ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 23 έως 29 Μαρτίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση


Γενικότερα ο ζεστός, ηλιόλουστος καιρός της Άνοιξης φαίνεται να ευνοεί τις χελώνες.

Ο «Γιάννης», που του αφαιρέθηκε χειρουργικά αγκίστρι τον Ιανουάριο 2012 έχει αρχίσει να τρώει χωρίς βοήθεια. Αυτά είναι σπουδαία νέα, αφού ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση πίσω στη θάλασσα αργότερα αυτόν τον χρόνο. Ακόμα χορηγείται θεραπεία για τα τραύματα στο λαιμό και στα μπροστινά πτερύγια τα οποία προφανώς προκλήθηκαν από μπλέξιμο με πετονιά. Όπως έχει προαναφερθεί, πολλές άλλες χελώνες (όπως ο «Λεωνίδας» και η «Ελευθερία», για παράδειγμα), συνεχίζουν την πρόοδό τους και αν όλα πάνε καλά, θα ελευθερωθούν αργότερα φέτος.

Η «Φωτεινή», μια 28 κιλών θηλυκή Caretta caretta έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 24 Μαρτίου 2012 από την Καβάλα. Έχει μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να παγιδεύτηκε σε δίχτυ μηχανότρατας και θα πρέπει να οδηγηθεί για ακτινογραφίες καθώς και να εξεταστεί από την κτηνίατρο. Περισσότερες πληροφορίες γι 'αυτήν θα είναι διαθέσιμες στην επόμενη ενημέρωση.

Γνωρίζετε ότι...

Το 2011, 34 χελώνες ανάρρωσαν και ελευθερώθηκαν στη θάλασσα. Οι μεγάλες χελώνες αφέθηκαν ελεύθερες από παραλίες ενώ οι μικρές χελώνες ή οι χελώνες που τους έλλειπε κάποιο πτερύγιο αφέθηκαν ελεύθερες με την βοήθεια σκάφους μακριά μέσα στην θάλασσα (ευγενική προσφορά του καταδυτικού κέντρου Aqua Divers Club το οποίο στηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ).

Μπορείτε να δείτε άρθρα και μερικές φωτογραφίες από παλαιότερες απελευθερώσεις εδώ στην ιστοσελίδα μας ή να απολαύσετε βλέποντας κάποια βίντεο που βρίσκονται στο Youtube - απλά πληκτρολογήστε ΑΡΧΕΛΩΝ ή απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας. Για παράδειγμα:
Η απελευθέρωση της «Ειρήνης» http://www.youtube.com/watch?v=CKMuF9s8W9g (ένα ιδιαίτερο βίντεο που περιλαμβάνει γραπτές πληροφορίες).

Ειδική σημείωση: Για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης, το Κέντρο Διάσωσης διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 22 Απριλίου 2012. Θα υπάρξουν παιχνίδια για τα παιδιά, εκπαιδευτική παρουσίαση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Παρακολουθήστε την ιστοσελίδα για λεπτομέρειες.

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media