ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Άρχισε η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα και στην Κορώνη Μεσσηνίας

Οι δύο πρώτες φωλιές θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην παραλία Ζάγκα της Κορώνης Μεσσηνίας φέτος εντοπίστηκαν στις πρωινές περιπολίες της 19ης και της 20ης Ιουνίου από τους εθελοντές του Συλλόγου για τη Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Δυστυχώς η πρώτη φωλιά βρέθηκε θηρευμένη από άγρια ζώα, μέσα σε ελάχιστες ώρες από την επιστροφή της μητέρας χελώνας στη θάλασσα.

Άρχισε η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα και στην Κορώνη Μεσσηνίας

Την επόμενη ακριβώς μέρα βρέθηκε και προστατεύτηκε η δεύτερη φωλιά, με την τοποθέτηση ειδικού μεταλλικού πλέγματος και μπαμπού περιμετρικά της φωλιάς. Από τις 20 Ιουνίου λοιπόν, λίγο πιο αργά από άλλες χρονιές, ξεκίνησε επίσημα η ωοτοκία στη περιοχή της Κορώνης, της κύριας περιοχής της Μεσσηνίας στην οποία καταγράφεται σημαντική αναπαραγωγική δραστηριότητα του προστατευόμενου αυτού είδους. Σποραδική ωοτοκία καταγράφεται και σε άλλα σημεία, συνήθως στις παραλίες γύρω από το Ρωμανό στη δυτική Μεσσηνία.

Άρχισε η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα και στην Κορώνη Μεσσηνίας

Να σημειωθεί ότι η παραλία ωοτοκίας Ζάγκα-Μεμί περιλαμβάνεται στην περιοχή Natura 2000 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας» (GR2550010) και υπάρχουν οι παρακάτω συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία της. Όπως και σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας θαλασσίων χελωνών, δεν επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων και το άναμμα φωτιάς κατά την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου. Η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες κρίνεται απαραίτητη, ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία. Καθώς ο τεχνητός φωτισμός κατά τις βραδινές ώρες ενοχλεί τα ενήλικα θηλυκά και το κυριότερο, αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς, η μείωση της φωτορύπανσης στην παραλία ωοτοκίας είναι επίσης αναγκαία.

Σημαντικό επίσης είναι οι επισκέπτες της παραλίας να μην απομακρύνουν τα ειδικά πλέγματα και τα μπαμπού που τοποθετούνται επάνω και γύρω από τις φωλιές ώστε να αποφευχθεί η θήρευσή της και κατά συνέπεια η καταστροφή της φωλιάς.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, δραστηριοποιείται στη περιοχή από το 1995 όπου γίνεται καταγραφή και προστασία φωλιών της Καρέττα και συλλέγονται στοιχεία για τυχόν απειλές και ανθρωπογενείς πιέσεις στον παράκτιο και τον θαλάσσιο βιότοπό της. Επιπλέον, ένας ενημερωτικός σταθμός λειτουργεί καθημερινά στο κέντρο της πόλης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής για το πανάρχαιο αυτό θαλάσσιο ερπετό, που μοιραζόμαστε μαζί του λίγα χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι. Πάνω από 500 εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι η προστασία της αναπαραγωγής της Καρέττα σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Κορώνη, Λακωνικός) και Κρήτη, η περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, καθώς η περιβαλλοντική αγωγή μαθητών σε όλη την Ελλάδα.
 

Πληροφορίες: Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Πρoγράμματος Νότιας Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785.

 

Navigation

Social Media