ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Άλλη μια κουραστική εβδομάδα (ακόμα και μέσα στο χειμώνα) στο Κέντρο Διάσωσης!

Χελωνο-ενημέρωση

Στις 22 Φεβρουαρίου , μια Caretta carreta 14 κιλών, ο «Λεωνίδας» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Θεσσαλονίκη. Ο «Λεωνίδας» δεν είχε καθόλου ορατά τραύματα και αμέσως οδηγήθηκε για ακτινογραφίες. Ανταποκρίνεται και καταδύεται, ένδειξη ότι όλα πάνε καλά. (Τα κυκλικά σημάδια που βλέπετε πάνω στο καβούκι στις φωτογραφίες ήταν τα μέρη όπου οι πεταλίδες είχαν προσκολληθεί.) Ο «Λεωνίδας» είχε βρεθεί μαζί με μια νεκρή χελώνα και οι δυο από την ίδια περιοχή όπως και η «Στέλλα», χελώνα η οποία ήρθε πρόσφατα στο Κέντρο.

Ο "Λεωνίδας" βρέθηκε από τον Στέλιο, μέλος του ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) - το ίδιο πρόσωπο και η ίδια ομάδα που βοήθησε στη διάσωση και μεταφορά στο Κέντρο Διάσωσης, άλλων χελωνών πολλές φορές στο παρελθόν. Ο Στέλιος φρόντισε να σταλούν δείγματα αίματος από το "Λεωνίδα" και τη νεκρή χελώνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάτι τοξικό στην θαλάσσια περιοχή. Ευχαριστούμε και πάλι τον Στέλιο και όλους όσους συμμετείχαν με την πολύτιμη βοήθειά τους στην προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών.

Νέα από τις πιο πρόσφατες αφίξεις μας.

Ο «Σάββας» - αν τον θυμάστε από τα νέα της περασμένης εβδομάδας και τις φωτογραφίες των ακτινογραφιών που παρουσιάστηκαν, είχε καταπιεί δυο αγκίστρια. Το αγκίστρι που είχε καρφωθεί πιο ψηλά αφαιρέθηκε επιτυχώς χειρουργικά και η χελώνα αναρρώνει. Ωστόσο, προκειμένου να αφαιρεθεί και το δεύτερο απαιτείται κι άλλη επέμβαση δεδομένου ότι το αγκίστρι βρίσκεται βαθιά στον οισοφάγο. Η κτηνίατρός μας θα καθορίσει πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να υποβληθεί ξανά σε εγχείρηση.

Στον «Βασίλη» έγιναν ακτινογραφίες και βρέθηκε ότι είχε καταπιεί δυο μικρά αγκίστρια, το ένα βρίσκονταν ψηλά στον οισοφάγο και το άλλο πιο κάτω στο έντερο. Η κτηνίατρος μας θα αποφασίσει πότε θα είναι οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Στην «Χριστίνα», τη μικρούλα χελώνα μας, της έγιναν ακτινογραφίες όπου ευτυχώς δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. Τα πηγαίνει καλά και τρώει 20 γραμ. φαγητού την μέρα (μικρά, τεμαχισμένα κομμάτια από την ψίχα του ψαριού), κάτι το οποίο είναι πολύ καλό για το μέγεθός της. Ελπίζουμε ότι μόλις ανέβει η θερμοκρασία, θα είναι σε θέση να απελευθερωθεί.

Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε?

Οι πλήρους απασχόλησης εθελοντές μας στο Κέντρο Διάσωσης ποτέ δεν διαμαρτύρονται για τα απλοϊκά καταλύματά τους αλλά αντίθετα καταφέρνουν να λειτουργούν άψογα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο ορισμένα οικιακά είδη χρίζουν αντικατάστασης. Εάν έχετε κάποια έπιπλα(όπως καναπές, τραπέζι, κλπ.), συσκευές κουζίνας ή άλλα αντικείμενα σε καλή κατάσταση τα οποία δεν θέλετε ή δεν χρειάζεστε άλλο, θα ήταν πολύ χρήσιμα να χρησιμοποιούνταν στο Κέντρο Διάσωσης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε τον Συντονιστή του Κέντρου Παύλο Τσάρο στο 210-8944444 (Πέμπτη-Δευτέρα από τις 09:00πμ.-17:00μμ.), ή επισκεφτείτε το Κέντρο το Σάββατο ή την Κυριακή από τις 11:00πμ.-17:00μμ).

Γνωρίζετε ότι...?

Οι πεταλίδες είναι μικροί οργανισμοί, με σκληρό κέλυφος, συγγενικοί με τις γαρίδες και τους αστακούς οι οποίες προσκολλώνται από μόνες τους πάνω σε σκληρές επιφάνειες (όπως βράχια, στα ύφαλα των πλοίων, στο καβούκι των θαλάσσιων χελωνών, στο σώμα μιας φάλαινας κλπ.). Ζουν, αναπαράγονται και πεθαίνουν πάνω στο σημείο όπου έχουν προσκολληθεί. Αν και οι περισσότερες πεταλίδες δεν είναι παρασιτικές, όταν πολλές μαζί προσκολλώνται σε ένα κινούμενο αντικείμενο όπως στις θαλάσσιες χελώνες, το βάρος τους μπορεί να προκαλέσει στην χελώνα μειωμένη κινητικότητα, αναγκάζοντας την να ταξιδεύει πιο αργά. Επιπλέον το βάρος τους μπορεί να κουράσει το ζώο και σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν εμπόδιο στην επιβίωσή του. Πολλές από τις χελώνες που έρχονται στο Κέντρο Διάσωσης έχουν προσκολλημένες πεταλίδες. Όλες απομακρύνονται, ενώ πλένεται το καβούκι της χελώνας με αντισηπτικό διάλυμα, στεγνώνεται και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε καθαρή, απολυμασμένη δεξαμενή.

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με τις πεταλίδες και τις θαλάσσιες χελώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιγράφου του ημερολογίου του θαλάσσιου ερευνητικού σκάφους «Οδύσσεια» όπου αναφέρεται ένα περιστατικό με μια πεταλίδα μολυσμένη πάνω σε χελώνα Caretta caretta.
http://www.pbs.org/odyssey/odyssey/20050223_log_transcript.html

Αρκετά ενδιαφέρον, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που πρόσφατα είδα στην τηλεόραση (ήταν του Discovery channel ή του National Geographic - συγγνώμη δεν θυμάμαι ακριβώς!), τα μόνα θαλάσσια πλάσματα στα οποία δεν προσκολλώνται οι πεταλίδες είναι οι καρχαρίες. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, στο δέρμα των καρχαριών υπάρχει κάποια ουσία που απωθεί τις πεταλίδες από το να προσκολληθούν και αυτό δίνει στους καρχαρίες το πλεονέκτημα μιας άψογης επιβίωσης αφού μπορούν να κινούνται άνετα και να αγγίζουν το μέγιστο της ταχύτητάς τους. Οι ερευνητές εργάζονται ώστε να απομονώσουν την ουσία που έχει το δέρμα των καρχαριών, ώστε στην πορεία να είναι σε θέση να το συνθέσουν και να το αλείφουν στα ύφαλα των πλοίων (κυρίως των στρατιωτικών σκαφών), βελτιώνοντας έτσι την απόδοσή τους και μειώνοντας παράλληλα το κόστος συντήρησης τους.

Σας ευχόμαστε καλή εβδομάδα!

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media