ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Αυξημένη η προστασία των θαλασσίων χελωνών σε στεριά και θάλασσα με τις νέες περιοχές Natura 2000

Αυξημένη η προστασία των θαλασσίων χελωνών σε στεριά και θάλασσα με τις νέες περιοχές Natura 2000

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β΄4432/15-12-2017), με την οποία επεκτείνεται σημαντικά το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της χώρας μας. Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται η επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και ο χαρακτηρισμός 32 νέων.

Ειδικά για τις θάλασσές μας τα νέα είναι πολύ θετικά, καθώς από τις 63 επεκτάσεις οι 24 είναι θαλάσσιες ζώνες ειδικής διατήρησης, ενώ από τις 32 νέες περιοχές οι 9 αποτελούν θαλάσσιες ζώνες ειδικής διατήρησης, καλύπτοντας πλέον πάνω από το 20% των ελληνικών θαλασσών.

Ειδικά σε ότι αφορά την προστασία των θαλασσίων χελωνών, έγινε χαρακτηρισμός 4 νέων θαλάσσιων περιοχών (Θρακικό πέλαγος, Κεφαλονιά, Κορινθιακός κόλπος και Νότια Μεσσηνία), οι οποίες καλύπτουν σημαντικά πεδία τροφής, διαχείμασης ή ζευγαρώματος στη θάλασσα και ορισμένες παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta. Επίσης έγινε επέκταση 5 υφιστάμενων περιοχών Natura 2000 (Αμβρακικός κόλπος, Νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι, Εκβολές Ευρώτα, Χανιά) στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, όπου εντοπίζεται αυξημένη παρουσία θαλασσίων χελωνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επιστημονικά δεδομένα για την αξιολόγηση και ένταξη ή επέκταση των προαναφερόμενων περιοχών συλλέχθηκαν χάρη στις μακροχρόνιες έρευνες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και τη συμβολή εκατοντάδων εκπαιδευμένων εθελοντών.

Με τις προαναφερόμενες αλλαγές εκτιμάται πως η συντριπτική πλειοψηφία των κυριότερων παραλιών ωοτοκίας της Καρέττα στην χώρα μας, είναι πλέον ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται πλαίσιο προστασίας σε σημαντικές θαλάσσιες περιοχές! Η προστασία στη θάλασσα είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς οι θαλάσσιες χελώνες περνούν το 99,9% του κύκλου ζωής τους μέσα στο νερό.

Αναμφισβήτητα η επέκταση του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη στην προσπάθεια προστασίας όχι μόνο των θαλασσίων χελωνών αλλά συνολικά του φυσικού μας πλούτου, ενώ η χώρα μας κάνει ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων. Ας ελπίσουμε ότι με την προώθηση του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών η προστασία θα είναι ουσιαστική και «δεν θα μείνει στα χαρτιά».

 

Πληροφορίες:

Θεοδώρου Παναγιώτα, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης, τηλ: 69 404 70 194

 

Navigation

Social Media