ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 9 έως 22 Μαρτίου 2012 (δύο εβδομάδες).

32o Διεθνές Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες

Από τις 11 έως τις 17 Μαρτίου, ο συντονιστής του Κέντρου Παύλος Τσάρος συμμετείχε στο 320 Διεθνές Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες το οποίο έλαβε χώρα στο Huatulco του Μεξικού. Το συνέδριο αποτέλεσε μια σπουδαία ευκαιρία για την βελτίωση του γνωστικού πεδίου σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες και άνοιξε το δρόμο για καινούργιες συνεργασίες και παρουσιάσεις εμπειριών.

Χελωνο-ενημέρωση
Πρώτα τα καλά νέα...

Η «Ελευθερία» που πρόσφατα άρχισε να τρώει μόνη της μικρές ποσότητες από τα ψάρια που της δίνονται, έχει παρουσιάσει πολύ γρήγορη βελτίωση. Τώρα έχει αρκετή όρεξη, καταδύεται και κοιμάται στον πάτο της δεξαμενής! Μόλις ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, θα μεταφερθεί σε μια μεγαλύτερη εξωτερική δεξαμενή, όπου η συμπεριφορά της θα επιβλέπεται και θα αξιολογείται με σκοπό να καθοριστεί πότε θα είναι αρκετά καλά ώστε να ελευθερωθεί.

Ο «Λεωνίδας» που ταΐζονταν με σωλήνα τώρα τρώει μόνος του! Είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις εξετάσεις αίματος που του έγιναν στην Θεσσαλονίκη από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Η «Χριστίνα», η μικρότερη χελώνα μας, συνεχίζει να τρώει καλά και φαίνεται να χρησιμοποιεί το πτερύγιό της περισσότερο. Δεν είναι γνωστό εάν γεννήθηκε με ελαττωματικό πτερύγιο ή αν τραυματίστηκε σαν νεοσσός και αν αυτός ήταν ο λόγος που είχε παραμείνει στην περιοχή όπου είχε εκκολαφθεί αντί της μετάβασής της σε θερμότερα νερά. Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε ότι το καλύτερο θα ήταν όταν έρθει η ώρα για την απελευθέρωσή της αυτό να γίνει στο μέρος όπου βρέθηκε. Οι κάτοικοι του νησιού όπου βρέθηκε (Κάρπαθος) είναι τόσο ενθουσιασμένοι για την βελτίωση της που προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν τον Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης, Παύλο Τσάρο ώστε να ταξιδέψει στο νησί με την χελώνα και να κάνει μια παρουσίαση σχετικά με τον ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και την προστασία των θαλάσσιων Χελωνών.

Τώρα δυστυχώς, τα άσχημα νέα…

Στις 11 Φεβρουαρίου ο «Βασίλης», μια 40-κιλών και 72.4 cm Caretta caretta από την Βόνιτσα, Λευκάδα, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης. Δεν είχε ορατά τραύματα, αλλά οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι είχε δυο μικρά αγκίστρια: το ένα ήταν βαθιά μέσα στον οισοφάγο και το άλλο βρισκόταν βαθιά κάτω στην πεπτική οδό, σε πολύ επικίνδυνο σημείο. Δυστυχώς έχασε την μάχη με την ζωή στις 15 Μαρτίου.

Στις 14 Μαρτίου το Λιμεναρχείο της Σούδας στην Κρήτη κανόνισε την μεταφορά μιας μικρής Caretta caretta (το όνομα της οποίας ήταν «Λατώ», από το πλοίο που την μετέφερε στην Αθήνα), όπου βρέθηκε με ένα μεγάλο αγκίστρι για ξιφίες στο στόμα της το οποίο προεξείχε. Ήταν πολύ αδύναμη από την ώρα που βρέθηκε. Αμέσως μετά την άφιξή της στο Κέντρο Διάσωσης, της αφαιρέθηκε το αγκίστρι και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες (στη φωτογραφία διακρίνεται το μπλε αντισηπτικό και το καφέ-κόκκινο Betadine στη χελώνα). Δυστυχώς η χελώνα πέθανε κατά την διάρκεια της νύχτας. Πολλές ευχαριστίες στη Λιμενική Αρχή για τη βοήθεια τους, αλλά και για το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση της «Λατώ».

Γνωρίζετε ότι...

Εάν μια χελώνα πιαστεί κατά λάθος σε πετονιά ψαρέματος, το να κόψετε την πετονιά και να την αφήσετε σίγουρα θα την οδηγήσετε στο θάνατο. Εδώ είναι οι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε:
Εάν ψαρεύετε και πιάσετε μια χελώνα:

 1. Μην πανικοβληθείτε. Θυμηθείτε ότι η χελώνα μπορεί να τρομάξει. Κινηθείτε αργά και ήρεμα και αποφύγετε τις φωνές και τους δυνατούς θορύβους.
 2. Η μόνη άμυνα της χελώνας είναι το δάγκωμά της, έτσι αν κρατηθείτε μακριά από το στόμα της δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σας βλάψει.
 3. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά.
 4. Εάν η χελώνα έχει καταπιεί αγκίστρι, ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΤΗΝ ΠΕΤΟΝΙΑ και ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΟΝΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ.
 5. Προσεκτικά μεταφέρετε την χελώνα στο σκάφος ή την ακτή. Να θυμάστε: κρατηθείτε μακριά από το στόμα της για να μην πληγωθείτε.
  1. Οι χελώνες πρέπει πάντα να σηκώνονται από το κέλυφος και ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι.
  2. Εάν η χελώνα είναι μεγάλη και χρειάζεται δυο άτομα για να μετακινηθεί ένα πρόσωπο πρέπει να την κρατήσει από την αριστερή πλευρά του κελύφους σε μια θέση ακριβώς πίσω από το λαιμό της και στο μέρος κοντά στην ουρά, και το δεύτερο πρόσωπο πρέπει να κάνει το ίδιο στη δεξιά πλευρά της χελώνας.
  3. Χειριστείτε τη χελώνα απαλά και προσεκτικά, προσέχοντας ότι τα πτερύγια δεν κάμπτονται ή συστρέφονται προς τα πίσω ή κάτω από το σώμα.
  4. Καλύψτε τα μάτια της χελώνας με ένα ελαφρύ υγρό πανί ή γάζα για να τα προστατεύσετε. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να κρατήσει την ηρεμία της.
  5. Ελέγξτε όλα τα πτερύγια για τυχόν ετικέτες αναγνώρισης και σημειώστε τους αριθμούς / άλλες πληροφορίες για να τα στείλετε στον ΑΡΧΕΛΩΝ.
 6. Ενημερώστε το Λιμεναρχείο ή τις τοπικές Αρχές για βοήθεια και περαιτέρω οδηγίες.
 7. Καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να συμπληρώσουμε για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, διαβάστε το πλήρες άρθρο «Ατυχήματα μπορούν να συμβούν... Ξέρετε τι να κάνετε?» το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα αυτή την εβδομάδα.
Καλή εβδομάδα!

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media