ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η εθελοντική ομάδα Σητείας καταγράφει φωλιές και χελωνάκια Καρέττα

Με μεγάλη χαρά η τοπική ομάδα εθελοντών της Σητείας που δραστηριοποιείται εδώ και 13 χρόνια στην περιοχή υπό την επίβλεψη του ΑΡΧΕΛΩΝ, κατέγραψε την πρώτη εκκόλαψη φωλιάς θαλάσσιας χελώνας για φέτος, στην παραλία Καραβόπετρα, στις 4 Αυγούστου. Πρόκειται για μια από τις σποραδικές φωλιές Καρέττα που κάνουν την εμφάνιση τους στην μεγάλη ακτογραμμή της χώρας μας και είναι σημαντικές για τη μελέτη των πληθυσμιακών τάσεων των θαλάσσιων χελωνών, ενόψει και της κλιματικής αλλαγής.

Η εθελοντική ομάδα Σητείας καταγράφει φωλιές και χελωνάκια Καρέττα

Η κινητοποίηση της ομάδας ήταν άμεση και η συνεργασία με τις τοπικές αρχές λειτούργησε αποτελεσματικά καθώς ο Δήμος κάλυψε τα φώτα στην περιοχή για να μειωθεί η φωτορρύπανση, η είσοδος για τα τροχοφόρα στην παραλία ήταν κλειστή ενώ κάθε βράδυ σηκώνονται οι ξαπλώστρες αφήνοντας ελεύθερο το χώρο για τα πανάρχαια αυτά ζώα της θάλασσας. Οι εθελοντές έμεναν μέχρι τις 6 το πρωί για να βεβαιωθούν ότι τα χελωνάκια θα φτάσουν μόνα τους στην θάλασσα με ασφάλεια. Κάποια αποπροσανατολίστηκαν προς τα φώτα, αλλά παρά τη δυσκολία, 84 χελωνάκια κατάφεραν να φτάσουν στο νερό.

Στις 16 Αύγουστου διοργανώθηκε η εκσκαφή της συγκεκριμένης φωλιάς σε συνεργασία με τη Λυδία Κουτρουδίτσου, βιολόγο και Υπεύθυνη του προγράμματος Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εκσκαφή γίνεται πάντα από έμπειρους ανθρώπους μετά την ολοκλήρωση της εκκόλαψης και σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, οι εκσκαφές γίνονται με ταυτόχρονη παρουσία κοινού ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν μικροί και μεγάλοι, χωρίς να ενοχληθούν τα ζώα.

Τι μάθαμε για τη συγκεκριμένη φωλιά; «Υπολογίστηκε το ποσοστό εκκόλαψης αφού φάνηκε ότι η χελώνα είχε αφήσει στη φωλιά 122 αυγά από τα οποία εκκολάφθηκαν 104» μας είπε η Λυδία. «Ήταν η πρώτη εκσκαφή φωλιάς στην περιοχή και τιμήθηκε ακόμη και με την παρουσία του δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη. Φέτος έχουν παρατηρηθεί αρκετές έξοδοι από θηλυκές χελώνες, επομένως κάτοικοι και εθελοντές περιμένουν και άλλες φωλιές να εκκολαφθούν σύντομα» συμπληρώνει.

Με τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθείται συστηματικά κάθε χρόνο η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας σε συνολικά 75χλμ παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, σποραδικές φωλιές της Καρέττα καταγράφονται κάθε χρόνο και σε άλλα σημεία της Ελληνικής ακτογραμμής με τη βοήθεια πολιτών που επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας www.archelon.gr.

Οι θερινοί Σταθμοί ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη βρίσκονται στο Ρέθυμνο (κοντά στο Φάρο στο Παλαιό Λιμάνι) ,στα Χανιά (στο Παλαιό Λιμάνι) και στον κόλπο της Μεσσαράς (στα Μάταλα).

Επισκεφτείτε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ που λειτουργεί όλο το χρόνο στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας.

 

Navigation

Social Media