ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 29 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου 2012.

Για λόγους συντήρησης των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, κάθε χρόνο τον Αύγουστο το Κέντρο παραμένει κλειστό για το κοινό. Για να βοηθήσετε και εσείς με αυτό, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μακροπρόθεσμη δέσμευση για να δουλεύετε στο Κέντρο, αλλά αν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο και θα θέλατε να βοηθήσετε με δραστηριότητες όπως βάψιμο, κηπουρική και φύλαξη του χώρου (όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά και οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του χρόνου), παρακαλώ επικοινωνήστε με τον συντονιστή του κέντρου Παύλο Τσάρο (rescue@archelon.gr) για περισσότερες πληροφορίες.

Χελωνο-ενημέρωση

Ξεκινώντας από τα ευχάριστα νέα, πέντε χελώνες απελευθερώθηκαν. Η «Λουίζα» είχε διασωθεί κοντά στο Ρέθυμνο στις αρχές Ιουνίου από τον Χρήστο (ένας ντόπιος ψαράς που στο παρελθόν είχε διασώσει και άλλες χελώνες) και από τότε ανάρρωνε στο Κέντρο Διάσωσης. Υιοθετήθηκε μάλιστα από το Aquila Rithymna Beach hotel, το οποίο κάλυψε όλα της τα έξοδα διατροφής και περίθαλψης για όσο καιρό ήταν στο κέντρο. Εκτός αυτών, το ξενοδοχείο χρηματοδότησε και την μεταφορά της στο Ρέθυμνο, όπου και απελευθερώθηκε στις 9 Αυγούστου, γεγονός που ήταν ανοιχτό στο κοινό και καλύφθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η «Ελευθερία», που είχε έρθει στο ΚΔ τον περασμένο Αύγουστο από την Πρέβεζα με έναν τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην παραλία των Λεγραινών. Είναι πάντα ένα ευχάριστο γεγονός, όταν μια χελώνα με αυτό το είδος του τραυματισμού, θεραπεύεται και μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της στη θάλασσα.


Άλλες δύο χελώνες, η «Στεφανία» και «Ιωάννα», οι οποίες αναρρώνοντας από την κατάποση αγκιστριού και πετονίας απελευθερώθηκαν μέσω βάρκας με την βοήθεια του Aqua Divers' Club στις 29 Ιουλίου.Την ίδια μέρα ο «Θεόδουλος» και ο «Νεκτάριος» επέστρεψαν στην θάλασσα με την βοήθεια του Κώστα Λυμπερίδη, στον οποίο ανήκει μια σχολή εκπαίδευσης για ταχύπλοα. Ευχόμαστε όλοι μας στις χελώνες καλή τύχη ενώ συνεχίζουν και πάλι την ζωή τους στην θάλασσα. Πολλά ευχαριστώ επίσης σε όλους όσους συμμετείχαν στην διάσωση, θεραπεία και απελευθέρωσή τους.

Ο «Κώστας», η χελώνα από την Εύβοια που τυφλώθηκε μερικώς από ανθρώπινα χέρια, συνεχίζει να αναρρώνει σε καλό βαθμό από την άφιξή του στο Κέντρο Διάσωσης τον Αύγουστο του 2010. Πλέον είναι ικανός να καταδύεται και να βρίσκει φαγητό στον πάτο της μικρής δεξαμενής του στην μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αφού όμως δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνος του στο φυσικό του περιβάλλον, έχει γίνει συμφωνία με ένα ενυδρείο για την φροντίδα του για το υπόλοιπο της ζωής του. Προκειμένου να παρατηρηθεί καλύτερα η συμπεριφορά του πριν την μεταφορά του, πρόσφατα μεταφέρθηκε σε μια από τις εξωτερικές δεξαμενές. Καταδύεται λοιπόν με ευκολία, όμως αν και είναι λίγο δύσκολο για εκείνον να εντοπίζει φαγητό στον πάτο της μεγάλης αυτής δεξαμενής, φαίνεται να τα καταφέρνει ικανοποιητικά. Θα περάσει ωστόσο κάποιος καιρός μέχρι να είναι σε θέση να μεταφερθεί στο ενυδρείο.

