των θαλάσσιων χελωνών: τον Earl Possard, Υπεύθυνο του Προγράμματος θαλάσσιας χελώνας στην U.S Fish & Wildlife Service που μίλησε για την «Προστασία των θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο» και τον Δημήτρη Μαργαριτούλη, τον Ιδρυτή του ΑΡΧΕΛΩΝ με την παρουσίαση « Οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο – Προσωπικές διαπιστώσεις».
Στο συνέδριο συμμετείχαν 11 άτομα από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, και έγιόπου παρουσίασαν με ομιλίες, posters και εργαστήρια μια σειρά από σημαντικά θέματα για τις θαλάσσιες χελώνες.
Όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, βραβεύτηκε η καλύτερη παρουσίαση από φοιτητή, που φέτος ήταν ο Hamet Mallat από την Τυνησία. Στη συνέχεια, εκλέχθηκε ο Πρόεδρος του επόμενου συνεδρίου, στη χώρα του οποίου θα γίνει το επόμενο συνέδριο, που είναι η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έτσι, το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα! Συγχαρητήρια στην Αλίκη για την εκλογή της και ευχές για επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής!
Δείτε περισσότερα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην ιστοσελίδα μας: ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΑΣ και το Επιστημονικό έργο μας.