ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 13 έως 19 Φεβρουαρίου 2012.

Αυτή την εβδομάδα στο Κέντρο Διάσωσης όλοι είχαν απρόσμενα πολύ δουλειά.

ΑΡΧΕΛΩΝ Πρόγραμμα Πρεσβευτών, «Νεφέλη»:
Μετά την επιστροφή στο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν ενός καλοκαιριού με εθελοντική εργασία στον ΑΡΧΕΛΩΝ, η Hayley έγραψε ένα άρθρο για τοπικό περιοδικό όπου αναφερόταν στον ΑΡΧΕΛΩΝ και στο Κέντρο Διάσωσης. Εάν επιθυμείτε να το διαβάσετε πηγαίνετε στο: http://www.villagevoices.org.uk/VVArchive/February%202012%202.pdf . Το άρθρο εμφανίζεται στις σελίδες 4 και 5 στο κεφάλαιο του Φεβρουαρίου 2012 στο περιοδικό που ονομάζεται «Village Voices». Ευχαριστούμε! Μπράβο!- Σου στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας Hayley! Εάν είστε ένας πρώην εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ και θα θέλατε να ενημερωθείτε ή μάθετε περισσότερα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νεφέλη» κάντε κλικ εδώ: http://www.archelon.gr/eng/Ambassadors.php?row=row9.

Αφίξεις χελωνών
Ίσως λόγω της πρόσφατης περιόδου με το πολύ κρύο και τους θυελλώδεις ανέμους, καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στη Μεσόγειο αυτό το διάστημα, τέσσερις νέες χελώνες έφτασαν στο Κέντρο αυτή την εβδομάδα.

Στις 11 Φεβρουαρίου, η «Στέλλα» έφτασε με λεωφορείο από την Θεσσαλονίκη. Μια μικρή χελώνα η οποία ζυγίζει 4,8 κιλά και με μήκος 31εκατ., βρέθηκε από τον Στέλιο, μέλος του ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων). Λόγω του γεγονότος ότι εκείνη την περίοδο ήταν σε ισχύ απεργία ώστε να εμποδίζεται η διέλευση των λεωφορείων, η «Στέλλα» κρατήθηκε εκεί ενώ της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, προτού μεταφερθεί με λεωφορείο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Δεν είχε ορατά τραύματα, ενώ φαίνεται να παρουσιάζει συμπτώματα υποθερμίας. Θα εξεταστεί από την κτηνίατρό μας, ενώ αναμένεται να της χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ευχαριστούμε πολύ τον Στέλιο και τα άλλα μέλη του ΕΚΠΑΖ που βοήθησαν στην διάσωση της «Στέλλας». (Σημείωση: Το καλοκαίρι, ο Στέλιος είχε επίσης βρει μια άλλη τραυματισμένη χελώνα την «Ρέα» την οποία και μετέφερε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ).

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο «Σάββας», μια Caretta caretta 5 κιλών, βρέθηκε στην παραλία Κοκκάρι στη Σάμο από κατοίκους της περιοχής και αναφέρθηκε στη ΜΚΟ Αρχιπέλαγος. Η ομάδα του Αρχιπέλαγος διέγνωσε ότι ο «Σάββας» είχε καταπιεί αγκίστρι το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ενώ του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μέχρι να μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Εξʼ αιτίας της απεργίας των ημερών εκείνων κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί αεροπορικώς. Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του Αρχιπέλαγος και το προσωπικό των Ολυμπιακών Αερογραμμών που βοήθησαν να μεταφερθεί ο «Σάββας» ασφαλή και έγκαιρα από την Σάμο στην Αθήνα.

Μετά την άφιξή του, σε ακτινογραφία που του έγινε διαπιστώθηκε ότι είχε καταπιεί δυο μεγάλα αγκίστρια. Θα γίνει εγχείρηση όπου θα του αφαιρεθούν τα αγκίστρια όσο πιο σύντομα γίνεται.

