ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης;

Αφίξεις
Δεν υπήρξαν ούτε αυτή την εβδομάδα αφίξεις στο Κέντρο Διάσωσης, ένδειξη που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Caretta caretta έχουν μετακινηθεί προς νοτιότερα και πιο ζεστά νερά. Για τις χελώνες που φιλοξενούμε, η καθημερινότητα κυλάει όπως συνήθως: τάισμα με σωλήνα, θεραπεία των τραυμάτων, χορήγηση φαρμάκων κ.λπ.

Επεμβάσεις
Αυτή την εβδομάδα η κτηνίατρός μας Δρ. Λητώ Κριτσέλη , εκτέλεσε τρεις εγχειρήσεις.
Την Τρίτη στις 10 Ιανουαρίου, η ʽʽΑναστασίαʼʼ, μια χελώνα 13 κιλά που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Αυγούστου 2011,είχε προγραμματιστεί να εγχειριστεί για πιθανά εντερικά προβλήματα. Εξʼ αιτίας της επικινδυνότητας της επεμβάσεως κρίθηκε απαραίτητη να γίνει μόνο όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Δυστυχώς δεν άντεξε την επέμβαση. Θα λείψει σε όλους τους εθελοντές που με υπομονή και αγάπη την φρόντιζαν όλους αυτούς τους μήνες.

Την Τετάρτη στις 11 Ιανουαρίου ο ʽʽΓιάννηςʼʼ(του οποίου η ακτινογραφία και η ιστορία αναφέρονται στα νέα της περασμένης εβδομάδας), είχε επιτυχημένη αφαίρεση του αγκιστριού από τον οισοφάγο του. Μετά από μια τέτοια εγχείρηση, οι χελώνες συνήθως διατηρούνται σε ζεστό περιβάλλον και μακριά από το νερό για 48 ώρες, ώστε να επουλωθεί η τομή αλλά και να παρακολουθούνται πιο αποτελεσματικά. Εδώ είναι μια φωτογραφία του ʽʽΓιάννηʼʼ από το γραφείο του Κέντρου Διάσωσης-μπορείτε να δείτε ακριβώς την μύτη του και την άκρη του ράμφους του καθώς κοιτάζει ανάμεσα από τις πετσέτες του. Τα βάζα που διακρίνονται δεξιά ήταν γεμάτα με ζεστό νερό και τοποθετούνται για επιπλέον ζεστασιά. Λίγο μετά από αυτή την φωτογραφία ο ʽʽΓιάννηςʼʼ μεταφέρθηκε πίσω σε μια θερμαινόμενη δεξαμενή στη μονάδα εντατικής φροντίδας, όπου αμέσως κολύμπησε και καταδύθηκε ως συνήθως.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στην ʽʽΑλκυόνηʼʼ έγινε επέμβαση για την αφαίρεση του μπροστινού δεξιού πτερυγίου, ωστόσο δεν υπήρξε βελτίωση παρά την θεραπεία που της χορηγήθηκε από τότε που έφτασε στο Κέντρο από την Νάξο στις 25 Οκτωβρίου. Δυστυχώς δεν κατάφερε να επιζήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό, δεδομένου ότι η εγχείρηση που της έγινε για την αφαίρεση αγκιστριού από τον οισοφάγο της ήταν επιτυχημένη. Θα λείψει σε όλους μας.

Γνωρίζετε ότι….?
Δεν είναι δυνατός ο καθορισμός του φύλου των Caretta caretta ως θηλυκού ή αρσενικού μέχρι την ενηλικίωσή τους. Τότε κάποιες φυσικές διαφορές μεταξύ των φύλων γίνονται αισθητές: Τα ενήλικα αρσενικά έχουν μακρύτερες ουρές, πιο κοντό θώρακα και μακρύτερα νύχια από τα θηλυκά, ενώ το καβούκι των αρσενικών είναι ευρύτερο και λιγότερο θολωτό από αυτό των θηλυκών και τέλος τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερα κεφάλια από τα θηλυκά.

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media