ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο

Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα πραγματοποιήθηκαν στο Ρωμανό, την Κορώνη Μεσσηνίας και στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου από τέλος Μαΐου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία στις τρεις αυτές περιοχές ωοτοκίας καταγράφηκαν συνολικά 650 φωλιές σε περίπου 29 χλμ. παραλίας που επιτηρήθηκαν. Επιπλέον, οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν περίπου 2000 επισκέπτες στις περιοχές Κορώνης και Λακωνικού.

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο

«Ευχαριστούμε τους ερευνητές, τους εθελοντές και τους Υπεύθυνους πεδίου, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, έφεραν σε πέρας τις δράσεις», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, βιολόγος, Υπεύθυνη για τα Προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο.

Τις δράσεις στο Ρωμανό πραγματοποίησε ο Κώστας Τενεκετζής. Στην Κορώνη Υπεύθυνος παρακολούθησης ήταν ο Neil Davis. Υπεύθυνοι πεδίου στο Λακωνικό ήσαν ο Θάνος Μιχαηλίδης (Συντονιστής παρακολούθησης) και η Constance Giradeau (Υπεύθυνη παρακολούθησης). Η Ηλέκτρα Αθηναίου ήταν βοηθός του Προγράμματος νότιας Πελοποννήσου.

Ένα από τα πιο απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίζεται ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών είναι η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης τη νύχτα ώστε να υπάρχει επαρκής ελεύθερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία, χωρίς εμπόδια. «Υπήρξε ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις, που με συνέπεια και καλή συνεργασία εφάρμοσαν τα μέτρα στην Κορώνη. Ομοίως, στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας του Λακωνικού κόλπου, από ένα σημείο και μετά, παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην εφαρμογή του μέτρου – ελπίζουμε να ανταποκριθούν όλοι οι φορείς και οι επιχειρήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι», συμπληρώνει η Γαλήνη.

Τι συνέβη όμως όταν άρχισαν να εκκολάπτονται οι φωλιές στο Λακωνικό; Παρατηρήθηκαν μικρά χελωνάκια να αποπροσανατολίζονται από τη φωταύγεια ενώ είχαν ήδη μπει στη θάλασσα και να βγαίνουν ξανά στη στεριά. «Το πρόβλημα της φωτο-ρύπανσης στην παραλιακή ζώνη του Λακωνικού κόλπου παρέμεινε εξαιρετικά έντονο – ελπίζουμε σε ευρύτερη συνεργασία και καλύτερα αποτελέσματα τις επόμενες χρονιές » λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Παράδειγμα προς μίμηση ήταν η συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τις ξενοδοχειακές μονάδες Costa Navarino στην παραλία Ρωμανός, οι οποίες με συνέπεια φρόντισαν να διατηρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή της Καρέττα» προσθέτει.

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στη νότια Πελοπόννησο

Οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην νότια Πελοπόννησο έχουν ενταχθεί σε 2 περιοχές του δικτύου Natura 2000, ως εξής:

-παραλίες Λακωνικού κόλπου Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι (συνολικά 8,4χλμ.) και Ευρώτα (15χλμ.) στην περιοχή GR2540003 «Εκβολές Ευρώτα, περιοχή Βρονταμά και θαλάσσια περιοχή Λακωνικού Κόλπου»

- παραλία Κορώνης Ζάγκα Μεμί (2,7χλμ.) και παραλία Ρωμανού (2,7χλμ.) στην περιοχή GR2550010 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας».

Μάθετε περισσότερα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κατά το 2021 στη ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ εδώ

Μάθετε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο και τις υπόλοιπες περιοχές εδώ


 

Navigation

Social Media