ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από τις 24 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση

Ευτυχώς δεν υπήρξαν καινούργιες αφίξεις χελωνών αυτή την εβδομάδα, ωστόσο με αρκετές αναχωρήσεις εθελοντών που αναμένεται να συμβούν μέσα στις επόμενες ημέρες και με τον προγραμματισμό μόνο μιας άφιξης, η κατάσταση θα γίνει αρκετά δύσκολη.

Τρεις από τις χελώνες μας έχουν ξεκινήσει να τρώνε μόνες τους, ένδειξη η οποία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν αρχίσει να αναρρώνουν και ελπίζουμε ότι θα ελευθερωθούν αργότερα μέσα σε αυτόν τον χρόνο.

Ο «Σάββας», όπου πρόσφατα εγχειρίστηκε προκειμένου να του αφαιρεθεί το ένα από τα δυο αγκίστρια που είχε καταπιεί (δείτε την φωτογραφία από την ακτινογραφία στα νέα της περασμένης εβδομάδας), πάει καλά. Παρακολουθείται προσεκτικά με την ελπίδα ότι το δεύτερο αγκίστρι, το οποίο βρίσκεται αρκετά βαθιά στον οισοφάγο θα περάσει μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα και θα αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό.

Ο «Αντριάνο», που είχε τραύματα στο κεφάλι και στο καβούκι του αντίστοιχα τα οποία είχαν προκληθεί από σύγκρουση με σκάφος, μπορεί και καταδύεται ενώ παίρνει την τροφή από τον πυθμένα της δεξαμενής χωρίς καμία βοήθεια. (Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος που είχε, το ήμισυ του ράμφους έχει καταστραφεί και χαθεί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την λήψη του φαγητού).

Ο «Διόνυσος», μια μικρή, τυφλή χελώνα είναι επίσης σε θέση να μπορεί να βρίσκει και να τρώει την τροφή από τον πάτο της δεξαμενής. Όταν θα είναι αρκετά καλά, ίσως αποκτήσει νέο σπίτι, ένα ενυδρείο, αφού θα αποτελέσει μέρος όπου θα μπορεί να ζει ήρεμα και με ασφάλεια.

Αρκετές από τις ακτινογραφίες που έγιναν στις χελώνες όπου ήρθαν πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης αποκαλύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία νομίζω ότι θα σας άρεσε να δείτε.

Ο «Βασίλης», είχε δύο μικρά αγκίστρια, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποβληθούν φυσικά από τον οργανισμό χωρίς εγχείριση.

Ο «Τρύφωνας», είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε από την κτηνίατρό μας αμέσως μετά την άφιξη της χελώνας πριν ακόμα ληφθούν οι ακτινογραφίες. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπήρχαν άλλα αγκίστρια ή εσωτερικά τραύματα έγιναν ακτινογραφίες όπου έδειξαν ότι όλα είναι καλά. Τώρα … ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο δεξί κεντρικό τμήμα της ακτινογραφίας, κοντά στην μαύρη άκρη- δείχνει κάτι που μοιάζει με καβούρι, έτσι δεν είναι; μπορεί να αποτελεί ένα από τα πρόσφατα γεύματα του «Τρύφωνα».

Της «Στέλλας», οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι ευτυχώς δεν είχε καταπιεί αγκίστρια ούτε είχε εσωτερικά τραύματα. Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, κάποια αντικείμενα τα οποία μοιάζουν με οστρακοειδή και τα οποία φαίνονται στην ακτινογραφία της - κοιτάζοντας προσεκτικά στο δεξί κεντρικό μέρος, κοντά στην μαύρη άκρη. Τι πιστεύετε ότι βλέπετε?


Γνωρίζετε ότι...


η κύρια φυσική απειλή για τις ενήλικες θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που ωοτοκούν στην περιοχή της Ζακύνθου, είναι οι Μεσογειακές φώκιες, που επίσης είναι είδος προς εξαφάνιση! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει έρευνα για αυτό το φαινόμενο για αρκετά χρόνια και βάση ενός άρθρου του 2011 ʽʽΟι Μεσογειακές φώκιες παρουσιάζουν μια συνεχή απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta στην Ζάκυνθοʼʼ σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δ. Μαργαριτούλη και Σ.Τουλιάτου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο θαλάσσιο ενημερωτικό δελτίο για τις χελώνες το 2011, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ωοτόκων χελωνών που κάθε χρόνο σκοτώνεται από τις Μεσογειακές φώκιες, αλλά αυτή η επιθετική συμπεριφορά προς τις θαλάσσιες χελώνες φαίνεται να είναι μια συμπεριφορά που παρατηρήθηκε μόνο μεταξύ του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας που ζει σε αυτή την περιοχή. Το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο, στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. http://www.archelon.gr/files/bibliography/%7B4%7DMargaritoulis11MonkSeal%20Predation.pdf

Να έχετε μια καλή εβδομάδα!
Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media