ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα της εβδομάδας από 20 Ιουλίου έως 26 Ιουλίου 2012.

Τα νέα των εθελοντών:

Αυτήν την εβδομάδα δεν είχαμε καινούριες αφίξεις ή αποχωρήσεις εθελοντών. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να αναγνωρισούμε την δουλειά όλων των εθελοντών που έρχονται να βοηθήσουν στο κέντρο διάσωσης. Αυτοί οι εθελοντές, κάθε ηλικίας και υπόβαθρου, είναι κάτοικοι Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένου εθελοντές τόσο Ελληνικής όσο και Ξένης υπηκοότητας) που με εξαιρετική γενναιοδωρία συμβάλλουν αξιοποιώντας τις προσωπικές τους ικανότητες ώστε να βοηθήσουν στην εκπλήρωση των στόχων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές που δουλεύουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους, κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε σύνταξη που θέλουν να εφαρμόσουν την εμπειρία και την γνώση τους για την επίτευξη ενός καλού σκοπού, άλλοι είναι εργαζόμενοι και οικογενειάρχες και βοηθούν όποτε μπορούν, ενώ κάποιοι εθελοντές είναι μαθητές λυκείου που δουλεύουν στο Κέντρο στα πλαίσια της κοινωνικής εργασίας που τους ορίζεται από το σχολείο τους. Παρόλο που δεν σας έχω αναφέρει ονομαστικά, όλοι ξέρετε ποιοι είστε. Σας ευχαριστούμε όλους τόσο πολύ!

Για λόγους συντήρησης των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, κάθε χρόνο τον Αύγουστο το κέντρο παραμένει κλειστό για το κοινό. Για να βοηθήσετε και εσείς σε αυτό, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μακροπρόθεσμη δέσμευση για να δουλεύετε στο κέντρο, αλλά αν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο και θα θέλατε να βοηθήσετε σε δραστηριότητες όπως βάψιμο, κηπουρική και φύλαξη του χώρου (όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά και οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του χρόνου), παρακαλώ επικοινωνήστε με τον συντονιστή του κέντρου Παύλο Τσάρο (rescue@archelon.gr ή 210-8944444) για περισσότερες πληροφορίες.

Χελωνο-ενημέρωση

Ξεκινώντας με τα καλά νέα, η μικρή «Χριστίνα» στάλθηκε πίσω στο νησί της Κάρπαθου προκειμένου να ελευθερωθεί στην ίδια περιοχή που βρέθηκε το χειμώνα που μας πέρασε. Πολλά ευχαριστώ σε όλους συμμετείχαν στην μεταφορά και απελευθέρωσή της.

Η «Αμαλία» χειρουργήθηκε για να της αφαιρεθεί ένα μεγάλο αγκίστρι που είχε καταπιεί. Δυστυχώς όμως πέθανε κατά την διάρκεια του κρίσιμου μετεγχειριτικού 24ωρου.

Στις 20 Ιουλίου, ο «Ταξιάρχης», μια μικρή (25,6εκ. καβούκι, 2,3 κιλά) πράσινη χελώνα ήρθε από την Καλαμάτα. Η χελώνα είχε καταπιεί δύο αγκίστρια, ένα από τα οποία η κτηνίατρος κατάφερε να αφαιρέσει αμέσως. Για την αφαίρεση του δεύτερου μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση - προς το παρόν όμως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Η μικρή δεξαμενή της «Χριστίνας» δεν έμεινε άδεια για πολύ καιρό: στις 20 Ιουλίου, ο «Πίου», ένα μικρό χελωνάκι (17 εκ., 0,840 κιλά, Caretta caretta), έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τον Πειραιά. Από την χελώνα λείπει το μπροστινό δεξί πτερύγιο και φαίνεται να έχει υποστεί κάποιο τραύμα στον λαιμό. Εκτός από αυτά τα προβλήματα, κάποιος χάραξε στο καβούκι της μικρής χελώνας τα αρχικά «MD». Αν κάποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία για αυτή τη χελώνα, ας επικοινωνήσει παρακαλώ με τον συντονιστή του κέντρου Παύλο Τσάρο (rescue@archelon.gr ή 210-8944444) .

Τέλος, στις 24 Ιουλίου, μια ενήλικη Caretta caretta κατέφθασε από την Σαλαμίνα με τραύμα στο κεφάλι. Στα επόμενα νέα θα είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες για αυτήν την καινούρια χελώνα, που ενώ γράφονται αυτά τα νέα, δεν έχει ονομαστεί ακόμα επισήμως. Πολλά ευχαριστώ στην Μακρίνα που βοήθησε στο να φτάσει η χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης.

Άλλες ειδήσεις

Οι επισκέψεις από τις ομάδες των Αμερικανών σπουδαστών στο πλαίσιο του προγράμματος People to People Ambassador έφτασαν στο τέλος τους για αυτή τη χρονιά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις ομάδες που επισκέφθηκαν το κέντρο για την βοήθειά τους με διάφορες δραστηριότητες και φυσικά για την υποστήριξή τους. Προσωπικά θα ήθελα να τους υπενθυμίσω να διαδώσουν σε άλλους τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες στις θάλασσες όλου το κόσμου, και ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι να κάνουν αίτηση για να δουλέψουν στις δραστηριότητες του ARCHELON όταν γίνουν 18. Ήταν μεγάλη χαρά μας να σας γνωρίσουμε όλους!Γνωρίζατε ότι ...

Σχεδόν κάθε φορά που οι επισκέπτες παρακολουθούν μια παρουσίαση στο κέντρο διάσωσης σχετικά με την περιβαλλοντική αγωγή και ενημερώνονται για την προκαλούμενη από ανθρώπους καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όλων των ειδών που ζούν σε αυτό, μια από τις ερωτήσεις τους είναι, «Υπάρχουν καθόλου νόμοι σχετικά με το ψάρεμα;» Παρόλο που υπάρχουν γραπτοί τόσο εθνικοί όσο και παγκόσμιοι νόμοι, η εφαρμογή τους δεν είναι πάντα και τόσο εύκολη. Τα συμφέροντα της εμπορικής αλιείας δεν συμπίπτουν με αυτούς τους νόμους και συχνά υιοθετούνται πρακτικές ώστε να αποφεύγονται, όπως η αλλαγή σημαιών ώστε το ψάρεμα να να γίνεται με σημαίες στα πλοία που να τους συμφέρει, όπου για παράδειγμα κάποιες χώρες (συνήθως αυτές που έχουν οικονομικά προβλήματα) επιτρέπουν σε πλοία από ξένες χώρες να γραφτούν ως τοπικά ώστε να επωφεληθούν από τυχόν παράθυρα στην νομοθεσία της χώρας.

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα, φιλική προς το απλό κοινό, αναφορά σε αυτό αλλά και σε άλλα παρόμοια ζητήματα μπορεί να βρεί κάποιος στην ιστοσελίδα του Massachusetts Institute of Technologyʼs Mission 2011:
http://web.mit.edu/12.000/www/m2011/finalwebsite/problem/present/fisheries.shtml

Joanne Stournara (Μετάφραση Χ.Σ.)

Navigation

Social Media