ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Αφίξεις

Αυτή την εβδομάδα είχαμε μια νέα άφιξη. Μια Caretta caretta βρέθηκε από το Λιμενικό Σώμα στην Αμοργό και αμέσως μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο για να εξετασθεί και να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες πριν μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης. Δυστυχώς πέθανε λίγες ώρες μετά την διάσωσή της. Ευχαριστούμε θερμά το Λιμενικό Σώμα για την ανεκτίμητη βοήθειά τους και για τις προσπάθειές τους για την σωτηρία της χελώνας.

Προτεραιότητα του Χειμώνα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αντιμετωπίζουμε αυτήν την εποχή αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τις χελώνες μας. Όπως όλα τα άλλα ψυχρόαιμα ζώα έτσι και οι χελώνες δεν μπορούν να ρυθμίσουν αυτόματα την εσωτερική θερμοκρασία τους όταν βρίσκονται σε κρύο περιβάλλον. Ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται και σε δυσμενείς συνθήκες μπορεί ακόμα και να πεθάνουν. Εδώ στο Κέντρο Διάσωσης, λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις ώστε να προστατευτούν οι χελώνες από το κρύο. Φυλάσσονται με ασφάλεια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η κάθε μια στη δική της δεξαμενή με ειδικές θερμικές αντιστάσεις. Η θερμοκρασία του νερού ελέγχεται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται η διατήρησή του σε επίπεδα κατάλληλα ώστε να μην στρεσαριστούν οι χελώνες από το κρύο. Μπορείτε να βοηθήσετε δωρίζοντας χρήματα για την απόκτηση περισσότερων θερμαντικών.

Αναφορές στο τέλος του έτουςΚατά την διάρκεια του έτους, αναφορές των χελωνών που βρέθηκαν νεκρές σε όλη την Ελλάδα στάλθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα και απλούς πολίτες (δείτε φωτογραφία). Οι πληροφορίες καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων του υπολογιστή και στο τέλος του χρόνου συγκεντρώνονται τα στοιχεία προκειμένου να υποβληθούν σε διάφορες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Τα αρχεία του 2011 ακόμα αναλύονται ωστόσο τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών θαλάσσιων χελωνών έχει αυξηθεί από το 2010 ενώ η πλειοψηφία των θανάτων έχει προκληθεί από ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε άμεσα (εσκεμμένη επίθεση, συνήθως από χτύπημα στο κεφάλι ή στο καβούκι με αιχμηρό αντικείμενο) ή έμμεσα (κατάποση πετονιάς ή αγκιστριού, πνιγμούς από εμπλοκή σε αλιευτικά δίχτυα, χτυπήματα από τα σκάφη, κλπ.).
Η περίληψη της έκθεσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Χελώνα ʽʽΑντριάνοʼʼ

Ο ʽʽΑντριάνοʼʼ ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Ιουνίου 2011 από την Λευκάδα. Είχε τραύματα στο κεφάλι και το καβούκι του πιθανότατα από προπέλα πλοίου. Η αριστερή πλευρά του ράμφους και του στόματός του είχαν αποκοπεί ενώ είχε μια βαθιά πληγή σε όλη του την πλάτη (δείτε φωτογραφίες). Ο ʽʽΑντριάνοʼʼ βρέθηκε και πήρε το όνομά του από έναν Γερμανό τουρίστα ενώ του παρασχέθηκε βοήθεια από την Κοινωνική Πρόνοια των Ζώων.

Στην αρχή η χελώνα δεν ήταν ικανή να τραφεί μόνη της και τρεφόταν με σωλήνα. Σταδιακά τα τραύματα άρχισαν να επουλώνονται και είναι αρκετά καλά ώστε να τρώει ψάρια και καλαμάρια που της δίνονται με το χέρι, ενώ έχει αρχίσει η προσπάθειά της να πιάνει την τροφή από το πυθμένα χωρίς βοήθεια.

Ελπίζουμε ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί και ότι θα είναι ικανή να φάει μόνη της έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσει να απελευθερωθεί πίσω στη θάλασσα.

Γνωρίζετε ότι...?

Ο τρόπος για να διατηρείται η φυσική κατάσταση της χελώνας είναι η τακτική παρακολούθηση. Κάθε χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης παρακολουθείτε τακτικά για περίπου μια ώρα αρκετές φορές την εβδομάδα (δείτε φωτογραφία) προκειμένου να ελεγχθούν καταστάσεις όπως πού κολυμπάει την περισσότερη ώρα -στην επιφάνεια του νερού (σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα κατάδυσης) ή στον πάτο (ένδειξη μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς)- εάν είναι ικανή να κολυμπήσει κρατώντας την ισορροπίας της ή γέρνει δεξιά ή αριστερά κάτι που δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πνεύμονες, επίσης παρατηρείται πόσο συχνά αναδύεται για να πάρει αέρα, πόσο δραστήρια είναι κλπ.

Οι μετρήσεις καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του υπολογιστή από τις οποίες δημιουργείται μια έκθεση της συμπεριφοράς τους με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό παρέχει μια εικόνα προόδου της χελώνας κατά την διάρκεια της θεραπείας της και διασφαλίζει την σωστή επιλογή θεραπείας.

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)


Navigation

Social Media