ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 Δεκεμβρίου 2012 – 23 Ιανουαρίου 2013.

Χελωνο-ενημέρωση

Νέες αφίξεις:

Η «Φιλιώ», μια αρσενική Caretta caretta, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Έλαβε τις πρώτες βοήθειες από την ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου πριν μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης. Το αγκίστρι είχε προχωρήσει μέσα από στο σώμα της χελώνες και ήταν στη διαδικασία αποβολής του. Ωστόσο, η πετονιά είχε προκαλέσει σοβαρά εσωτερικά τραύματα και πέθανε την επόμενη ημέρα της άφιξής της.

Η «Γιάννα Clementine», μια 22 κιλών θηλυκή Caretta caretta, έφθασε στις 8 Ιανουαρίου από την Κέρκυρα με ένα τραυματισμό στο κεφάλι. Λαμβάνει θεραπεία με αντιβιοτικά και σταγόνες. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις σχετικά με την έκβαση της υγείας της.

Η «Αντωνία», μια θηλυκή Caretta caretta από Κατάκολο, έφτασε στις 17 Ιανουαρίου με σοβαρά τραύματα στα τρία πτερύγια της που προκλήθηκαν από αλιευτικά εργαλεία (και κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει ένα από αυτά). Είχε διασωθεί από μια τοπική οργάνωση και την παρέδωσαν στο Λιμενικό σώμα, όπου φρόντισε για τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης.

Ο «Σπύρος», μια 13 κιλών Caretta caretta με τραύμα στο πτερύγιο, βρέθηκε κοντά στην Παλαιά Φώκαια από έναν συνταξιούχο λιμενικό. Ήρθε σε επαφή με την τοπική Λιμενική Αρχή και έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για τη μεταφορά της σε συνεργασία πάντα με το προσωπικό του Κέντρου Διάσωσης, το οποίο έλαβε την χελώνα στις 18 Ιανουαρίου.

Άλλα νέα

Αυτή τη στιγμή, 21 χελώνες νοσηλεύονται στο Κέντρο Διάσωσης, αριθμός αρκετά μεγάλος γιʼ αυτή την εποχή του χρόνου. Δεκατέσσερις από τις χελώνες έχουν τραυματισμούς στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινο παράγοντα.

Γνωρίζετε ότι ...

Η κατάποση πετονιάς για τις θαλάσσιες χελώνες είναι τόσο επικίνδυνη - περισσότερο από ό,τι - ένα αγκίστρι. Δεδομένου ότι η πετονιά αφου καταποθεί προχωράει μέσω των εντέρων της χελώνας, προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη που οδηγεί στο θάνατο της. Έτσι, αν σε εσάς ή σε κάποιον που γνωρίζετε συμβεί καθώς ψαρεύετε να αλιεύσετε τυχαία μια χελώνα, σας παρακαλούμε να μην κόψετε απλά την πετονιά και στη συνέχεια αφήσετε ελεύθερη την χελώνα. Ενημερώστε αμέσως το Λιμεναρχείο, το οποίο θα φροντίσει για τη μεταφορά της χελώνας σε έναν κτηνίατρο που θα αφαιρέσει με ασφάλεια το γάντζο και την πετονιά.Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media