ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Η επιστροφή της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ στη θάλασσα

Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στις ακτές του Ιονίου, κοντά στην Πρέβεζα, τραυματισμένη, με πολλές βαθιές πληγές στο καβούκι και το πλάστρον και πλήρως αποδυναμωμένη.

Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ όπου και παράμεινε επί 12 μήνες σε εντατική θεραπεία. Τα τραύματά της σφραγίζονταν κάθε μέρα για να παραμείνουν στεγνά. Δεκάδες εθελοντών μαζί με το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολήθηκαν με υπομονή και επιμονή μαζί της. Με χαρά σας παρουσιάζουμε την υγιή πλέον «Χρυσάνθη», μία ενήλικη θηλυκή Καρέττα, ηλικίας περίπου 30-40 έτη, με καμπύλο μήκος καβουκιού 77 εκατοστά και βάρος 84 κιλά.

Η επιστροφή της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ στη θάλασσα

Η Χρυσάνθη επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον, τα νερά της Μεσογείου θάλασσας πριν λίγες μέρες και ξεκίνησε τη νέα της ζωή από την παραλία Μισίρια Ρεθύμνου παρουσία πλήθους κόσμου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έδειξαν τον πρέποντα σεβασμό προς το ζώο και την ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ που ήταν εκεί για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν στην ομαλή έκβαση της εκδήλωσης.

Όλοι μαζί λοιπόν παρακολουθήσαμε για είκοσι λεπτά τη ΧΡΥΣΑΝΘΗ να οδεύει προς την φουρτουνιασμένη θάλασσα. Εθελοντές και επισκέπτες κρατήσαμε την ανάσα μας για μερικά δευτερόλεπτα ωσότου την είδαμε να παίρνει της πρώτη της αναπνοή στην ανοιχτή θάλασσα.

Η επιστροφή της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ στη θάλασσα

Κάθε φορά που παρακολουθούμε μια απελευθέρωση στον ΑΡΧΕΛΩΝ, τα συναισθήματά μας είναι τα ίδια. Αγωνία και στο τέλος ανακούφιση βλέποντας το κλείσιμο αυτής της αλυσίδας σωτηρίας. Κάθε απελευθέρωση στέλνει ένα μήνυμα στην οικουμένη, ότι ακόμη κι όταν κάτι ελάχιστο, ένα μόνο ζώο της θάλασσας έχει σωθεί με τη βοήθεια ανθρώπων, έχει γίνει κάτι σημαντικό σε σχέση με την καταστροφή που προκαλούμε σαν είδος πάνω στον πλανήτη μας.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση, την περίθαλψη, την αποκατάσταση και την απελευθέρωση της χελώνας αυτής αλλά και όσους παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν μαζί μας αυτό το ξεχωριστό γεγονός.

Η επιστροφή της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ στη θάλασσα

Με το τέλος της φετινής περιόδου εκκόλαψης να πλησιάζει, σας ενημερώνουμε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να καταγράφει και να προστατεύει κάθε φωλιά και χελωνάκι στις κύριες περιοχές ωοτοκίας στο Ρέθυμνο τα Χανιά και τον Κόλπο της Μεσσαράς, έως ότου βεβαιωθεί πως όλα έχουν πάει προς τη θάλασσα.

Η επιστροφή της ‘Χρυσάνθης» ήταν μία ακόμη δημόσια εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στα πλαίσια του προγράμματος TUI TURTLE AID του TUI Care Foundation, που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η επιστροφή της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ στη θάλασσα

Πληροφορίες:

ΑΡΧΕΛΩΝ, Παξινός Οδυσσέας, Υπεύθυνος Προγράμματος Κρήτης, τηλ. 6937352379, email: archelon.crete@gmail.com

Η επιστροφή της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ στη θάλασσα

 

Navigation

Social Media