ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Στην παραλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια δόση ελευθερίας

Επέστρεψαν ελεύθερες στη θάλασσα από παραλία της Αττικής την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 δυο θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Στις συγκινητικές στιγμές της απελευθέρωσης, εκτός από την έμπειρη ομάδα του Κέντρου Διάσωσης, ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, που βοήθησε και στη μεταφορά των χελωνών μέχρι τη θάλασσα, άλλοι συνεργάτες, εθελοντές, μέλη του ΔΣ και ο Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ, κ. Θωμάς Αράπης.

Στην παραλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια δόση ελευθερίας

Όπως ενημέρωσε η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης του ΑΡΧΕΛΩΝ, η πρώτη χελώνα, που της δόθηκε το όνομα Ταϋγέτη, είχε βρεθεί στην παραλία Μαυροβούνι του Γυθείου, τον Ιούλιο του 2020. Το τραύμα στο κέλυφός της ήταν αρκετά σοβαρό, γι’ αυτό και παρέμεινε στο Κέντρο Διάσωσης για περίθαλψη σχεδόν 12μήνες. Τον τελευταίο μήνα η Ταϋγέτη είχε επισκεφθεί πολλές φορές την μεγάλη δεξαμενή επανένταξης στο Κέντρο Διάσωσης, μέχρι να μπορέσει να καταδύεται σωστά και να τρέφεται μόνη της.

Στην παραλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια δόση ελευθερίας

Μόλις μπήκε στη θάλασσα, η μεγάλη αυτή χελώνα καταδύθηκε με χάρη και απομακρύνθηκε στα βαθιά με ηρεμία.

Στην παραλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια δόση ελευθερίαςΗλέκτρα είναι το όνομα που δόθηκε στη δεύτερη χελώνα που επέστρεψε στη θάλασσα χθες. Είχε βρεθεί στην παραλία Αλεξανδρούπολης τον Ιούνιο του 2020.Το τραύμα στο κεφάλι της ήταν πολύ σοβαρό, αλλά με τη φροντίδα του προσωπικού και των εθελοντών κατάφερε να συνέλθει. Παρέμεινε στο Κέντρο Διάσωσης επί 13 μήνες κα επέστρεψε στη θάλασσα άνετα, αν και λίγο νευρική. Καταδύθηκε χωρίς πρόβλημα αφού έκανε μερικές βόλτες κοντά στην ακτή και σε λίγο έφυγε μακριά.

Η απελευθέρωση των δύο χελωνών είναι η πρώτη μετά τη λήξη του σχολικού έτους και αφιερώνεται ιδιαίτερα σε όλα τα παιδιά που φέτος συνδέθηκαν και παρακολούθησαν τη Διαδικτυακή Επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Συνολικά 166 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, με 3600 μαθητές και 180 εκπαιδευτικούς, «συνάντησαν» τις χελώνες και έμαθαν τις ιστορίες τους την χρόνια που πέρασε. «Το Κέντρο Διάσωσης θα υποδεχτεί με χαρά ξανά τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης .

Στην παραλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια δόση ελευθερίαςΔύο χελώνες επέστρεψαν στη θάλασσα αλλά σύντομα κάποιες άλλες θα πάρουν τη θέση τους στις δεξαμενές περίθαλψης, και αυτές τραυματισμένες ή άρρωστες. Στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα επιτελείται σημαντικό έργο για την προστασία και ευζωία των θαλάσσιων χελωνών αλλά και την επιστημονική έρευνα και ενημέρωση του κοινού και των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την συμμετοχή του Υφυπουργού κ Αμυρά σήμερα στην απελευθέρωση των δύο χελωνών. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων και ιδιαίτερα της Πολιτείας σε μια κρίσιμη χρονιά για τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης» δήλωσε ο Θωμάς Αράπης.

Το Κέντρο Διάσωσης είναι ανοιχτό στο κοινό κάθε μέρα σε συγκεκριμένες ώρες. Για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ https://www.archelon.gr/contents/help11.php?mid=1&mid2=96

Στην παραλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια δόση ελευθερίας

Πληροφορίες:

Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης & Περίθαλψης, τηλ.: 6941 511 511, e-mail: rescue@archelon.gr

Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, τηλ.: 6944 929 622, e-mail: rc.officer@archelon.gr

 

Navigation

Social Media