ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 21 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2012.

Τα νέα των εθελοντών

Κάθε χρόνο, όταν τελειώνουν τα καλοκαιρινά προγράμματα, οι εθελοντές που όλο το καλοκαίρι ήταν απασχολημένοι με εκείνα, έρχονται στο Κέντρο Διάσωσης για μια εβδομάδα ή και περισσότερο . Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να δουν και μια άλλη πτυχή του έργου του ΑΡΧΕΛΩΝ και φυσικά τους είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά τους αυτή. Πολλά ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων που έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τις χελώνες Caretta caretta που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και να προστατέψουν τις φωλιές όπου γενούν τʼ αυγά τους μέσω της εποπτείας τους, αλλά και με την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα θέματα.

Χελωνο-ενημέρωση

Η «Μάντη» έφτασε στις 22 Σεπτεμβρίου από το Αυλάκι καθώς είχε καταπιεί αγκίστρι με πετονιά μαζί. Το αγκίστρι ήταν του ίδιου τύπου και μεγέθους, με αυτό που είχε επιτυχώς αφαιρεθεί χειρουργικά από μια άλλη χελώνα, τον «Nιόνιο», πρόσφατα (βλ. τα νέα της προηγούμενης έκθεση για λεπτομέρειες). Συμπτωματικά, η ίδια ομάδα εθελοντών οι οποίοι είχαν διασώσει τον «Nιόνιο» προσπάθησαν να σώσουν και την «Mάντη», αλλά δυστυχώς αυτή τη φορά τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Η «Mάντη» είχε υποστεί σοβαρές εσωτερικές βλάβες από το αγκίστρι και την πετονιά και τίποτα δεν μπορούσε να γίνει για να σωθεί. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του ΑΡΧΕΛΩΝ και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής Δ. Μαργαριτούλη, Το αγκίστρι είναι ένας J-γάντζος από παρασυρόμενα παραγάδια ή (παραγάδι στην επιφάνεια του νερού), που χρησιμοποιείται για την αλίευση του τόνου, του ξιφία ή του μακρύπτερου. Τα παρασυρόμενα παραγάδια που χρησιμοποιούνται εκτενώς στο Ιόνιο Πέλαγος από τα Ιταλικά σκάφη, αλλά και στα διεθνή ύδατα (> 6 μίλια από την ακτή) στόλοι εκτός της Μεσογείου μπορούν επίσης να ψαρεύουν. Πολύ λίγα ελληνικά σκάφη αλιεύουν με αυτό το είδος των αλιευτικών εργαλείων.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, η χελώνα με το όνομα «Πανόραμα» έφτασε από την Κάρυστο της Εύβοιας. Μια τοπική κτηνίατρος, η Μαρία, έδωσε στην χελώνα τις πρώτες βοήθειες πριν από τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης. Είχε σταλεί με πλοίο στην Ραφήνα, όπου την παρέλαβαν εθελοντές από το Κέντρο Διάσωσης. Δυστυχώς, τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που πέθανε κατά την μεταφορά της. Η χελώνα «Πανόραμα» είχε πολύ ασυνήθιστους τραυματισμούς στην πλάτη και το πτερύγιο της, όπου από την περιγραφή τους όταν βρέθηκε, εικάστηκε ότι επρόκειτο για επίθεση της μεσογειακής φώκιας. Ωστόσο, μετά από μια προσεκτική εξέταση, όταν έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης, εξήχθη το συμπέρασμα ότι οι πληγές της, προκλήθηκαν σίγουρα από άνθρωπο.

Η «Φρόσω», μια μικρή Caretta caretta που ζυγίζει μόλις 6,5 κιλά, έφτασε στις 25 Σεπτεμβρίου από την Κύθνο με ένα μόνο πτερύγιο. (Το τραύμα ήταν παλιό και είχε ήδη θεραπευτεί.) Η «Φρόσω» βρέθηκε εξαιρετικά αδύναμη και εξαντλημένη από έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φρόντισε για την χελώνα μέχρι να ρυθμιστεί η μεταφορά της από το Λιμενικό προς το Κέντρο Διάσωσης. Εξετάστηκε από την κτηνίατρό μας ενώ της έγιναν και ακτινογραφίες. Ευτυχώς δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα. Τώρα είναι πολύ πιο δυνατή, τρώει και καταδύεται κανονικά. Ας ελπίσουμε, ότι θα ελευθερωθεί σύντομα.

Δυστυχώς, η «Ξενία», που είχε φτάσει στις 22 Αυγούστου από τη Σκόπελο με ένα βαθύ, σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, πέθανε στις 2 Οκτωβρίου. Οι τραυματισμοί της πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από πολλαπλό μαχαίρωμα, με την χρήση κάποιου μακριού, πολύ αιχμηρού εργαλείου.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό, αν όλα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, την επόμενη εβδομάδα τρεις απελευθερώσεις έχουν προγραμματιστεί της «Mύριαμ», του «Ταξιάρχης» και της «Τένιας».

Γνωρίζετε ότι ...

Πρόσφατες γενετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι χελώνες ανήκουν στην ομάδα των ζώων που ονομάζονται archosaurs, η οποία περιλαμβάνει τους κροκόδειλους και τα πτηνά και όχι στην ομάδα που ονομάζεται lepidosaurs, η οποία περιλαμβάνει τα φίδια και τις σαύρες. (Βλ. για παράδειγμα, το άρθρο στην ιστοσελίδα της Science Daily, http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120523200301.htm)
Όπως έχω ξαναπεί, δεν είμαι θαλάσσιος βιολόγος ή επιστήμονας, αλλά δια γυμνού οφθαλμού, διαπιστώνω ότι μερικές χελώνες βάση του χαρακτηριστικού ράμφους και του σχήματος του κεφαλιού τους, μοιάζουν κάπως με πτηνά και με μια πιο προσεκτική ματιά όταν ξαπλώνουν τα μπροστινά τους πτερύγια για να γλιστρούν ομαλά μέσα στο νερό στις μεγάλες δεξαμενές που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης, η εντύπωση επιβεβαιώνεται. Μπορείτε αν θέλετε να ελέγξετε την παραπάνω διαπίστωση την επόμενη φορά που θα έρθετε στο Κέντρο Διάσωσης. (Σημείωση: Κρατήστε κατά νου ότι όλες οι χελώνες δεν έχουν το ίδιο σχήμα κεφαλιού.)

Joanne Stournana (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media