ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Συμβάντα

Την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, είχαμε μια καινούργια άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης.
Ο «Τρύφωνας», μια μικρή Caretta caretta 2 κιλών, έφτασε από την Αντίπαρο, έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι και πετονιά. Της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην κτηνίατρο, όπου το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά. Εφʼ όσον όλα πήγαν καλά και αφού πέρασε η κρίσιμη περίοδος των 48-ωρών παρατήρησης, τοποθετήθηκε σε μια νέα δεξαμενή. Ελπίζουμε ότι όλα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά και ότι θα είναι σε θέση να απελευθερωθεί πρώτη την άνοιξη. Για να δείτε μερικές φωτογραφίες του Τρύφωνα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από τη Βίκυ, έναν από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη διάσωσή της, κάντε κλικ στο σύνδεσμο http://optiko.wordpress.com/2012/02/01/1986/.

Κάτι απρόσμενο και όμορφο συνέβη εκείνη την κρύα Σαββατιάτικη μέρα της 29ης Ιανουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης. Ένα κοριτσάκι 12 χρονών , η Λαβινία Μαρκοπούλου, έφτασε στο Κέντρο με τη μητέρα της, με σκοπό να υιοθετήσει μια χελώνα. Η Λαβινiα είχε επισκεφτεί το Kέντρο Διάσωσης παλαιότερα με το σχολείο και από τότε μάζευε όλο το χαρτζιλίκι της για ένα μήνα μέχρι να έρθει η μέρα που θα είχε αρκετά χρήματα να υιοθετήσει μια χελώνα.

Διάλεξε τη «Θεσσαλία» η οποία θα είναι η χελώνα που θα εστιαστεί και στην οποία προαναφερθήκαμε. Πολλά μπράβο στη Λαβινία και στους γονείς της που απέδειξαν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η «Θεσσαλία» έφτασε από τον Βόλο που τυχαίνει να είναι και ο τόπος καταγωγής του παππού της Λαβινίας.

Παρά το γεγονός ότι έκανε κρύο και έβρεχε, η πρώτη τάξη του 4ου Δημοτικού Αργυρούπολης επισκέφτηκε το Κέντρο. Οι μαθητές απόλαυσαν την εκπαιδευτική παρουσίαση για τις χελώνες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ενώ ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι όταν τις παρακολούθησαν από το παρατηρητήριο, καθώς οι εθελοντές τις φρόντιζαν στην εντατική μονάδα μας. Όταν ρωτήθηκαν πως πέρασαν στην επίσκεψη όλοι απάντησαν «Ήταν τέλεια!».

Είχαμε επίσης τη χαρά να δεχθούμε μια ομάδα προσκόπων από τη Νέα Σμύρνη, οι οποίοι ήρθαν να μας επισκεφτούν. Εκτός από την περιήγηση στις εγκαταστάσεις μας, κάθισαν και συζήτησαν για το απειλούμενο είδος των χελωνών. Πριν από την αναχώρηση προσφέρθηκαν οικειοθελώς να καθαρίσουν το Κέντρο Διάσωσης. Ευχαριστούμε, παιδιά!

Άλλο ένα ευχάριστο γεγονός που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι στην κοπή της βασιλόπιτας του ΑΡΧΕΛΩΝ η οποία έγινε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο Πατάκη στην Αθήνα, το «φλουρί» έτυχε σʼ εμένα φέτος και σύμφωνα με την παράδοση σημαίνει ότι θα έχω «καλή τύχη» όλο το χρόνο. Θα ήθελα λοιπόν να μεταφέρω όλη αυτή την «καλή τύχη» στις χελώνες και ελπίζω να έχουν έναν ασφαλή χρόνο μακριά από κινδύνους. Το βραβείο που κέρδισα είναι ένα φούτερ από τον ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι ιδανικό να σε κρατάει ζεστό τις κρύες μέρες του χειμώνα. Το φούτερ όπως και όλα τα αντικείμενα που πωλούνται στο κατάστημα δώρων μας μπορείτε να τα βρείτε μέσω της ιστοσελίδας μας (http://www.archelon.gr/contents/gifts.php?row=row11).

