ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 10 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου 2012.

Προσωπικά, θα ήθελα να συγχαρώ τους Phillip (εθελοντής EVS από τη Φινλανδία) και Angelika (εθελόντρια από τη Γερμανία), για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν στη φροντίδα των χελωνών και τη διατήρηση της καθαριότητας και καλής λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης.
Επίσης, θερμές ευχαριστίες στην εθελόντριά μας Μαριγιάννα, για την πολύτιμη και μακρόχρονη βοήθειά της.Πληροφορίες για τους επισκέπτες

Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει. Το Κέντρο Διάσωσης θα είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Σαββατοκύριακο από την 1η Σεπτεμβρίου, μεταξύ 11π.μ. και 5μ.μ. Μη διστάσετε να έρθετε να μας επισκεφθείτε. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια χρέωση εισόδου, έχετε κατά νου ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που βασίζεται σε δωρεές και χορηγίες. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα ωραίο αναμνηστικό κάνοντας μια δωρεά, να υιοθετήσετε μια χελώνα, ή ακόμη και να φέρετε κάτι για την φροντίδα των χελωνών (π.χ. ψάρια, καλαμάρια, γάντια, διάλυμα betadine – δείτε την ολοκληρωμένη λίστα εδώ: http://www.archelon.gr/contents/pedio_rescue.php?row=row5).
Μπορείτε όμως να γίνετε και εθελοντής και να βοηθάτε στο Κέντρο μια φορά την εβδομάδα.

Χελωνο-ενημέρωση

Στις 10 Αυγούστου, ακόμα μια χελώνα με τραύμα στο κεφάλι κατέφθασε από τον Αμβρακικό Κόλπο. Περισσότερες πληροφορίες για την χελώνα με το όνομα «Πόλυ» θα είναι διαθέσιμες στην επόμενη αναφορά. Αυτοί που προσπαθούν να εξολοθρεύσουν όλες τις χελώνες στην περιοχή αυτή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι χελώνες που ζουν/τρέφονται εκεί παίζουν βασικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του Κόλπου και στο να αυξάνουν τον αριθμό των ψαριών εκεί. Λόγω του ότι οι χελώνες τρώνε στον πάτο της θάλασσας, η αναζήτηση της τροφής τους σε μέρη με πολλά φύκια στην ουσία καθαρίζει ορισμένες περιοχές ώστε να μπορούν να επιβιώνουν τα νεογέννητα ψάρια αλλά και άλλα θαλάσσια είδη που ζουν ανάμεσα στα φύκια. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα μοχθηρό (και βέβαια παράνομο), το να σκοτώνει κανείς τις θαλάσσιες χελώνες, επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον του Κόλπου, πράγμα το οποίο θα γίνεται όλο και πιο φανερό στο κοντινό μέλλον.

Δυστυχώς η «Ρόζα» που είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από το Μεσσολόγγι στις 17 Ιουνίου, πέθανε λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων της στο κεφάλι. Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να υπολογίσει κανείς ακριβώς την ηλικία μιας θαλάσσιας χελώνας απλώς κοιτώντας την, οι περιμετρικές πλάκες της «Ρόζα» είχαν ένα χαρακτηριστικό μυτερό σχήμα, που υποδείκνυε ότι ήταν μια νεαρή χελώνα στο στάδιο της ανάπτυξης.
Η απώλεια μιας χελώνας σʼ αυτό το στάδιο ανάπτυξης αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στην επιβίωση του είδους.

Ο «Παύλος», η χελώνα από τον Αμβρακικό Κόλπο που είχε ενα καρφί μήκους 15 εκατοστών καρφωμένο μέσα στο κεφάλι του, δείχνει σημάδια βελτίωσης! Παρόλο που δεν μπορεί να καταδυθεί τελείως μέσα στο νερό, προσπαθεί συνέχεια και πλέον μπορεί να βουτήξει όλο του το κεφάλι. Προσπαθεί επίσης να φάει, αλλά λόγω των τραυμάτων που έχει υποστεί στους μύες του σαγονιού του, δεν μπορεί να φάει μόνος του και τρέφεται με σωλήνα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η αποφασιστικότητά του να ζήσει παρόλα αυτά που του έχουν κάνει είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους εμάς που προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με την οικονομική κρίση.

Η «Κασσάνδρα», η χελώνα που διασώθηκε από τον Χρήστο, έναν ψαρά, κοντά στο Ρέθυμνο στις 2 Ιουνίου, πηγαίνει καλά. Το τραύμα στο πτερύγιό της επουλώθηκε τελείως και δεν χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί, όπως αρχικά φοβόμασταν. Μεταφέρθηκε πλέον σε μια από τις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές και αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, θα ελευθερωθεί σύντομα.

