ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Ιωάννα, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Ιωάννα Στουρνάρα μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 21 Δεκεμβρίου ως 29 Δεκεμβρίου 2011.

Νέες Αφίξεις

Αυτή την εβδομάδα καμία χελώνα δεν ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης, όμως ήρθε ένας νέος εθελοντής. ο Aaron (Αγγλία), αλλά και κάποιοι παλιοί εθελοντές, η Flick (Αγγλία) και ο Johannes (Γερμανία), επέστρεψαν για να περάσουν τις διακοπές τους δουλεύοντας στο κέντρο διάσωσης.

Ευτυχής Κατάληξη

Καταμεσής του χειμώνα με αρκετό αέρα και παγωνιά όπου πολλά μέρη της Ελλάδας έμειναν παγωμένα(συμπεριλαμβανομένου της Αττικής, όπου βρίσκεται το Κέντρο Διάσωσης)ήταν δύσκολο να γίνουν απελευθερώσεις. Μια μέρα όπου ο καιρός ήταν καλός, η ʽʽΙωάνναʼʼ μπορούσε να επιστρέψει στη θάλασσα στην παραλία των ʽʽΛεγρενώνʼʼ.Η χελώνα ʽʽΙωάνναʼʼ, μια μεσαίου μεγέθους Caretta caretta έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Αυγούστου μιας περιόδου με πολύ δουλειά. Είχε την ατυχία να πιαστεί σε πετονιά ψαρέματος, με αποτέλεσμα δυο μεγάλα αγκίστρια να μπλεχτούν μαζί με την πετονιά στο λαιμό της. Αυτό που έκανε χειρότερη την κατάσταση είναι ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά. Τα αγκίστρια (φωτογραφία 13) και η πετονιά αφαιρέθηκαν με χειρουργείο, το τραύμα στο κεφάλι της θεραπεύτηκε και της χορηγήθηκαν μια πληθώρα αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων. Πριν την απελευθέρωσή της είχε μετακινηθεί από την μονάδα αποκατάστασης, μέσα σε μια μεγαλύτερη, εξωτερική δεξαμενή έτσι ώστε οι κολυμβητικές και οι καταδυτικές της ικανότητες να μπορούν να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται.

Ελπίζουμε ακόμα να απελευθερωθεί και ο ʽʽΜανώληςʼʼ μια 61κιλών Caretta caretta η οποία ήρθε στο Κέντρο με τραύματα στο κεφάλι και το πτερύγιο, στις 19 Ιουλίου αυτού του χρόνου. Είχε παγιδευτεί ένα από τα πτερύγια της σʼ ένα δίχτυ ψαρέματος και κατάφερε να ελευθερωθεί τραυματίζοντας το. Όπως η ʽʽΙωάνναʼʼ και ο ʽʽΜανώληςʼʼ είχε επίσης χτύπημα στο κεφάλι. Στο ʽʽΜανώληʼʼ κατά την εγχείρηση του αφαιρέθηκε μέρος του οστού του πτερυγίου. Το τραύμα στο κεφάλι του θεραπεύτηκε, έλαβε αντιβιοτικά και άλλες θεραπείες και σύντομα μεταφέρθηκε από την μονάδα αποκατάστασης, σε μια μεγαλύτερη εξωτερική δεξαμενή ώστε να αξιολογούνται και να παρακολουθούνται οι κολυμβητικές και καταδυτικές του ικανότητες. Τα πηγαίνει καλά και μόλις ο καιρός το επιτρέψει θα μεταφερθεί με σκάφος στα ανοιχτά οπού και θα ελευθερωθεί.

Αυτό το γνωρίζετε;;;;

Των Caretta caretta τα αγαπημένα φαγητά είναι εκείνα που μπορούν εύκολα να βρουν και να πιάσουν τα οποία βρίσκονται κοντά σε βράχους ή στον βυθό της θάλασσας όπως αχινούς, μέδουσες, χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες, μαλάκια κτλ.

Δυστυχώς, έχουν φτάσει στο σημείο να τρέφονται με οτιδήποτε βρίσκεται στον δρόμο τους. Το πεπτικό τους σύστημα είναι δυνατό, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τα επώδυνα για εκείνες αντικείμενα περνούν μέσα από την πεπτική οδό. (Είναι άγνωστο τι είδους ζημιά μπορεί να προκαλέσουν τα εν λόγω αντικείμενα κατά την διάρκεια της διαδικασίας).Η φωτογραφία 14 δείχνει τα πλαστικά αντικείμενα που έχουν φαγωθεί και έπειτα αποβάλλονται φυσιολογικά από τις χελώνες.

Η φωτογραφία 15 δείχνει δυο φωτεινά δολώματα κάτω από το νερό που ρίχτηκαν κοντά στο δίχτυ ψαρέματος για να προσελκύουν τα ψάρια και τα οποία είχε καταπιεί μια από τις χελώνες του Κέντρου Διάσωσης στο ʽʽΘεολόγοʼʼ. Είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από την Πάτμο τον Μάιο αφού θεραπεύτηκε και ανάρρωσε ελευθερώθηκε λίγους μήνες μετά.

Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε πλαστικά σκουπίδια μέσα ή κοντά στη θάλασσα, βοηθήστε τις Caretta caretta απομακρύνοντας τα για ανακύκλωση.

Ιωάννα Στουρνάρα (μετάφραση Χριστίνα Τζόρτζη)

Navigation

Social Media