ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα της εβδομάδας από 31 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2012.

«Καλό Φθινόπωρο» σε όλους! (Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, το Κέντρο Διάσωσης είναι κλειστό για το κοινό, έτσι ώστε να μπορούν με άνεση να γίνουν οι συνήθεις εργασίες συντήρησης, όπως βάψιμο κλπ.). Ξεκινώντας από το Σαββατοκύριακο στις 8-9 Σεπτεμβρίου, οι πόρτες του Κέντρου Διάσωσης θα είναι και πάλι ανοικτές για τους επισκέπτες ενώ το ωράριο των επισκέψεων τα Σάββατα και τις Κυριακές θα είναι από τις 11:00 έως τις 17:00. (Για πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σχολείων ή ομάδας, βλ. παρακάτω). Ελπίζουνε ότι θα έρθετε να μας επισκεφτείτε!

Τα νέα των εθελοντών

Δύο πλήρους απασχόλησης εθελοντές ο Philip και η Angelika κάνουν εξαιρετική δουλειά καθώς φροντίζουν τις χελώνες. Ευτυχώς, τους παρέχεται βοήθεια και από τους τοπικούς εθελοντές που έρχονται όποτε μπορούν και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τις χελώνες. Αν και δεν είναι εφικτό να αναφέρεται το όνομα του καθενός, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από όλα τα κοινωνικά στρώματα - και υπάρχουν πολλοί - οι οποίοι ανησυχούν για τις χελώνες και βοηθούν στην διάσωση και την μεταφορά τους στο Κέντρο Διάσωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δημήτρη, την Χρυσούλα, τον Τάσο και την Μαριλένα, που (εκτός όλων των άλλων εργασιών), μεταφέρουν τις χελώνες από το λιμάνι και από άλλες περιοχές, ενώ τέλος ευχαριστούμε και την Μαριγάννα για τη συνεργασία που απαιτείται στο συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης όποτε αυτό είναι απαραίτητο.Οι ημερήσιοι εθελοντές είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, οπότε αν έχετε λίγο χρόνο και θα θέλατε να βοηθήσετε, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης Παύλο Τσάρο στο 210 8944444.

Χελωνο-ενημέρωση

Δεν υπάρχουν νέες αφίξεις χελωνών κατά τη διάρκεια της παρούσας έκθεσης, όμως παρουσιάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χελώνες που αναφέρθηκαν εν συντομία την περασμένη εβδομάδα. Η «Πόλυ» (συντομογραφία του «Πολύχρονης»), είχε φθάσει στις 10 Αυγούστου με τραυματισμό στα μάτια. Της έχουν χορηγηθεί τα κατάλληλα αντιβιοτικά και έχει αρχίσει να καταδύεται και να τρώει μόνη της, κάτι που αποτελεί θετική ένδειξη . Η «Ξένια» που ήρθε από την Σκόπελο στις 22 Αυγούστου με τραυματισμό στο κεφάλι, λαμβάνει αντιβιοτικά και ορούς. Είναι 63 εκατοστά και ζυγίζει 26 κιλά. Ο «Nιόνιος», (71 εκ, 46 κιλά) έφτασε στις 27 Αυγούστου από το Πόρτο Ράφτη καθώς είχε καταπιεί αγκίστρι. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι βρισκόταν ψηλά στον οισοφάγο του και απομακρύνθηκε χειρουργικά από την κτηνίατρό μας. Η «Αιμιλία», (46 εκ, 8 κιλά) έφτασε από τη Λαμία στις 29 Αυγούστου καθώς και εκείνη είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο επίσης αφαιρέθηκε χειρουργικά. Βρίσκεται ακόμα ένα κομμάτι πετονιάς μέσα στο γαστρεντερικό της σύστημα, το οποίο όμως ελπίζουμε ότι θα αποβάλει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν, ο «Αντριάνο», η «Μαρία», και η «Mύριαμ» είναι σε υπαίθριες δεξαμενές. Η συμπεριφορά τους παρακολουθείται καθημερινά για να καθοριστεί πόσο καλά μπορούν να κολυμπήσουν, να βουτήξουν και να φάνε σε βαθιά νερά. Οι δύο πρώτοι έφεραν τραύματα τα οποία προκλήθηκαν από σύγκρουση με πλοία και η τελευταία (η πράσινη χελώνα) είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από κάποιον. Η «Κασσάνδρα», όπου διασώθηκε από τον Χρήστο τον ψαρά στην Κρήτη, που την βρήκε με τα πτερύγιά της μπλεγμένα σʼ ένα δίχτυ αλιείας, βρίσκεται επίσης σε μεγάλη δεξαμενή και τα πάει πολύ καλά.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο «Παύλος» ταΐζεται με σωλήνα. (Αν θυμάστε, είναι η χελώνα που αγωνίζεται να επιβιώσει αφού βασανίστηκε σκληρά.) Ο μικρός «Πίου» (ένα άλλο θύμα βασανιστηρίων) είναι σε καλή κατάσταση. Του λείπει το ένα μπροστινό πτερύγιο και λόγω του μικρού μεγέθους του δυσκολεύεται στις καταδύσεις εκτός από τα ρηχά νερά, έχει όμως αρκετή όρεξη, το οποίο είναι καλό σημάδι.

Σχολικές ή ομαδικές επισκέψεις

Το Κέντρο Διάσωσης δέχεται κρατήσεις για σχολεία ή ομαδικές επισκέψεις. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Ανθούλα Τόγια στο 210-8982600 ή 6932-640909 και για να κλείσετε μια επίσκεψη για το σχολείο ή την ομάδα σας επικοινωνήστε μα τα κεντρικά μας γραφεία στο 210-5231342.

Γνωρίζετε ότι ...

Οι θαλάσσιες χελώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ζωής στον πλανήτη. Κάθε είδος έχει τις δικές του συμπεριφορές που βοηθούν το οικοσύστημα στον πυθμένα του ωκεανού να παραμένει υγιές, βελτιώνει τις παραλίες ωοτοκίας ή ακόμα προσφέρει και με την παροχή τροφής στα άλλα είδη. Για ένα εύκολο στην ανάγνωση κείμενο με πολλές φανταστικές φωτογραφίες, δείτε εκείνο που έχει τίτλο «Γιατί οι υγιείς ωκεανοί χρειάζονται θαλάσσιες χελώνες» από την Oceana. http://oceana.org/sites/default/files/reports/Why_Healthy_Oceans_Need_Sea_Turtles.pdf

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)
Navigation

Social Media