ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 5 Μαρτίου – 17 Απριλίου 2013.
Αν και δεν καταφέραμε να σας κρατήσουμε ενήμερους έγκαιρα, πολλά έχουν συμβεί στο Κέντρο Διάσωσης.

Χελωνο-ενημέρωση:

Ο «Νίκος» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 30 Μαρτίου από τη Χίο. Ζυγίζει 34 κιλά και το καβούκι του είναι 66 εκατοστά. Έχει έναν τραυματισμό στο κεφάλι, το οποίο φαίνεται να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια.

Η «Τζούλια» (επίσης με τραυματισμό στο κεφάλι) έφτασε στις 5 Απριλίου από την Χαλκίδα. Ζυγίζει 7,5 κιλά και το καβούκι της είναι 38,5 εκατοστά.
Ο «Θεόδωρος» έφτασε στις 23 Μαρτίου από τη Λευκάδα. Ζυγίζει 52 κιλά και το καβούκι του είναι 77,5 εκατοστά. Σύμφωνα με τον Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης Παύλο Τσάρο, ο τραυματισμός αυτής της χελώνας οφείλεται μάλλον σε ατύχημα και όχι σε ανθρώπινη ενέργεια. Η μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης έγινε σε συνεργασία με την Φιλοζωική Εταιρεία Λευκάδας. (Ο Παύλος επίσης μας επισήμανε ότι δύο από τις πρόσφατες αφίξεις είναι γένους αρσενικού, όπου κατά πάσα πιθανότητα ήρθαν στην περιοχή για την περίοδο του ζευγαρώματος, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα.)

Η πιο πρόσφατη άφιξη ήταν του «Ιωνά», μια μικρή χελώνα που ζυγίζει μόλις 3,5 κιλά, με κατάποση άγκιστρου και τραυματισμούς στο πτερύγιο. Βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής Kόρφος της Μυκόνου, ο οποίος ενημέρωσε το Λιμενικό. Εκείνοι με τη σειρά τους φρόντισαν για τη μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του γάντζου όταν θα είναι αρκετά δυνατή.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους εμπλέκονται στη διάσωση αυτών των χελωνών.
Δυστυχώς, αρκετές χελώνες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν: Ο «Μανώλης», το μικρό χελωνάκι από τη Λέρο, η «Παλλάδια» (από τη Σαλαμίνα), και ο «Τίτο», ο οποίος είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από το Κατάκολο με τραύμα στο κεφάλι που οδήγησε στο θάνατό του την επόμενη ημέρα.
Τα καλά νέα είναι ότι η «Μαρία», η «Μαρίνα», η «Εύη» και ο «Σπύρος», τα καταφέρνουν πολύ καλά και πιθανότατα να τοποθετηθούν στις μεγάλες, υπαίθριες δεξαμενές μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Μετά από αυτό, το επόμενο βήμα για αυτούς είναι να επιστρέψουν στη θάλασσα!

Άλλες ειδήσεις

Από τις αρχές του 2013, δέκα νέες χελώνες έχουν εισέλθει στο Κέντρο Διάσωσης. Επιπλέον, 100 νεκρές χελώνες έχουν αναφερθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδα. Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό όπως αναφέρθηκε και για την ίδια περίοδο το 2012, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν η χρονιά με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών χελωνών που αναφέρθηκαν ποτέ. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η εικόνα για το 2013 θα είναι καλύτερη.
Γνωρίζετε ότι...

Το Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ θα διοργανώσει εκδήλωση για την Ημέρα της Χελώνας την Κυριακή 26 Μαΐου. Μόλις οριστικοποιηθούν οι δράσεις, το πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα. Μείνετε ενήμεροι. Η περσινή γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, με αριθμό ρεκόρ των επισκεπτών, οι οποίοι απόλαυσαν τη μέρα και έμαθαν πολλά για τις θαλάσσιες χελώνες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)
 

Navigation

Social Media