ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από τις 2 έως 8 Μαρτίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση
Ευτυχώς δεν υπάρχουν αφίξεις νέων χελωνών ξανά αυτή την εβδομάδα, αλλά όπως συνήθως η πολλή δουλειά δεν έλλειπε.

Η «Ελευθερία», που ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης με τραύμα στο κεφάλι τον Αύγουστο του 2011 από την Πρέβεζα, δεν είναι σε θέση να τρέφεται μόνη της και ταΐζεται με τη βοήθεια του σωλήνα. Στο Κέντρο Διάσωσης είναι μια συνήθης διαδικασία καθημερινά το τάισμα με το χέρι προσφέροντας ένα κομμάτι ψάρι στις χελώνες που τρέφονται από σωλήνα με την ελπίδα ότι έτσι ενθαρρύνονται και στο μέλλον θα μπορέσουν να τρώνε μόνες τους. Εάν δεν το καταναλώσουν, απομακρύνεται το άλλο πρωί. Δεν χρειάζεται βέβαια να πω ότι αποτελεί πάντα ένα ευχάριστο γεγονός όταν διαπιστώνουμε ότι οι χελώνες έχουν φάει το κομμάτι του ψαριού κατά την διάρκεια της νύχτας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας ενημερώνουμε ότι η «Ελευθερία» έχει αρχίσει και δείχνει ενδιαφέρον στο φαγητό της αφού έφαγε 1-2 κομμάτια ψαριού μόνη της. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απελευθέρωσή της.

Ο «Λεωνίδας», όπου δεν είχε ορατά τραύματα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, δεν τρώει μόνος του και τρέφεται με την βοήθεια του σωλήνα. Είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την εξέταση αίματος που έγινε στην Θεσσαλονίκη από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Γνωρίζετε ότι ...

Οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν τριπλή απειλή από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του «Sea Turtle Restoration Society» (http://www.seaturtles.org/article.php?id=988), οι χελώνες είναι σε κίνδυνο βάση των παρακάτω παραγόντων:

  1.  Τα αυξανόμενα επίπεδα στην στάθμη της θάλασσας, φαινόμενο το οποίο προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων, έχει σταθεί η αιτία να χάσουν οι θαλάσσιες χελώνες πολλές από τις παραλίες ωοτοκίας τους. Δεδομένου ότι οι χελώνες επιστρέφουν πάντα για να γεννήσουν στην ίδια παραλία όπου είχαν εκκολαφθεί, θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν; Σύμφωνα με το άρθρο, οι γενετικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν 10.000 χρόνια για να εδραιώσουν ξανά νέες φωλιές.
  2. Γνωρίζοντας ότι το φύλλο των θαλάσσιων χελωνών καθορίζεται από την θερμοκρασία της φωλιάς όπου έχουν εκκολαφτεί τα αυγά, υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την γέννηση αποκλείστηκα θηλυκών χελωνών, γεγονός που θα οδηγήσει αναμφίβολα στην εξαφάνιση του είδους.
  3. Η αυξημένη θερμοκρασία του νερού μπορεί να αλλάξει τα ωκεάνια ρεύματα σύμφωνα με τα οποία μεταναστεύουν οι χελώνες και κυρίως οι νεοσσοί αφού αυτό αποτελεί μοναδική πυξίδα στα ταξίδια τους. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν και τους πόρους διατροφής που έχουν οι χελώνες και τα περισσότερα άλλα θαλάσσια είδη.
Το άρθρο επίσης παρουσιάζει μερικά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη - δείτε το!

Σας ευχόμαστε Καλή Εβδομάδα!

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media