ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Εκδηλώσεις

Φιλοξενία του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο ΓΑΙΑ

Στο Κέντρο ΓΑΙΑ πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις με θέμα τη Θαλάσσια Χελώνα, στα πλαίσια του αφιερώματος των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή στις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/2/07, όπου ο Διευθυντής του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, παρουσίασε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Caretta» του Δημήτρη Μαργαριτούλη, ενώ παράλληλα ανέλυσε συνοπτικά το έργο των 24 χρόνων του Συλλόγου. Το ενδιαφέρον των φίλων του Μουσείου αλλά και πολλών άλλων, έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω συζητήσεις, ενώ τέθηκαν πολλές ερωτήσεις οι οποίες βρήκαν τις απαντήσεις τους.

Η δεύτερη εκδήλωση απευθυνόταν σε παιδιά και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/2/07. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Περιουσία μου ο Πλούτος της Θάλασσας». Ίσως γιατί οι θαλάσσιες χελώνες είναι πολύ συμπαθητικές, ίσως γιατί αυτό το ζώο είναι πολύ γνωστό στις νεότερες ηλικίες, ίσως γιατί απειλείται με εξαφάνιση, πάντως για κάποιο λόγο, μικροί φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή αλλά και άλλοι, με πολύ ενθουσιασμό έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες που οργάνωσε γιʼ αυτούς ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πάνω από 40 παιδιά όχι μόνο «κάθισαν ήσυχα» κατά τη διάρκεια της παρουσίασης/ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα αλλά και συμμετείχαν ενεργά ενώ κάποια από αυτά ήταν αρκετά διαβασμένα, γνωρίζοντας ήδη κάποιες πτυχές της ζωής τους και από τι απειλούνται.
Η εκδήλωση περιλάμβανε παιχνίδια με γνωστικό αντικείμενο-memo, σταυρόλεξο- με δημιουργικό-χειροτεχνία, ζωγραφική- καθώς και παιχνίδι με στόχο την ευαισθητοποίηση-δημιουργία αφίσας- αλλά και τη ψυχαγωγία-επιδαπέδιο παιχνίδι.

Τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για τα προβλήματα του περιβάλλοντος αρκεί η καλή πρόθεση των «μεγάλων» και η διάθεση συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, δηλαδή ό,τι χρειάζεται και στα παιδιά για να συμμετέχουν ενεργά σε ένα ομαδικό παιχνίδι. Τελικά οι «μεγάλοι» και τα παιδιά δεν διαφέρουν και πολύ.

Navigation

Social Media