ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Ιωάννα, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Ευτυχής Κατάληξη

Η ʽʽΠαναγιώταʼʼ και η ʽʽΕυαγγελίαʼʼ, δυο μεγάλες χελώνες που είχαν έρθει στο Κέντρο Διάσωσης τον Αύγουστο με (ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά) τραύματα στο κεφάλι, ελευθερώθηκαν στην παραλία των Λεγρενών. Μετά την θεραπεία που τους έγινε στο Κέντρο Διάσωσης, οι πληγές επουλώθηκαν και δεδομένου ότι ήταν πλέον σε θέση να κολυμπήσουν και να τραφούν μόνες τους, δόθηκε το πράσινο φως από την κτηνίατρο για την απελευθέρωσή τους. Από την στιγμή που αφέθηκαν στην παραλία, δεν έχασαν χρόνο, προχώρησαν αμέσως προς την θάλασσα και κολύμπησαν τόσο γρήγορα που χάθηκαν αμέσως από τα μάτια μας. Καλή Τύχη και στις δύο! (Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το αναλυτικό άρθρο σχετικά με εκείνες στα νέα μας).

Νέες Αφίξεις

Ο ʽʽΓιάννηςʼʼ(διαφορετική χελώνα από την προηγούμενη που ήταν ο μικρότερος ʽʽΓιάννηςʼʼ, η οποία έχει θεραπευτεί και ελευθερωθεί ήδη), μια μεγαλύτερη χελώνα η οποία είχε καταπιεί πετονιά ψαρέματος ενώ παράλληλα είχε μπλεχτεί το κεφάλι και το μπροστινό της πτερύγιο, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από το Δασκαλειό (Σούνιο). Η πετονιά αφαιρέθηκε και τα τραύματά της θεραπεύτηκαν, ενώ υποβλήθηκε σε θεραπεία για την πρόληψη πιθανής λοίμωξης. Έγινε ακτινογραφία και βρέθηκε ότι υπήρχε αγκίστρι στο λαιμό της (δείτε φωτογραφίες 1 και 2). Αναμένεται να χειρουργηθεί σύντομα.

Δυστυχώς κάποια άσχημα νέα: Αφορά μια χελώνα μωρό όπου στάλθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από την Μύκονο. Δεν είχε ορατά τραύματα ωστόσο αμέσως μετά την άφιξή της, της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες (σταγόνες, διατήρησή της σε ζεστό περιβάλλον κ.λπ.) για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της πριν γίνει η απαραίτητη ακτινογραφία και η εξέτασή της από την κτηνίατρο. Παρʼ όλα αυτά δεν τα κατάφερε και πέθανε λίγες ώρες αργότερα από άγνωστη αιτία.

Συμβάντα

ʽʽΜαρίαʼʼ και ʽʽΚλειώʼʼ, δυο από τις πιο μεγάλες (και αχόρταγες στο φαγητό) χελώνες και οι δυο με τραύματα στο κεφάλι, είχαν μεταφερθεί σε μια μεγαλύτερη, εξωτερική δεξαμενή το καλοκαίρι για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους μέσα στο νερό το πώς δηλαδή κολυμπούν και καταδύονται. Υπήρχε η ελπίδα ότι θα είχαν αναρρώσει αρκετά και ότι θα ήταν σε θέση να απελευθερωθούν αυτή την εποχή, δυστυχώς όμως παρουσιάζουν ακόμα μερικές δυσκολίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναβληθεί η απελευθέρωσή τους και έτσι θα μεταφερθούν σε μικρότερες δεξαμενές μέσα στο χώρο αποκατάστασης για τον χειμώνα.

ʽʽΜύριαμʼʼ, η μοναδική μας πράσινη χελώνα δεν μπορεί να φάει μόνη της. Με σεβασμό στο είδος και στην προτίμησή της στα λαχανικά, τροφοδοτείται με σωλήνα ενώ της δίνεται ένα ειδικό μείγμα από φρέσκο σπανάκι και άλλες θρεπτικές τροφές κατάλληλες για χελώνες.

Εάν θα σας άρεσε να εργάζεστε ορισμένες ώρες της ημέρας ως εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο του ΚΔΘΧ κ. Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr . Εκτός από την απασχόληση με τις χελώνες υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν όπως η διατήρηση των εγκαταστάσεων τόσο σε κτιριακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συντήρησης όπως για παράδειγμα συντήρηση των υδραυλικών ειδών, του εδάφους κλπ. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια δουλειά για τον καθένα.

Ιωάννα Στουρνάρα (μετάφραση: Χριστίνα Τζόρτζη)

Navigation

Social Media