Στις 14 Φεβρουαρίου η «Χριστίνα» ένα μωρό Caretta caretta όπου πήρε το όνομά της από το άτομο που τη βρήκε και τη μετέφερε από την Κάρπαθο στην Αθήνα μέσω των Ολυμπιακών Αερογραμμών, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης. Η «Χριστίνα», η οποία ζυγίζει μόλις 120 γραμ. και έχει μόνο 14 εκ. μήκος, βρέθηκε στην παραλία Διαφάνι της Καρπάθου κατά την διάρκεια μιας πρόσφατης χειμωνιάτικης καταιγίδας (ΒΔ άνεμοι ταχύτητας περίπου 10χιλ. την ώρα, χαμηλές θερμοκρασίες κ.λπ.). Αρχικά μεταφέρθηκε στις τοπικές αρχές (Φορέας Διαχείρισης Κάρπαθου-Σαρίας), όπου κοινοποιήθηκε στον ΑΡΧΕΛΩΝ το περιστατικό και βοήθησε στην διακομιδή της στην Αθήνα. Είχε τραύμα στο μπροστινό δεξί πτερύγιο ενώ παράλληλα παρουσίαζε συμπτώματα υποθερμίας. Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι νεοσσός του 2011 όπου παρέμενε στην περιοχή. Θα εξεταστεί από την κτηνίατρό μας και θα προσδιοριστεί η διάρκεια της κατάλληλης θεραπείας. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βοήθησαν στην διάσωσή της από την Κάρπαθο. Επίσης ευχαριστούμε πολύ το προσωπικό των Ολυμπιακών Αερογραμμών που βοήθησαν να έρθει η «Χριστίνα» στο Κέντρο Διάσωσης.Στις 11 Φεβρουαρίου ο «Βασίλης», μια 40 κιλών και 72,4 εκ., Caretta caretta από την Βόνιτσα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης με λεωφορείο μέσω της Λευκάδας. Ο «Βασίλης» δεν είχε ορατά τραύματα, ωστόσο παρουσίαζε συμπτώματα υποθερμίας. Θα εξεταστεί από την κτηνίατρο μας, θα βγουν ακτινογραφίες και μόλις προσδιοριστεί ακριβώς το πρόβλημα θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Χελωνο-ενημέρωση
Ο «Τρύφωνας» όπου πρόσφατα χειρουργήθηκε για την αφαίρεση αγκιστριού από τον οισοφάγο, αναρρώνει και όλα πάνε καλά. Δεν είναι ακόμα σε θέση να τρώει μόνος του, ωστόσο έχει ξεκινήσει να καταδύεται, σημάδι που δείχνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για πλήρη ανάρρωση και την απελευθέρωσή του το καλοκαίρι.

Γνωρίζετε ότι...?
Οι θαλάσσιες χελώνες παίζουν ενεργό (αν και συχνά άγνωστο και ανεκτίμητο ) ρόλο στην προστασία των δύο βασικών οικοσυστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο: το οικοσύστημα της παραλίας / αμμόλοφου και το θαλάσσιο οικοσύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα άρθρο που ονομάζεται «Γιατί να ενδιαφερθούμε για τις θαλάσσιες χελώνες;» στην ιστοσελίδα Sea Turtle Conservancy (http://www.conserveturtles.org/seaturtleinformation.php?page=whycareaboutseaturtles). Συνοψίζοντας το άρθρο, οι θαλάσσιες χελώνες (ιδιαίτερα οι πράσινες), βοηθούν στο να διατηρείται το «γρασίδι» της θάλασσας στον πυθμένα ακμάζων ως οικοσύστημα. Πολλά είδη ψαριών και οστρακοειδών χρησιμοποιούν αυτό το μέρος της θάλασσας σαν γόνιμο έδαφος ή τον τόπο όπου οι νεοσσοί μπορούν να αναπτυχθούν με ασφάλεια. Τρώγοντας τα «χόρτα» της θάλασσας, οι χελώνες κρατούν αυτό το οικοσύστημα καθαρό, φρέσκο​​ και σε άριστη κατάσταση για τα άλλα είδη που εξαρτώνται από την περιοχή, δηλαδή συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των ψαριών στη θάλασσα, πολλά από τα οποία είναι περιζήτητα από τον άνθρωπο. Όσον αφορά το οικοσύστημα των παραλίων / αμμόλοφων, αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς οι οργανικές θρεπτικές ουσίες από τα υπολείμματα των αυγών της θαλάσσιας χελώνας, καθώς και οι φωλιές της δρουν ως φυσικά λιπάσματα για την προώθηση της ανάπτυξης του πράσινου στις παραλίες, το οποίο τις προστατεύει από τη διάβρωση, κάτι που ωφελεί και τους ανθρώπους.

Τα ξανά λέμε σύντομα!

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media