ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Ιωάννα, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (5/12/2011-12/12/2011)

Χελώνα ορόσημο

Η ʽʽΜαρίαʼʼ, μια χελώνα 46 κιλών η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 25 Αυγούστου 2011 από το Λαγονήσι με το καβούκι της τραυματισμένο, σιγά-σιγά άρχισε να τρώει μόνη της. Αυτό είναι θετικό δείγμα ότι ανάκτησε τις δυνάμεις της και έκανε το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωσή της!Συμβάντα

Η ʽʽΜίριαμʼʼ, η μοναδική πράσινη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης, πρόσφατα έφτασε από τη Ρόδο με τραύμα στο κεφάλι. Είναι αρκετά ευαίσθητη και τρομάζει με τον παραμικρό ήχο, κάτι το οποίο δεν συνηθίζουν οι Caretta caretta. Παρακολουθείται και αντιμετωπίζεται η κατάστασή της και ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναρρώσει και θα αφεθεί ελεύθερη.

(Για πληροφορίες σχετικές με τη ʽʽΜίριαμʼʼ, κάντε κλικ στο όνομά της στη σελίδα: http://www.archelon.gr/eng/pedio_xelones.php?row=row5.)

Η ʽʽΓιαννούλαʼʼ είναι η τελευταία που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης. Είχε ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στο Κέντρο με ένα αυτοκίνητο από τους ανθρώπους που την βρήκαν στην Εύβοια.
(Για πληροφορίες κάντε κλικ στο όνομά της στη σελίδα: http://www.archelon.gr/eng/pedio_xelones.php?row=row5.)

Ο κτηνίατρός μας, Λητώ Κριτσέλη, πρόσφατα ήταν απασχολημένη με πολλές εγχειρήσεις:
Της ʽʽΑλκυόνηʼʼ,(http://www.archelon.gr/eng/pedio_xelones.php?ttid=88&row=row5) της αφαιρέθηκε αγκίστρι από τον οισοφάγο, τα ράμματα του ʽʽΑλέξηʼʼ από την επέμβαση που του έκαναν για την αφαίρεση αγκιστριού, έπρεπε να αντικατασταθούν λόγω μόλυνσης, του ʽʽΜανώληʼʼ του αφαιρέθηκε μέρος οστού από το πτερύγιό που έχασε.

Και οι τρεις χελώνες όμως τώρα πηγαίνουν καλά.

Ευτυχής Κατάληξη

Μετά από ένα καλοκαίρι σκληρής δουλείας και τη θεραπεία ενός αριθμού ρεκόρ (41) τραυματισμένων χελωνών, αρκετά θετικά πράγματα συνέβησαν στο Κέντρο Διάσωσης. Πολλές από τις χελώνες έχουν αναρρώσει από τα τραύματά τους, ώστε να μπορούν ξανά να κολυμπούν και να τρέφονται μόνες τους, ενώ αναμένεται να ελευθερωθούν όσο ο καιρός είναι καλός.

Την περασμένη εβδομάδα μια από τις χελώνες που αφέθηκε ελεύθερη είναι η ʽʽΚανέλλαʼʼ, μια Caretta caretta 30 κιλών αρσενική η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 9 Ιουλίου από τη Λακωνία. (ʽʽΚανέλλαʼʼ είναι το όνομα το οποίο δόθηκε αρχικά πριν προσδιοριστεί το φύλο της χελώνας το οποίο είναι αρσενικό.)
Αρκετές ημέρες μετά την απελευθέρωσή της, κοινοποιήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης ότι η συγκεκριμένη χελώνα (ευτυχώς υπήρχαν τα στοιχεία της σε ταμπελάκι-ταυτότητα που είχε επάνω της) διασώθηκε στην Πάρο. Ήταν τυλιγμένη γύρω στο λαιμό της πετονιά ψαρέματος.! Για καλή της τύχη, έπεσε σε ευαίσθητους ανθρώπους, της αφαιρέθηκε η πετονιά, εξετάσθηκε και αφέθηκε ελεύθερη. Ελπίζουμε τώρα που είναι ξανά ελεύθερη μετά την Πάρο, να μην έχει άλλες περιπέτειες.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απελευθέρωση της ʽʽΚανέλλαςʼʼ κάντε κλικ εδώ: http://www.archelon.gr/eng/ournews.php?row=row10&nid=433.)

Την Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου η ʽʽΒίκυʼʼ μια μικρότερη χελώνα η οποία ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 7 Ιουλίου 2011 με τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί σκοπίμως από ανθρώπινο χέρι, επέστρεψε στη θάλασσα. Μόλις μπήκε στο νερό έφυγε σαν σφαίρα στο δρόμο προς την ελευθερία και μόλις μια στιγμή προλάβαμε και είδαμε το κεφάλι της κοντά στις σημαδούρες των ορίων της παραλίας. Καλό ταξίδι Βίκυ!

Γνωρίζετε ότι....;;;;

Το φύλο της Caretta caretta καθορίζεται από την θερμοκρασία της άμμου όπου βρίσκεται η φωλιά επώασης. Αβγά από ψυχρές φωλιές βγάζουν συνήθως αρσενικούς νεοσσούς, ενώ αβγά από θερμές φωλιές βγάζουν θηλυκούς νεοσσούς.

Ιωάννα Στουρνάρα

Navigation

Social Media