ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 27 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση

Ο «Γιώργος», μια 40,5 κιλών Caretta caretta, έφθασε από την Κέρκυρα στις 29 Οκτωβρίου. Ο «Γιώργος», ο οποίος είχε τραυματισμό στο κεφάλι και πολλαπλά τραύματα στο καβούκι του, διασώθηκε και έλαβε την κατάλληλη φροντίδα από τους ανθρώπους που τον είχαν πριν από τη μεταφορά του στο Κέντρο Διάσωσης, η οποία οργανώθηκε από το Λιμεναρχείο. Η χελώνα πήρε το όνομά της από τον τόπο όπου βρέθηκε, τον Άγιο Γεώργιο. Όλα τα τραύματά του φαίνεται να έχουν σκόπιμα προκληθεί από κάποιον καθώς δεν προκλήθηκαν από πρόσκρουση σε βάρκα ή βράχια. Από την άφιξή του, ο «Γιώργος» λαμβάνει θεραπεία με αντιβιοτικά και ορό. Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να τρώει τα ψάρια που του δίνονται με το χέρι, το οποίο είναι πάντα ένα καλό σημάδι. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην διάσωση του «Γιώργου» και για τον ερχομό τους στο Κέντρο Διάσωσης, ώστε να μάθουν για την εξέλιξη της υγείας του.

Η «Φοίβη», μια 19-κιλών Caretta caretta, έφτασε στις 29 Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη. Είχε επίσης τραύμα στο κεφάλι που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και ορό.

Η «Εύη», μια 42-κιλών Caretta caretta με τραυματισμό στο κεφάλι, έφτασε στις 4 Νοεμβρίου από το Αίγιο. Η χελώνα βρέθηκε από τον Λουκά και τον πατέρα του, ενώ περπατούσαν κατά μήκος της παραλίας. Ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο, που διοργάνωσε τη μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης, όπου υποβάλλεται σε θεραπεία. Πολλές ευχαριστίες στον Λουκά και τον πατέρα του για τη διάσωση της χελώνας και για τον ερχομό τους στο Κέντρο Διάσωσης με σκοπό να μάθουν πώς εξελίσσεται η υγεία της «Εύης» .

Φυσικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα Λιμεναρχεία που βοήθησαν να διασωθούν αυτές οι χελώνες, καθώς και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία σε όλη την Ελλάδα που συνεργάζονται με τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε καθημερινή βάση όλο το χρόνο, για τη διάσωση τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών και την συλλογή πολύτιμων στοιχείων για κάθε περίπτωση χελώνας.

Ο «Nιόνιος» απελευθερώθηκε στην παραλία των Λεγρενών στις 19 Νοεμβρίου 2012. Μαζί του ήταν εθελοντές από το Κέντρο Διάσωσης, οι οποίοι όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία κατά την επιστροφή του στη θάλασσα. Για να παρακολουθήσετε το βίντεο από την απελευθέρωση του «Nιόνιου» και του «Πολυχρόνη» (βλ. προηγούμενο άρθρο), επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://vimeo.com/54216929Οι έξι μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, αλλά όχι για πολύ. Οι δύο χελώνες «Σοφία» και «Φρόσω» είναι αρκετά καλά για να απελευθερωθούν φέτος, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, εφʼ όσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν . Οι χελώνες στις άλλες δεξαμενές («Πάρις», «Αντριάνο», «Μαρία» και «Μαρίνα») θα πρέπει να τοποθετηθούν στο χώρο διαχείμασης για να κρατηθούν ζεστές -μαζί με τις άλλες χελώνες που υποβάλλονται σε θεραπεία– όπου είναι ένα ασφαλή και ζεστό περιβάλλον για τους χειμερινούς μήνες.

Δυστυχώς, δύο χελώνες πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: Ο «Πέτρος», μια μεγάλη αρσενική Caretta caretta με ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, ο οποίος είχε επίσης πυροβοληθεί (βλ. προηγούμενο άρθρο για λεπτομέρειες) και η «Κατερίνα», που δεχόταν θεραπεία για τον σοβαρό τραυματισμό της στο κεφάλι ύστερα από την άφιξή της στο Κέντρο Διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον, η σοβαρά τραυματισμένη χελώνα από το Πόρτο Λάγος που είχε διασωθεί από τα μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης στην εν λόγω περιοχή δεν κατάφερε να επιβιώσει. Η χελώνα είχε ορατό τραύμα στο κεφάλι και είχε υποβληθεί σε θεραπεία από τους τοπικούς κτηνιάτρους πριν σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης. Ωστόσο, η νεκροψία αποκάλυψε ότι εκτός από τον τραυματισμό στο κεφάλι της, η χελώνα είχε καταπιεί δύο μεγάλα αγκίστρια και ένα κομμάτι πλαστικό (βλ. φωτογραφία).

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Φορέα Διαχείρισης για την εξαιρετική συνεργασία τους όλο το χρόνο και για το ενδιαφέρον τους στη διάσωση απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών, μαζί με την βοήθεια του Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης Παύλου Τσάρου, ο οποίος ταξίδεψε με το τρένο στην περιοχή με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού τους και την ενημέρωση στους ντόπιους ψαράδες . Είναι πολύ σημαντική η κάλυψη της περιοχής της βορειοανατολικής Ελλάδας από τον Φορέα Διαχείρισης καθώς αποτελεί περιοχή διατροφής για τις θαλάσσιες χελώνες και στην οποία ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων χελωνών, δυστυχώς βρίσκονται νεκρές κάθε χρόνο. (Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής φέτος, 55 νεκρές χελώνες έχουν αναφερθεί από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην Ελλάδα.)

Παρακαλώ θυμηθείτε ότι...

  1. μπορείτε να προμηθευτείτε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο γραφείο μας στην Αθήνα, καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης.
  2. το Κέντρο δεν θα δέχεται επισκέψεις κοινού τα Σαββατοκύριακα 22-23/12, 29-30/12 και 5-6/1/2013.
Γνωρίζετε ότι ...

Όπως όλα τα άλλα ερπετά, έτσι και οι θαλάσσιες χελώνες είναι εξώθερμες, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που βρίσκονται. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη από 13-15ο  C, οι χελώνες πέφτουν σε λήθαργο. Δεν είναι σε θέση να κολυμπήσουν πολύ ή τόσο γρήγορα, μένουν κάτω από το νερό σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν και δεν τρώνε τόσο συχνά όσο κατά τις θερμότερες εποχές. Στο Κέντρο Διάσωσης, η θερμοκρασία του νερού της κάθε δεξαμενής παρακολουθείται προσεκτικά κάθε μέρα και κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα, οι ειδικές θερμάστρες που είναι τοποθετημένες στις δεξαμενές κρατούν την θερμοκρασία του νερού σε ένα ασφαλές επίπεδο.

Στην άγρια φύση, εποχιακά οι χελώνες μεταναστεύουν σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι θερμότερες, όπου η τροφή είναι άφθονη και όπου υπάρχουν παραλίες κατάλληλες για φωλιές. Πολλές μελέτες για την θαλάσσια χελώνα και την μεταναστευτική συμπεριφορά της είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από τον Ιταλό ερευνητή Paolo Casale, «Χωρο-χρονική κατανομή και μετανάστευση των ενήλικων αρσενικών θαλάσσιων χελωνών (Caretta caretta) στη Μεσόγειο Θάλασσα: περαιτέρω απόδειξη της σημασίας των θαλάσσιων οικοτόπων από τη Βόρεια Αφρική». https://sites.google.com/site/paolofcasale/

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media