ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 6 Ιουλίου έως 12 Ιουλίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση

Οι εθελοντές που φρόντιζαν τον «Σάββα», μια μικρή χελώνα που είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης πριν από μερικούς μήνες αφού είχε καταπιεί δυο αγκίστρια, ήταν ενθουσιασμένοι με τη διαπίστωση ότι είχε καταφέρει να αποβάλει το δεύτερο αγκίστρι, που οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι υπήρχε βαθιά, μέσα στο πεπτικό του σύστημα. Είχε γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πρώτου αγκιστριού, το οποίο βρίσκονταν ψηλά στον οισοφάγο και στη συνέχεια έλαβε ειδικό φαρμακευτικό λάδι μαζί με το φαγητό ώστε να γλιστρήσει το δεύτερο αγκίστρι και να αποβληθεί μέσω του συστήματός της χελώνας. Έχει μετακινηθεί σε μία από τις μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές για παρακολούθηση, πράγμα που σημαίνει ότι αν όλα εξακολουθήσουν να είναι καλά, θα απελευθερωθεί σύντομα.

Η «Νάνσυ», ανάρρωσε από τον τραυματισμό στο κεφάλι. Είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Οκτωβρίου 2011 και απελευθερώθηκε την Τετάρτη. Με τη βοήθεια των ανθρώπων που αρχικά την είχαν βρει και την μετέφεραν στο Κέντρο Διάσωσης, ελευθερώθηκε στο ίδιο σημείο όπου είχε βρεθεί: στην Αγία Άννα Ευβοίας. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν και τις καλύτερες ευχές μας στην «Νάνσυ» για μια ασφαλή ζωή στη θάλασσα.

Μετά την απελευθέρωση της «Νάνσυ», το ʽʽπλήρωμαʼʼ του Κέντρου Διάσωσης ταξίδεψε μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου πήρε μια άλλη χελώνα, την «Λουκία», η οποία εστάλει με πλοίο από την Αλόννησο. Είχε βρεθεί στη Σκιάθο στις 6 Ιουλίου και μεταφέρθηκε από το Λιμενικό στην Αλόννησο, όπου της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από την ομάδα Mοm κατά την περίοδο που ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος βρίσκονταν στον Αμβρακικό κόλπο. Η «Λουκία», είχε χτύπημα στο κεφάλι το οποίο σκοπίμως είχε προκληθεί από κάποιον, αλλά ευτυχώς διασώθηκε έγκαιρα. Θα πρέπει να γίνουν ακτινογραφίες για να διαπιστωθεί εάν έχει καταπιεί κάποιο αγκίστρι ή πετονιά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του τραύματος στο κεφάλι της. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην διάσωση και στην περίθαλψη της.

Η «Αμαλία» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Ιουλίου από την Αίγινα. Η χελώνα, η οποία έχει καταπιεί πετονιά, στάλθηκε σε μας από το Ελληνικό Κέντρο Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΕΚΠΑΖ). Θα γίνουν ακτινογραφίες, εξετάσεις και θα ακολουθήσει θεραπεία.
Ο «Θεόδουλος» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 11 Ιουλίου από το λιμάνι του Πειραιά, όπου είχε βρεθεί να κολυμπάει εκεί γύρω. Είναι μια μικρή χελώνα, περίπου 30 εκ. Αν και δεν είχε εμφανή τραύματα, το σώμα του ήταν καλυμμένο με βδέλλες, κάτι για το οποίο έχει ήδη λάβει θεραπεία. Θα πρέπει να γίνουν ακτινογραφίες να παρακολουθείται και να ελέγχεται από την κτηνίατρό μας για να καθορίσουμε εάν έχει ή όχι άλλα προβλήματα

Δυστυχώς, η «Καλλιόπη», δεν κατάφερε να ζήσει. Η χελώνα είχε σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης αρκετές εβδομάδες πριν από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου είχε υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και θεραπεία, αφού βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη με την κορυφή του κεφαλιού της χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα. Παρά τις προσπάθειες των ειδικών και όλων όσων βοήθησαν, οι τραυματισμοί της ήταν πολύ σοβαροί.

Ο «Παύλος», η χελώνα που είχε βασανιστεί βάναυσα και που αναφέρεται η περίπτωσή του στα νέα της τελευταίας εβδομάδας, έχει προς το παρόν καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. Μόνο ο χρόνος θα δείξει ποια μοίρα του επιφυλάσσει.

Άλλες ειδήσεις

Ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος αναφέρει ότι ο αριθμός των χελωνών στις οποίες τοποθετήθηκαν tags (ταυτότητες) φέτος στον Αμβρακικό κόλπο έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό το έτος, μόνο 13 χελώνες εντοπίστηκαν και οι ετικέτες τους μπήκαν σε 3 ημέρες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο αριθμός ήταν περίπου 30 κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οι επισκέψεις από τις ομάδες των Αμερικανών σπουδαστών στα πλαίσια του Προγράμματος Διαπροσωπικών Σχέσεων της Πρεσβείας είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχυθεί η πολιτιστική ευαισθητοποίηση των μαθητών, ερχόμενοι σε επαφή με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε ήταν ενθουσιασμένοι με αυτά που είχαν μάθει από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τη δεινή κατάσταση των θαλάσσιων χελωνών και το έργο της κοινωνίας για την προστασία των χελωνών και των βιοτόπων τους. Αρκετοί φοιτητές δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εργαστούν ως εθελοντές του Συλλόγου στο μέλλον, δεδομένου ότι ορισμένοι προέρχονται από περιοχές όπου φωλιάζουν και ζουν θαλάσσιες χελώνες. Επίσης δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες που έμαθαν κατά την παρουσίαση του Συλλόγου και για τις συνομιλίες που είχαν με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης . Πολλές ευχαριστίες σε όλους για τη βοήθειά τους στο Κέντρο Διάσωσης και για την υποστήριξή τους στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Γνωρίζεται ότι...

Η τοποθέτηση tags στον Αμβρακικό Κόλπο βρίσκεται σε εξέλιξη, βάσει του ερευνητικού προγράμματος τηλεμετρίας που ξεκίνησε το 2002. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό μέρος αναζήτησης τροφής αλλά και ανάπτυξης τόσο για τις Caretta caretta όσο και τις πράσινες χελώνες. Οι ερευνητές είναι σε θέση να συλλέξουν στοιχεία για την ανάπτυξη και τις μεταναστευτικές συνήθειες των χελωνών προς μελέτη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά το πρόγραμμα και το πώς μπορείτε να βοηθήσετε, κάντε κλικ εδώ http://www.archelon.gr/contents/Sponsor_Amvrakikos_turtle.php?row=row9
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ένα σύντομο βίντεο του 2010 στο youtube http://www.youtube.com/watch?gl=US&v=sygxNj61LKY

Joanne Stournara (μετάφραση Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media