Χελωνο-ενημέρωση:

Η «Θεσσαλία» ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από το Βόλο στης 26 Σεπτεμβρίου 2011. Είναι μια θηλυκή 35 κιλών Caretta caretta, με καβούκι 62,8 εκ. Είχε ένα τραύμα στο κεφάλι από άγνωστα αίτια. Μπορεί να κολυμπήσει κανονικά αλλά δεν μπορεί να φάει και τρώει με ορό. Παρόλο που είναι μαζί μας τόσο καιρό, ακόμα παραμένει αγχωμένη. Ελπίζουμε να ηρεμήσει σιγά σιγά και να αρχίσει να τρώει μόνη της.

Μπορεί να θυμάστε την πρόσφατη αναφορά του «Γιάννη», ο οποίος έπρεπε να εγχειριστεί ώστε να του βγάλουν ένα αγκίστρι από τον οισοφάγο του. Αναρρώνει πολύ καλά και αναμένετε να ελευθερωθεί αργότερα μέσα στον χρόνο. Επέστρεψε λοιπόν στα νέα μας, εδώ βλέπετε ξανά μια φωτογραφία της ακτινογραφίας και του αγκιστριού που του αφαιρέθηκε.

Γνωρίζετε ότι...

Σύμφωνα με έρευνες έχει εκτιμηθεί ότι από 1000 περίπου νεογνά Caretta caretta ένα με δύο καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι την ενηλικίωση. Αυτό το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στην ύπαρξη των φυσικών τους «εχθρών» (πουλιά, μεγάλα ψάρια, αλεπούδες και άλλα ζώα). Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος βάζει εμπόδια στις παραλίες π.χ. ξαπλώστρες, που εμποδίζουν τα νεογέννητα χελωνάκια να φτάσουν στην θάλασσα, καθώς επίσης τα δυνατά φώτα και η δυνατή μουσική από παραλιακά καφέ και εστιατόρια, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζουν τα νεογνά, ενώ επικίνδυνα μπορεί να αποβούν και τα οχήματα τα οποία διασχίζουν την παραλία.

Παρʼόλο που τα ακριβή νούμερα για τις θαλάσσιες χελώνες δεν έχουν μετρηθεί απόλυτα, ένας λόγος για τον οποίο οι Caretta caretta έχουν μπει σε κίνδυνο εξαφάνισης είναι επειδή έχουν μειωθεί οι καταχωρημένες φωλιές τους. Πολλές από της παραλίες στις οποίες πάνε και γεννάνε οι χελώνες έχουν καταστραφεί ή έχουν πειραχτεί από ανθρώπινους παράγοντες όπως τουρίστες και τουριστικά θέρετρα, κατασκευή δρόμων κτλ. Συνεπώς, λιγότερες χελώνες γεννάνε, άρα ακόμα λιγότερες καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Κατά την διάρκεια της μέρας, ούτε χελώνες, ούτε νεογνά κινούνται στην ακτή, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα αν λουόμενοι χρησιμοποιούν την παραλία. Για να προστατέψουμε τις χελώνες την νύχτα, όταν και οι μητέρες πάνε να γεννήσουνε και όταν τα μικρά βγαίνουν, οι παραλίες πρέπει να είναι χωρίς εμπόδια και να είναι σκοτεινές και ήσυχες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φεύγουν οι ξαπλώστρες το βράδυ, τα δυνατά φώτα (καλό θα είναι να μην υπάρχουν καθόλου) και ειδικά να μην είναι στραμμένα προς την θάλασσα και οι δυνατοί θόρυβοι να αποφεύγονται.

Αν τύχει και μένετε σε ένα ξενοδοχείο ή περνάτε τον χρόνο σας σε μια καφετέρια η οποία βρίσκετε σε ένα μέρος που είναι τόπος αναπαραγωγής, μπορείτε να βοηθήσετε απλά ρωτώντας την διοίκηση ώστε να πάρετε κάποια μέτρα πρόληψης για την προστασία των χελωνών.

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media