ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη!

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι συνεχής από τις αρχές της δεκαετίας του '80, πραγματοποιώντας ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών, ενώ οι συστηματικές καταμετρήσεις φωλιών ξεκίνησαν το 1984.

Φέτος, το μακρόβιο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο βρίσκεται ανάμεσα στους φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Natura 2000! Αυτό το πανευρωπαϊκό βραβείο αναγνωρίζει τις πιο σημαντικές επιτυχίες στα θέματα προστασίας της φύσης, αναδεικνύει τις περιοχές του οικολογικού δικτύου Natura 2000 και αυξάνει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολύτιμη φυσική κληρονομία της Ευρώπης.

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη!

Χιλιάδες εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα έχουν μέχρι σήμερα συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή. Από το 1992, η μεγάλη πλειονότητα των φωλιών εντός του πυρήνα ωοτοκίας, προστατεύεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με εγκεκριμένες μεθόδους κατά της θήρευσης, του πλημμυρισμού από τη θάλασσα και του αποπροσανατολισμού των νεοσσών. Σαν αποτέλεσμα αυτής της μαζικής προστασίας των φωλιών, παρατηρείται από το 2006 σταδιακή αύξηση του αριθμού των φωλιών, άρα και των ενήλικων θηλυκών που αναπαράγονται στην περιοχή. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, στον Κυπαρισσιακό κόλπο καταγράφεται σήμερα ο μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός της Καρέττα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους κριτές των Βραβείων Natura 2000, το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο αναδεικνύει τα προσεκτικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της προσπάθειας να προστατευθούν οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μία από τις 2 συμμετοχές από την Ελλάδα, που περιλαμβάνονται στους φιναλίστ στην κατηγορία της θάλασσας. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ https://ec.europa.eu/environment/natura-2000-award/current-edition/protecting-mediterranean-loggerhead-sea-turtle_en 

Μπορείτε να μας υποστηρίξετε για το Βραβείο Κοινού. και να ψηφίσετε για τον ΑΡΧΕΛΩΝ μέχρι τις 27 Απριλίου, στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://n2000citizenaward.eu/22019

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη!

 

Navigation

Social Media