Ο «Ταξιάρχης», η μικρή πράσινη χελώνα που είχε καταπιεί δύο μικρά αγκίστρια, αναρρώνει καλά από την εγχείρησή του. Είναι μεγάλη μας χαρά να τον βλέπουμε να κολυμπάει γύρω γύρω στην δεξαμενή του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και όλοι ανυπομονούμε για την μεταφορά του σύντομα σε μια από τις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές και φυσικά την επακόλουθη απελευθέρωσή του στην θάλασσα.

Εντός των τελευταίων ημερών, τέσσερις νέες χελώνες Καρέτα καρέτα έφτασαν στο ΚΔ. Ο «Νιόνιος», μια μεγάλη χελώνα (71 εκ, 46 κιλά), έφτασε στις 27 Αυγούστου από το Πόρτο Ράφτη με κατάποση αγκίστρου . Η «Τένια», μια μικρή χελώνα (20,5 εκ, 8,50 κιλά), με τραυματισμούς στο πτερύγιο, έφτασε στις 28 Αυγούστου από την Πάρο. Η «Ξένια», μια μεγάλη χελώνα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, επίσης, πρόσφατα έφτασε και μια νέα χελώνα από τη Λαμία. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες για αυτές τις χελώνες όταν πλέον όλες οι εξετάσεις τους θα έχουν ολοκληρωθεί.

Το Ξεχωριστό Ευχολόγιο του Κέντρου

Η πρώτη προτεραιότητα του Αρχελών στο Κέντρο Διάσωσης είναι φυσικά η απόκτηση της τροφής, των φαρμάκων και άλλων αντικειμένων που χρειάζονται για την καθημερινή φροντίδα των χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο. Ανά τα χρόνια, πολλοί επισκέπτες στο Κέντρο το έχουν κάνει σύστημα φέρνοντας μαζί τους δωρεές από ψάρια και ιατρικές προμήθειες για να βοηθήσουν τις χελώνες και τους ευχαριστούμε για την γενναιοδωρία και την υποστήριξή τους. Εκτός όμως από αυτά τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται και πρέπει να αντικαθίστανται διαρκώς, υπάρχουν και κάποια άλλα αντικείμενα που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του κέντρου, για τα οποία όμως τα κονδύλια συνήθως δεν υπάρχουν. Ένα από αυτά τα αντικείμενα είναι μια ειδική βιομηχανική ζυγαριά για την ζύγιση των χελωνών. Η τρέχουσα ζυγαριά είχε υποστεί πολλές ζημιές από την πολυετή χρήση της αλλά και την έκθεσή της στην θάλασσα και στο αλάτι και έπρεπε να αντικατασταθεί.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Μάρκο Φυρογένη για την γενναιόδωρη δωρεά μιας καινούριας βιομηχανικής ζυγαριάς, πράγμα που χρειαζόμασταν πάρα πολύ και που θα βοηθήσει σημαντικά τις χελώνες.

Αν θα θέλατε και εσείς να βοηθήσετε, το Κέντρο Διάσωσης ξεκινάει την συντήρηση/κηπουρική του χώρου. Για αυτή την δουλειά χρειάζεται κάποιος βασικός εξοπλισμός όπως τσουγκράνες, γάντια και ψαλίδια κηπουρικής. Χρειαζόμαστε όμως και κόσμο να βοηθήσει με τις ίδιες τις εργασίες. Αν θα θέλατε να βοηθήσετε δωρίζοντας κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, είτε κάνοντας κάποιες εργασίες, επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο Κέντρο Διάσωσης (rescue@archelon.gr ή 210-8944444).

Γνωρίζετε ότι ...

Το καβούκι των θαλάσσιων χελωνών (το πάνω μέρος) αποτελείται από σκληρά τμήματα ή κομμάτια που λέγονται οστέϊνες πλάκες. Το κάθε είδος θαλάσσιας χελώνας έχει μια ξεχωριστή κατανομή των πλακών, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα την αναγνώριση του είδους στο οποίο ανήκει. Για ένα διάγραμμα και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πλάκες αυτές, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το PDF από το seaturtle.org: http://oilspill.fsu.edu/images/pdfs/turtle-id-placard.pdf

Παρόλο που δεν είμαι θαλάσσιος βιολόγος ή ειδική στις χελώνες, όπως ανέφερα προηγουμένως στις ειδήσεις σχετικά με την «Ρόζα», όταν βλέπει κανείς θαλάσσιες χελώνες μπορεί να δει ότι το σχήμα των περιμετρικών πλακών σε μικρότερες (και κατά συνέπεια ίσως νεότερες) θαλάσσιες χελώνες είναι μυτερό και κάθε πλάκα είναι ξεχωριστή, ενώ αντίθετα, οι περιμετρικές πλάκες μεγαλύτερων σε μέγεθος (και σε ηλικία ίσως) χελωνών έχουν ενωθεί σε ένα κυκλικό δακτύλιο στην άκρη του καβουκιού της χελώνας. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Κέντρο Διάσωσης και δείτε τις χελώνες, προσέξτε το αυτό.

Joanne Stournara


Navigation

Social Media