Δυστυχώς ο «Αθηναγόρας», ο οποίος είχε καταφθάσει στο κέντρο στις 24 Ιουλίου από την Σαλαμίνα, πέθανε στις 7 Αυγούστου λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του στο κεφάλι.

Είχαμε όμως και μια καινούρια άφιξη χελώνας που είχε ήδη ονομαστεί «Νονός» από τον λιμενάρχη που την βρήκε. Έφτασε στο κέντρο από την Ύδρα μέσω πορθμείου στις 6 Αυγούστου με τραύμα στο κεφάλι.

Τέλος, ο συντονιστής του κέντρου Παύλος Τσάρος δέχθηκε μια κλήση από κάποιους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους στην Λούτσα Αττικής, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας εκεί! Ο Παύλος ενημέρωσε τους ανθρώπους για το πώς να προστατεύσουν την φωλιά. Είναι αρκετά συναρπαστικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι θαλάσσιες χελώνες πάντα επιστρέφουν στις παραλίες όπου οι ίδιες είχαν εκκολαφθεί και ότι πριν από περίπου 20 χρόνια, η Λούτσα υπήρξε παραλία ωοτοκίας! Μάλιστα είναι πιθανό ότι και άλλες παραλίες στην Αττική – πολλές από τις οποίες πλέον έχουν αναμορφωθεί για τοπική ή εμπορική χρήση- ήταν επίσης παραλίες με φωλιές. Προς το παρόν όμως, αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για αυτό το συναρπαστικό γεγονός.

Γνωρίζατε ότι...

Αυτό το διάστημα περιθάλπονται 20 χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης. Αυτός είναι ένας αρκετά μικρότερος αριθμός σχετικά με εκείνον του Αυγούστου της περσινής χρονιάς, με 38 χελώνες να περιθάλπονται, που ήταν αριθμός ρεκόρ στα χρονικά του κέντρου. Αν και αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αρκετά θετικό, ο αριθμός διάφορων αναφορών από όλη την Ελλάδα για χελώνες που έχουν βρεθεί νεκρές – πολλές από τις οποίες πεθαίνοντας με τραγικό τρόπο από τραύματα στο κεφάλι που έχουν προκληθεί από ανθρώπινα χέρια – έχει αυξηθεί σημαντικά. Το μόνο συμπέρασμα που θα μπορούσα να βγάλω από αυτό, είναι ότι οι δολοφόνοι αυτοί γίνονται όλο και πιο απευαισθητοποιημένοι και ικανοί, συμβάλλοντας έτσι στην γρήγορη εξαφάνιση αυτών των απειλούμενων ειδών.

Τι σημαίνει όμως πραγματικά ο όρος «απειλούμενος»; Συνοπτικά, τα είδη των χελώνων είναι γενικά χωρισμένα σε 6 ευρύτερες κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους, οι οποίες είναι οι : Σχεδόν απειλούμενες, Ευάλωτες, Απειλούμενες με εξαφάνιση, Εξαφανισμένες στην άγρια φύση και Εξαφανισμένες. Ο όρος «Απειλούμενες» σημαίνει λοιπόν ότι το μέγεθος του πληθυσμού ενός είδους έχει αρχίσει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου από διάφορους λόγους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, αλλά και το ότι ο πληθυσμός αυτός (στην άγρια φύση) είναι πολύ πιθανόν να εξαφανιστεί τελείως σε πολύ λίγες ακόμα γενιές. Ένα άρθρο σχετικά με τα κριτήρια κατηγοριοποίησης των ειδών, μπορείτε να βρείτε για να διαβάσετε για παράδειγμα στο: http://www.eoearth.org/article/IUCN_Red_List_Criteria_for_Endangered.
Μπορείτε να δείτε και ένα απλοποιημένο διάγραμμα σχετικά με τα βασικά κριτήρια στο: http://education.nationalgeographic.com/education/multimedia/endangered/?ar_a=1.

Joanne Stournara


Navigation

Social Media