ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 5 έως 12 Φεβρουαρίου 2012.

Και όπως λένε: «Καθόλου νέα ίσον καλά νέα», δεν υπάρχουν πολλές εξελίξεις αυτή την εβδομάδα. Είμαστε χαρούμενοι που δεν υπάρχουν αφίξεις χελωνών όμως δεν υπάρχουν ούτε αναχωρήσεις χελωνών αλλά ούτε αφίξεις εθελοντών αυτή την εβδομάδα.

Συμβάντα

Ο «Πάρης» μια Caretta caretta 10 κιλών, έφτασε στο Κέντρο στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 από την Σκύρο. Είχε ένα μεγάλο βαθύ τραύμα στο κεφάλι το οποίο είχε σκοπίμως προκληθεί από ανθρώπινα χέρια. Εξʼ αιτίας αυτού του τραύματος, ο «Πάρης» ήταν αδύνατο να καταδυθεί και έτσι έπρεπε να ταΐζεται καθημερινά με τα χέρια. Στην αρχή έδινε την εντύπωση πως ήταν τυφλός αφού αδυνατούσε να εντοπίσει πού βρίσκεται το ψάρι, έκανε κύκλους μέσα στην δεξαμενή του, μυρίζοντας και προσκρούοντας στις πλευρές της. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να δει, απλά λόγω του τραύματος αντιμετώπιζε προβλήματα αποπροσανατολισμού. Παρʼ όλα αυτά είναι μια ζωηρή χελώνα και η υγεία της βρίσκεται σε σταθερά καλή κατάσταση. Ελπίζουμε να ανακάμψει σύντομα και να είναι σε θέση να απελευθερωθεί.

Γνωρίζετε ότι...

Το 2002 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το πρώτο του πρόγραμμα τηλεμετρίας. Αυτό ήταν τμήμα ενός συγχρηματοδοτούμενου Κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature, που οργανώθηκε από το ETANAM, το φορέα διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο μορφές τηλεμετρίας: Τήλε-ανίχνευση, χρησιμοποιώντας Argos δορυφόρους και πομπούς (Platform terminal transmitters' PTTs) και χειροκίνητη παρακολούθηση που περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της θέσης των χελωνών με ραδιοδέκτες ενώ είναι κανείς κοντά στη χελώνα.

Οι πομποί PTT στέλνουν σήματα τα οποία συλλαμβάνονται από δορυφόρους του Argos που είναι σε τροχιά. Οι δορυφόροι μετατρέπουν τα μηνύματα σε συντεταγμένες και αποθηκεύουν τυχόν παραπάνω στοιχεία που μεταδίδονται αυτόματα και διαχειρίζονται από το STAT, μια δωρεάν υπηρεσία του seaturtle.org. Η συγκεκριμένη έρευνα επέφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως την ανίχνευση μιας Caretta caretta από τον Αμβρακικό η οποία διένυσε πάνω από 2.000χλμ έως τις ακτές της Τουρκίας και της Συρίας.

Το συνεχιζόμενο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2004 είναι η εξέλιξη του προγράμματος της τηλεμετρίας. Οι ερευνητές μπορούν τώρα να πιάσουν τις χελώνες με τα χέρια στα ρηχά των ακτών του Αμβρακικού Κόλπου. Οι χελώνες μετριούνται, φωτογραφίζονται, μαρκάρονται ενώ παίρνονται δείγματα για γενετική ανάλυση.

Το μέγεθος και η δομή του πληθυσμού και τα ποσοστά ανάπτυξης των χελωνών αναμένεται να αξιολογηθούν από το πρόγραμμα αυτό. Τα εν λόγο γεγονότα είναι σημαντικά για την κατανόηση της οικολογίας των χελωνών Caretta caretta στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να υιοθετήσετε μια χελώνα υπό μελέτη από τον Αμβρακικό κόλπο με 50 ευρώ. Η δωρεά σας θα υποστηρίξει άμεσα τη συνέχιση του έργου, του οποίου το λειτουργικό κόστος περιλαμβάνει τη μεταφορά και τη διαμονή της ερευνητικής ομάδας και την επισκευή και συντήρηση του οχήματος, εκτός από την υλικοτεχνική και διοικητική υποστήριξη. Η υιoθεσία μιας χελώνας του Αμβρακικού Κόλπου προσδιορίζει το μοναδικό δέσιμό σας μαζί της!

  • Μπορείτε να της δώσετε όνομα
  • Θα λάβετε ένα πακέτο υιοθεσίας το οποίο περιλαμβάνει
    • Μια μεγάλη γυαλιστερή φωτογραφία της χελώνας σας
    • Το πιστοποιητικό της υιοθεσίας σας
    • Λεπτομέρειες από το ιστορικό παρακολούθησής της, το οποίο χρονολογείται τουλάχιστον 2 χρόνια πριν (για όλες τις χελώνες διατίθεται)
    • Θα ενημερωθείτε μέσω του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου πότε έγινε ορατή η χελώνα σας από τότε που ξεκίνησε η υιοθεσία της
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε υιοθεσία ή καλέστε στα κεντρικά γραφεία του ΑΡΧΕΛΩΝ για περισσότερες πληροφορίες (210 5231342).

Καλή σας εβδομάδα!

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media