ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Εκδηλώσεις

Εγκαίνια Σταθμού Α' Βοηθειών για τραυματισμένες χελώνες & Σταθμού Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

Στις 31 Ιουλίου 2005 στις 20.30 το απόγευμα το παλιό μονοθέσιο σχολείο στο Παγκαλοχώρι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, για να υποδεχτεί όλους τους φίλους και τις φίλες των θαλάσσιων χελωνών. Οι θαλάσσιες χελώνες βρήκαν τελικά και στο Ρέθυμνο το δικό τους τόπο, ένα Σταθμό Α' Βοηθειών για τραυματισμένες χελώνες και έναν Περιβαλλοντικό Σταθμό. Ο χώρος αυτός, όνειρο παλιό των φίλων και των συνεργατών του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια του Δήμου Αρκαδίου, του Δημάρχου κ. Μανώλη Μανωλακάκη και των συνεργατών του.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για το πρόγραμμα LIFE Nature, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο, έχει αναλάβει τη δημιουργία Σταθμού Α' Βοηθειών για τραυματισμένες χελώνες και στην Κρήτη η οποία θεωρείται 'hot spot' λόγω του αριθμού θαλάσσιων χελωνών που εκβράζονται νεκρές ή τραυματισμένες.

Ο χώρος που επιλέχτηκε είναι το Παγκαλοχώρι στο Δήμο Αρκαδίου λόγω της εγγύτητάς του στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Κρήτης και μια από τις σημαντικότερες της Μεσογείου και στο Γραφείο Επικοινωνίας Αλιέων του Συλλόγου στο Σφακάκι. Το παλιό και εγκαταλελειμμένο σχολείο Παγκαλοχωρίου παραχωρήθηκε στο Σύλλογο από το Δήμο Αρκαδίου ο οποίος ανέλαβε και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αποκατάστασής του αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη θαλάσσια χελώνα. Έτσι η απειλούμενη caretta caretta υποστηρίζεται από 2 σταθμούς A' βοηθειών και ένα Κέντρο Διάσωσης (νοσοκομείο για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες) που βρίσκεται στην Γλυφάδα.

Ο Δήμαρχος Αρκαδίου, κ. Εμμανουήλ Μανωλακάκης, εγκαινίασε το χώρο μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Ραΐσης, ενώ ένα άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Εύη  Γερόκωστα, αφηγήθηκε παραμύθια για ζώα δίνοντας στη βραδιά ένα προσωπικό και ιδιαίτερο τόνο. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε επίσης και η Βιβή Ραΐση (επίσης μέλος του ΔΣ), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρκαδίου, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής, καθώς επίσης και οι κάτοικοι του χωριού, οι εθελοντές του Συλλόγου  και φίλοι των θαλάσσιων χελωνών.

Navigation

Social Media