ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 7-20 Σεπτεμβρίου 2012.

Τα νέα των εθελοντών

Mία σειρά από πολύ ευπρόσδεκτους εθελοντές (συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 12 και της Κυριακή 11 άτομα) βοήθησαν στο Κέντρο Διάσωσης. Ήταν άτομα που είχαν τελειώσει την εθελοντική προσφορά τους σε διάφορα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας ενώ οι υπόλοιποι είναι οι πιστοί τοπικοί μας εθελοντές. Εκτός από τη φροντίδα των χελωνών, οι εθελοντές έκαναν βαψίματα και κηπουρικές εργασίες. Μετά απʼ αυτά το Κέντρο Διάσωσης έχει αποκτήσει μια φρέσκια και καθαρή όψη. Πολλές ευχαριστίες σε όλους! (Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε στο Κέντρο Διάσωσης, επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο 210-8944444.)

Επίσης, ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί να έχουμε (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) την βοήθεια μιας ομάδας μαθητών του International School of Zug and Luzern. Οι μαθητές είχαν κάνει μαθήματα κατάδυσης με το Aqua Diverʼs Club και χάρη στην άριστη συνεργασία των δυο ομάδων βοήθησαν στην απελευθέρωση της «Κασσάνδρας» ,ενώ παράλληλα καθάρισαν τον πυθμένα της θάλασσας στην περιοχή απελευθέρωσης. Εκτός από αυτό, ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης πολλές φορές και βοήθησαν στην φροντίδα των χελωνών ενώ έκαναν και άλλες απαραίτητες εργασίες όπως το βάψιμο και ο καθαρισμός του εδάφους. Τέλος, υιοθέτησαν τέσσερις χελώνες μας: τον «Ταξιάρχη», τον «Πίου», τον «Nιόνιο», και την «Μαρίνα». Πολλές ευχαριστίες στους μαθητές για την σκληρή δουλειά τους αλλά και στους καθηγητές, που τους συνόδευαν καθʼ όλη την διάρκεια των δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα τους ευχαριστούμε για την υποστήριξη τους στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Χελωνο-ενημέρωση

Υπήρχαν τρεις νέες αφίξεις Caretta caretta αυτή την εβδομάδα: Η «Πηνελόπη» (73,5 εκατοστά, 38 κιλά), έφτασε στις 6 Σεπτεμβρίου από τη Ρόδο με τραύματα στο κεφάλι, το λαιμό και το καβούκι της. Η «Σοφία» (56,5 εκατοστά, 19 κιλά), στις 8 Σεπτεμβρίου έφτασε από τη Ναύπακτο με τραύμα στο κεφάλι και η «Kιάρα» (60 εκατοστά, 25 κιλά), που ήρθε στις 10 Σεπτεμβρίου από την Κέρκυρα και εκείνη με τραύμα στο κεφάλι. Επί του παρόντος, τους χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και σταγόνες.

Από τις 25 χελώνες που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή, οι 18 έχουν τραυματισμούς στο κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερη φροντίδα και περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν και κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει παραμείνουν στο Κέντρο Διάσωσης κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Άλλες ειδήσεις

Η «Κασσάνδρα» απελευθερώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Ευχαριστούμε πολύ το Aqua Diverʼs Club που μετέφεραν την χελώνα με την βάρκα τους στο σημείο απελευθέρωσής της, καθώς και τους μαθητές της σχολής για την βοήθειά τους. Η «Mύριαμ» και ο «Ταξιάρχης» τα πηγαίνουν πολύ καλά και ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να απελευθερωθούν σύντομα. Ο «Παύλος» προσπαθεί να φάει την τροφή που του προσφέρεται με το χέρι αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρει ακόμα. Ο «Nιόνιος» είναι σε καλή κατάσταση μετά την χειρουργική επέμβαση όπου του αφαιρέθηκε το μεγάλο αγκίστρι που είχε καταπιεί. Το συγκεκριμένο αγκίστρι είναι το μεγαλύτερο που έχω δει κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Κέντρο Διάσωσης - Μου είπαν ότι είναι ο τύπος του γάντζου που χρησιμοποιείται για την αλίευση ξιφία.

Γνωρίζετε ότι ...

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες είναι στα αγγλικά, επομένως το παιδί σας (ή οι μαθητές σας, εάν είστε δάσκαλος) ίσως χρειαστεί κάποια βοήθεια από εσάς. Αν είναι πολύ μικρά και δεν ξέρουν αγγλικά ή θέλετε ελέγξετε την πρόοδο τους, σας δίνεται μια καλή ευκαιρία. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε μια σειρά από δραστηριότητες για παιδιά διαφόρων ηλικιών σε αυτήν την ιστοσελίδα: http://www.tourdeturtles.org/activities.php. Μπορώ να σας δώσω μια ιδέα για το τι θα βρείτε εκεί: Για πολύ μικρά παιδιά υπάρχει ένας τύπος παιχνιδιού μνήμης, όπου ο παίκτης πρέπει να βρει εικόνες που ταιριάζουν για να αποκαλύψει τα κρυμμένα εικονίδια. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, υπάρχει ένας πολυ-χώρος επιστημονικής δραστηριότητας που ονομάζεται ο Προσανατολισμός της Θαλάσσιας Χελώνας από την Φωλιά στον Ωκεανό, όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τις επιπτώσεις διαφόρων παραγόντων όπως το φως και η κλίση του εδάφους της παραλίας και το πώς αυτοί επηρεάζουν τις προσπάθειες που κάνουν τα χελωνάκια για να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα, επίσης υπάρχουν διαφάνειες με διάφορα γεγονότα από θαλάσσιες χελώνες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Απολαύστε το!

Joanne Stournana (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)Navigation

Social Media