ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 21 έως 28 Ιανουαρίου 2012.

Νέες Αφίξεις
Τη Δευτέρα το απόγευμα (23 Ιανουαρίου 2012), μια Caretta caretta 61 κιλών που ονομάζεται ʽʽΜανταλέναʼʼ, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Αμοργό, όπου είχε βρεθεί να επιπλέει κοντά στην ακτή. Αμέσως μετά την άφιξή της, της έγιναν ακτινογραφίες, της δόθηκαν σταγόνες ενώ της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εν αναμονή της εξέτασης από την κτηνίατρο. Δεν είχε ορατά τραύματα και οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν να έχει καταπιεί αγκίστρι ή άλλο αντικείμενο. Δυστυχώς λίγες ώρες αργότερα πέθανε ξαφνικά πιθανότατα από φυσικά αίτια.

Χελώνα Ορόσημο
Η ʽʽΝάνσηʼʼ που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Οκτωβρίου από την Εύβοια με τραύμα στο κεφάλι, άρχισε τελικά να τρώει τα ψάρια που της δίνονται με το χέρι. Αυτά είναι σπουδαία νέα αφού φαίνεται πως ανακτά τις δυνάμεις της και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τρέφεται μόνη της. Εάν όλα πάνε καλά ίσως ελευθερωθεί αυτό το καλοκαίρι.

Ας Θυμηθούμε
Ο ʽʽΚώσταςʼʼ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσηςʼʼ στις 26 Αυγούστου 2010 από την Εύβοια. Ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση καθώς το ένα του μάτι είχε αφαιρεθεί βάναυσα με κάποιο αιχμηρό εργαλείο και το άλλο ήταν τραυματισμένο. Επίσης είχε και τραύμα στον αυχένα.

Στην αρχή ήταν ανίκανη να φάει μόνη της και τρέφονταν με σωλήνα, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι καθώς με τη φροντίδα και βοήθεια των εθελοντών του Κέντρου ξεκίνησε σταδιακά να ανακτά τις δυνάμεις της και έμαθε πώς να εντοπίζει την τροφή της μέσα στην δεξαμενή. Η κτηνίατρός μας θα καθορίσει πότε θα είναι αρκετά καλά ώστε να μεταφερθεί στο νέο της σπίτι, σε ένα ενυδρείο στην Αγγλία, όπου θα είναι σε θέση να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της ήρεμα και με ασφάλεια.

Η ώρα του φαγητού
Μια από τις προτεραιότητες του Κέντρου Διάσωσης αποτελεί η βεβαιότητα ότι οι χελώνες τρέφονται σωστά. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.

Χελώνες οι οποίες δεν είναι σε κατάσταση να τραφούν μόνες τους, τρέφονται με σωλήνα.
Ένα ειδικό μείγμα από ψάρια και άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων τα οποία η κτηνίατρος έχει χορηγήσει, δίνονται στις χελώνες τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Κάθε πρωί μετά τον καθαρισμό των δεξαμενών οι χελώνες που μπορούν να τραφούν μόνες τους ταΐζονται. Το φαγητό τους κόβεται σε μέγεθος κατάλληλο για την κάθε μια από αυτές(μικρές, μεσαίες, μεγάλες). Ζυγίζονται ώστε να τους δίνεται η ανάλογη ποσότητα και κάθε κομμάτι μετριέται και καταγράφεται πριν τοποθετηθεί το φαγητό στις δεξαμενές. Οποιοδήποτε κομμάτι τροφής δεν έχει καταναλωθεί από τις χελώνες την προηγούμενη μέρα, μετριέται καταγράφεται και απομακρύνεται. Αυτό το σύστημα παρέχει ένα γρήγορο έλεγχο για το πόσο καλά τρέφεται κάθε χελώνα.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι χελώνες βρίσκουν το φαγητό τους στον πυθμένα της θάλασσας. Εάν έχουν ένα τραύμα στο κεφάλι ή άλλα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στις καταδύσεις τους δεν είναι σε θέση να φτάσουν στην τροφή. Στο Κέντρο Διάσωσης όμως, οι χελώνες που έχουν αυτό το πρόβλημα τρέφονται με το χέρι, π.χ. κομμάτια ψαριών τους δίνονται ένα κάθε φορά από εθελοντές. Κάποιες χελώνες προτιμούν να τρώνε αρκετά στην αρχή, έπειτα ξεκουράζονται και στην περίπτωση που οι εθελοντές θέλουν να τους δώσουν λίγο χρόνο, αυτές γυρνούν και συνεχίζουν το φαγητό τους. Η κάθε χελώνα έχει το δικό της στυλ φαγητού κάτι που σημαίνει ότι οι εθελοντές πρέπει να το υιοθετούν.

