ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Τα προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το καλοκαίρι του 2022

Κάθε καλοκαίρι, οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα αφήνουν τα αυγά τους σε συγκεκριμένες αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα και μετά επιστρέφουν στις φθινοπωρινές θαλάσσιες μεταναστεύσεις τους. Όμως η τύχη των φωλιών δεν είναι εξασφαλισμένη. Η επιτυχία τους επαφίεται κατά πολύ στην ανθρώπινη εγρήγορση, τόσο στην ακτή όπου αναπτύσσεται τουρισμός, όσο και στη θάλασσα, όπου μεγάλος αριθμός χελωνών χάνεται κάθε χρόνο από αλληλεπιδράσεις με αλιευτικά εργαλεία και άλλους κινδύνους.

Τα προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το καλοκαίρι του 2022

Αν θέλεις να βοηθήσεις τη φύση στην ακτή, τις μεγάλες χελώνες να αφήσουν τα αυγά τους και τα μικρά χελωνάκια να εκκολαφθούν, τα 7 προγράμματα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς σε περιμένουν. “Υπάρχουν ακόμη ελεύθερες θέσεις για τη συμμετοχή εθελοντών στα φετινά προγράμματα που έχουν ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο”, λέει η Ελένη Πράππα, Υπεύθυνη Εθελοντών.

Τα προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το καλοκαίρι του 2022Στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές 18-65 ετών που μιλούν καλά αγγλικά και δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στις θαλάσσιες χελώνες. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένες κατασκηνώσεις. Περπατούν καθημερινά τις παραλίες καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές, ενημερώνουν τους επισκέπτες και ενημερώνουν ειδικά αρχεία με τις παρατηρήσεις τους. «Πάντα υπάρχει χρόνος να χαρούν τη θάλασσα, να ασχοληθούν με την καθαριότητα, το μαγείρεμα και να χαλαρώσουν», συμπληρώνει η Ελένη. Η συμμετοχή συνεπάγεται μία εθελοντική εισφορά που περιλαμβάνει το κόστος διαμονής, διοικητικά έξοδα και ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος.

Στη Γλυφάδα Αττικής βρίσκεται και λειτουργεί όλο το χρόνο το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πάνω από 60 τοπικοί εθελοντές, κάτοικοι Αττικής και 60 εθελοντές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθε χρόνο. « Αν θέλεις να βοηθήσεις στη διάσωση θαλάσσιων χελωνών που είναι τραυματισμένες από διάφορα αίτια (μπλέξιμο σε δίχτυα και αγκίστρια, κατάποση πλαστικών, σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη και σκόπιμα χτυπήματα) έλα στο Κέντρο Διάσωσης» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου. «Μπορείς να συμμετέχεις επίσης στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την ενημέρωση / ξενάγηση επισκεπτών. Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες για τις δραστηριότητες αυτές», συμπληρώνει.

Τα προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το καλοκαίρι του 2022

Η εκπόνηση συγκεκριμένου αριθμού πρακτικών ασκήσεων είναι δυνατή σε όλα τα προγράμματα. «Το 2021 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 70 πρακτικές ασκήσεις με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Από φέτος υπάρχει επίσης η δυνατότητα 3 τύπων πρακτικής άσκησης για σπουδαστές ελληνικών εκπαιδευτικών οργανισμών», εξηγεί η Ελένη.

Τα προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το καλοκαίρι του 2022Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος σε μια κρίσιμη στιγμή για όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για μια ενεργή στάση που βοηθάει στην αποκατάσταση της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση και τη ζωή στην ακτή και τη θάλασσα».

Δείτε πληροφορίες και κάνετε αίτηση online για τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην ιστοσελίδα μας! Θα σας απαντήσουμε εντός 5 εργάσιμων ημερών.


 

 

Navigation

Social Media