ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης;

Όλα ήταν ήρεμα στο Κέντρο Διάσωσης

Είναι περίεργο το συναίσθημα που σου γεννάται όταν βλέπεις τις έξι, μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές άδειες και στεγνές και το υπόλοιπο του προαυλίου χώρου άδειο από τις μικρότερες δεξαμενές, οι οποίες είναι όλες τακτοποιημένες στη μια πλευρά του χώρου. Μέχρι πρόσφατα, όλες ήταν αδιάκοπα σε χρήση: οι μεγάλες φιλοξενούσαν τις χελώνες που ήταν έτοιμες προς απελευθέρωση, ενώ οι μικρές φιλοξένησαν 74 τραυματισμένες χελώνες, αριθμό ρεκόρ, οι οποίες τέθηκαν σε θεραπεία για την φετινή χρονιά στο Κέντρο Διάσωσης. Ωστόσο οι άδειες αποτελούν θετική ένδειξη του γεγονότος ότι 33 χελώνες ανάνηψαν και απελευθερώθηκαν. Ελπίζουμε να είναι καλά τώρα που είναι ελεύθερες.

Υπάρχουν ακόμα 18 χελώνες που υποβάλλονται σε θεραπεία στο Κέντρο ασφαλείς και ζεστές στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις χελώνες τα Σάββατα και τις Κυριακές από τις 11:00π.μ.-5:00μ.μ., τις ώρες που το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό, ενώ και τα σχολεία μπορούν να το επισκέπτονται μετά από ραντεβού.

Ευτυχής Κατάληξη

Στη διάρκεια μιας μικρής περιόδου όπου είχε λίγο ζέστη, μια ηλιόλουστη μέρα απολαύσαμε την απελευθέρωση του ʽʽΜανώληʼʼ μιας χελώνας 61 κιλών αρσενική με καβούκι μήκους 77,5 εκατοστά, η οποία είχε έρθει από την Σαντορίνη στις 20 Ιουλίου με τραύμα στο κεφάλι, ενώ της έλλειπε και το δεξί μπροστινό πτερύγιο. Μπορείτε να δείτε το βίντεο της απελευθέρωσης στο: http://youtu.be/Wh6_EKPDS4A.
Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Καταδύσεων Aqua Divers Club για την αδιάκοπη υποστήριξή τους στον ΑΡΧΕΛΩΝ και τις καλύτερες ευχές μας στον ʽʽΜανώληʼʼ για μια ασφαλή, υγιή ζωή μακριά από δίχτυα.

Συμβάντα

Δυστυχώς, η ʽʽΓιαννούλαʼʼ από την Νεάπολη, η χελώνα που ήρθε πιο πρόσφατα στο Κέντρο, δεν κατάφερε να επιβιώσει. Είχε ένα πολύ σοβαρό και βαθύ τραύμα στο κεφάλι το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινα χέρια. Η πληγή είχε παραμείνει καθαρή, χωρίς μόλυνση και ενώ της χορηγήθηκε πληθώρα αντιβιοτικών, η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη.

Οι πρώτοι χορηγοί του νέου χρόνου

H Άρτεμις, ο Νικόλας και ο Γιώργος επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάσωσης το Σαββατοκύριακο. Έδειξαν ενδιαφέρον για ότι τους πληροφόρησε ο Παύλος, ο συντονιστής του Κέντρου, ο οποίος τους μίλησε για τις χελώνες και για την τροφή που τους δίνουν και τους είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δωρίζουν ψάρια για αυτές. Λίγες μέρες αργότερα τα παιδιά επέστρεψαν στο Κέντρο φέρνοντας ποικιλίες ψαριών. Είχαν συγκρατήσει τα λόγια του Παύλου και έφεραν ακριβώς τα θαλασσινά με τα οποία τρέφονται. Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά και τους γονείς τους.

Διόρθωση

Ευχαριστούμε πολύ την Μαρία Μαστρογιαννάκου από την Λακωνία η οποία μας επισήμανε ένα λάθος που είχε γίνει στα νέα της περασμένης εβδομάδας. Η ʽʽΓιαννούλαʼʼ η οποία είχε έρθει με αυτοκίνητο και λεωφορείο στο Κέντρο Διάσωσης δεν έφτασε από την Εύβοια αλλά από την Νεάπολη, νότια της Πελοποννήσου. Την ευχαριστούμε για την βοήθεια που έχει προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις και για την φροντίδα που παρέχει στις χελώνες στην Λακωνία.

Γνωρίζετε ότι…?

Υπάρχουν δυο θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι χελώνες Caretta caretta διαλέγουν το μέρος που θα γίνει η φωλιά για τα αυγά τους: 1) οι χελώνες ¨θυμούνται¨ το μέρος όπου είχαν εκκολαφθεί και επιστρέφουν εκεί όταν έρθει η ώρα να γεννήσουν τα δικά τους αυγά και 2)οι χελώνες πού γεννούν για πρώτη φορά ακολουθούν άλλες πιο έμπειρες σε παραλίες ωοτοκίας με αποτέλεσμα και τα επόμενα χρόνια να επιστρέφουν στις ίδιες παραλίες.

Αυτά είναι τα νέα ως τώρα… περισσότερα την επόμενη εβδομάδα.

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζόρτζη)

Navigation

Social Media