ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Γιορτάζοντας 1000 φωλιές με την απελευθέρωσης της «Γιασμίν» στη Ζάκυνθο

Στις 12 Ιουλίου, ένα πολύ σημαντικό γεγονός θα λάβει χώρα μπροστά από το ξενοδοχείο Crystal στην παραλία Καλαμακίου Zακύνθου. Η χελώνα Caretta Caretta «Γιασμίν» που είχε βρεθεί τραυματισμένη θα απελευθερωθεί σήμερα στο φυσικό της περιβάλλον.

Γιορτάζοντας 1000 φωλιές με την απελευθέρωσης της «Γιασμίν» στη Ζάκυνθο

Στις 12 Ιουνίου η «Γιασμίν» βρέθηκε στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, με δίχτυα γύρω από το μπροστινό πτερύγιο που της προκάλεσαν δυσκολία στη κολύμβηση. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και με τη βοήθεια των ΚΤΕΛ Ζακύνθου, μετέφεραν τη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί οι ακτινογραφίες της χελώνας έδειξαν ότι δεν υπήρχε εσωτερική αιμορραγία ή κατάποση αγκιστριών. Η χελώνα ανάρρωσε γρήγορα και έπειτα απο προσεκτική παρατήρηση αξιολογήθηκε ικανή να επιστρέψει και πάλι στη θάλασσα. Η θεραπεία και μεταφορά της χελώνας πραγματοποιήθηκαν χάρη στην υποστήριξη των Crystal Beach Hotel, Nefis Travel και Aegean Airlines.

Στις 17:30 το απόγευμα η «Γιασμίν» θα αφεθεί ελεύθερη μπροστά από το ξενοδοχείο Crystal, όπου το ένστικτο της θα την οδηγήσει προς την θάλασσα.

Η απελευθέρωση μιας θαλάσσιας χελώνας αποτελεί εξαιρετικά χαρούμενο γεγονός για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ όπως επίσης και για τους κατοίκους και επισκέπτες της Ζακύνθου.

Για όσους παρευρεθούν στο γεγονός, η απελευθέρωση θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία την οποία θα μπορούσαν να βιώσουν σε πολύ λίγα μέρη στον κόσμο. Παρ΄ όλα αυτά η ιστορία της «Γιασμίν» μας υπενθυμίζει οτι η λήψη προστατευτικών μέτρων είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί η επίπτωση που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Το οικοσύστημα της Ζακύνθου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος και ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου.

Η απελευθέρωση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να γιορτάζει σήμερα η Ζάκυνθος. Το πρωί της 11ης Ιουλίου, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν την 1000η φωλιά για την φετινή χρονιά στον Κόλπο του Λαγανά. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στοχεύει στην προστασία των χελωνών μέσω της παρατήρησης και έρευνας, προστασίας του φυσικού τους περιβάλλοντος και την επανένταξη τραυματισμένων χελωνών στο φυσικό τους βιότοπο.

Πληροφορίες: Anna Lamaj/ Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου, τηλ: 6940454976, email: zakynth@archelon.gr

 

Navigation

Social Media