ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης;

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 Απριλίου – 17 Μαΐου 2013 .

Χελωνο-ενημέρωση

Ο «Μάρκος», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 25 Απριλίου από τα Χανιά της Κρήτης. Αν και ζυγίζει μόλις 5,2 κιλά και το καβούκι του έχει μήκος 39 εκ., παρουσιάζει μια σειρά από τραυματισμούς. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η πετονιά που έχει καταπιεί και (βρέθηκε στην ακτινογραφία χωρίς να συνοδεύεται από αγκίστρι), η οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες στην εντερική περιοχή της χελώνας. Επίσης μπορεί να χάσει το δεξί μπροστινό πτερύγιο, το οποίο έχει σοβαρά τραυματιστεί ενδεχομένως από εμπλοκή σε δίχτυα αλιείας και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει επίσης διάφορα τραύματα στο καβούκι, τα οποία είναι ανησυχητικά, αλλά αντιμετωπίζονται. Δεν ξέρουμε ακριβώς το μέγεθος της πετονιάς καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί επαρκώς από τις ακτινογραφίες, αλλά ένα κομμάτι βρέθηκε να βγαίνει από το στόμα.

Η «Δώρα» είναι μια μικρή Caretta caretta που έφτασε από την Κέρκυρα στις 2 Μαΐου. Είχε καταπιεί πετονιά και αγκίστρι, ενώ ήταν πολύ αδύναμη όταν βρέθηκε. Έχει δυναμώσει λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη για τη χειρουργική επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί το αγκίστρι.

Η «Γλυκερία» έφτασε στις 13 Μαΐου από την Πρέβεζα με ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Διασώθηκε από την Πέλα, μέλος μιας τοπικής οργάνωσης για την προστασία των ζώων η οποία έχει συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο παρελθόν. Η «Γλυκερία» είχε την τύχη να λάβει τις πρώτες βοήθειες την ίδια μέρα που βρέθηκε και αντιμετωπίστηκε με φροντίδα και προσοχή για αρκετές ημέρες έως ότου τελειώσουν οι διακοπές του Πάσχα ώστε να υπάρξει χώρος για την μεταφορά της με το λεωφορείο από την Πρέβεζα στο Κέντρο Διάσωσης . Πολλές ευχαριστίες στην Πέλα και σε όλους όσους συμμετείχαν στην διάσωση αυτής της χελώνας.

Κατά τη διάρκεια της γραφής αυτού του άρθρου, μια άλλη τραυματισμένη χελώνα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Θα μεταφερθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου μια ομάδα από την Κτηνιατρική Σχολή θα της κάνει εξετάσεις αίματος και θα της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες πριν τη στείλουν στο Κέντρο Διάσωσης.

Άλλες ειδήσεις

Ο «Λάζαρος» και ο «Ιωνάς» υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και τους αφαιρέθηκαν τα αγκίστρια με επιτυχία. Έχουν πλήρως ανακάμψει, τρώνε χωρίς βοήθεια, και αναμένεται σύντομα νʼ απελευθερωθούν.

Η «Εύη» και ο «Σπύρος» μεταφέρθηκαν σε μεγάλες δεξαμενές, όπου ο τρόπος που κολυμπούν και καταδύονται καθώς και οι διατροφικές τους συνήθειες παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση. Αν όλα πάνε καλά, θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η «Κιάρα» και ο «Γιώργος» έχουν μεταφερθεί επίσης σε μεγάλες δεξαμενές και είναι και εκείνες υπό παρακολούθηση.

Δυστυχώς, μια άλλη χελώνα πέθανε λίγο μετά την άφιξή της. Δεν είχε εμφανή τραύματα, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μετά την διεξαγωγή της νεκροψίας.

Κατά την διαδικασία προετοιμασίας του άρθρου, το Κέντρο Διάσωσης ετοιμάζεται για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Χελώνας στις 26 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας.

Γνωρίζετε ότι...

Οι τράτες αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας των χελωνών (και πολλών άλλων ειδών) όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου ότι οι χελώνες που πιάνονται δεν μπορούν να ξεφύγουν και βρίσκουν τραγικό θάνατο από πνιγμό. (Στην πραγματικότητα μια από τις χελώνες ο «Τίτο», που πρόσφατα έχασε την ζωή του στο Κέντρο Διάσωσης ήταν πιθανόν θύμα τράτας). Αυτή η αλιευτική πρακτική πιστεύεται ότι είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη μείωση του αριθμού των ψαριών στη θάλασσα. Πληροφορίες σχετικά με τις τράτες και τις προσπάθειες για ρύθμιση του προβλήματος μέσω της διεθνούς νομοθεσίας μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/oceans/bottom-trawling/.

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί μηχανισμοί οι οποίοι απομακρύνουν κατά έναν τρόπο μεγάλα ζώα, όπως για παράδειγμα τις θαλάσσιες χελώνες και τους καρχαρίες για να κολυμπούν μακριά από δίχτυα. Το αρχικό σχέδιο ονομάστηκε «Turtle Excluding Device» (TED), καθώς και μια πιο πρόσφατη καινοτομία που είναι γνωστή ως «Trash and Turtle Excluding Device» (TTED). Τα δίχτυα είναι εξοπλισμένα με αυτούς τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μέρη και σε ορισμένες εποχές του έτους, αλλά δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία σχετικά με αυτά. Πληροφορίες και φωτογραφίες αυτών των μηχανισμών υπάρχουν στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα http://en.wikipedia.org/wiki/Turtle_excluder_device .Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media