Κι επίσης ένα καλό νέο... Την Κυριακή 29 Ιανουάριου η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής αφιέρωσε ένα δισέλιδο άρθρο στον ΑΡΧΕΛΩΝ και το Κέντρο Διάσωσης, που συμπεριλάμβανε μια συνέντευξη από τον Παύλο Τσάρο (Υπεύθυνος Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ), φωτογραφίες από το Κέντρο, τους εθελοντές μας και φυσικά τις χελώνες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι. Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας: http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23310&subid=2&pubid=63607464.

Γνωρίζετε ότι
Πολλά ζώα εκτός από τις θαλάσσιες χελώνες όπως η φάλαινες, τα δελφίνια ακόμα και τα θαλάσσια πτηνά θανατώνονται άσκοπα κάθε χρόνο, παρασυρόμενα από τα δίχτυα και τα παραγάδια παρά την διεθνή νομοθεσία που απαγορεύει ή ρυθμίζει την χρήση αυτών των τεχνικών. Οι ψαράδες χρησιμοποιούν διαρκώς δίχτυα για να πιάνουν τα ψάρια, αλλά τα παραδοσιακά δίχτυα είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά με διακριτικό χρώμα και είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος. Επιπλέον τα εν λόγω δίχτυα χρησιμοποιούνταν για να πιαστούν τα κοπάδια των μικρών ψαριών. Τα σύγχρονα δίχτυα ωστόσο είναι μια άλλη ιστορία. Σήμερα τα δίχτυα κατασκευάζονται από πλαστικό, το οποίο τα καθιστά πολύ δυνατά και αόρατα κάτω από το νερό. Γιʼ αυτό άλλωστε αποκαλούνται «τοίχοι του θανάτου» καθώς είναι αρκετά μακριά ώστε να καλύπτουν απόσταση 50χλμ, ενώ φτάνουν σε βάθος 20-30 μέτρα. Οποιοδήποτε ψάρι ή ζώο το οποίο τύχει να έρθει σε επαφή με αυτά, αμέσως παγιδεύεται και δεν έχει καμία ελπίδα να απελευθερωθεί. Σύμφωνα με τις εκθέσεις (βλ. τα άρθρα που αναφέρονται παρακάτω), το 85% των ψαριών/ζώων που συλλαμβάνονται στα δίχτυα ΔΕΝ είναι τα είδη που οι ψαράδες επιθυμούν, οπότε τα πετούν είτε νεκρά ή πεθαίνουν αργότερα. Παρά το γεγονός ότι αυτού του είδους τα δίχτυα έχουν απαγορευτεί από τις διεθνείς αρχές εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, οι αλιευτικοί στόλοι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν. (Είμαι ευτυχής να πω ότι ο στόλος των Ελλήνων δεν είναι μεταξύ τους).

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα στο διαδίκτυο όσον αφορά την αλιεία με τα εν λόγω δίχτυα, όπως για παράδειγμα:
"Παράνομα δίχτυα ψαρέματος στη Μεσόγειο"
"Το τέλος της παράνομης και άσωτης αλιείας των θαλασσών μας"
"Η Oceana προτρέπει μηδενική ανοχή για τα παρασυρόμενα δίχτυα στη Μεσόγειο το 2011"

Για να ολοκληρώσω με μια νότα αισιοδοξίας, ένας φίλος, μου έστειλε ένα σύνδεσμο για ένα φανταστικό βίντεο με ένα πολύ καλό τέλος για μια φάλαινα που παγιδεύτηκε σε παρασυρόμενα δίχτυα. Αξίζει την προσοχή σας: http://www.flixxy.com:80/humpback-whale-gives-show-after-being-saved.htm


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Joanne Stournara
(μετάφραση Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media