ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2012.

«Ήταν η καλύτερη εποχή, ήταν η χειρότερη εποχή, ήταν ... η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της δυσπιστίας, ήταν η εποχή του Φωτός, ήταν η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο χειμώνας της απελπισίας...» Αυτό το απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του Charles Dickens στη νουβέλα του A Tale of Two Cities τα λέει όλα.

Χελωνο-ενημέρωση

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή την εβδομάδα υπήρξαν 3 απελευθερώσεις: Ο «Γεώργιος» και ο «Αποστόλης» απελευθερώθηκαν από πλεούμενο σκάφος με την βοήθεια του Λιμενικού (ευχαριστούμε πολύ!) και η «Κλειώ» αφέθηκε ελεύθερη το βραδάκι από την παραλία των Λεγρενών. Όπως πάντα, οι εθελοντές που είχαν τη φροντίδα για τις χελώνες όλους αυτούς τους μήνες ήταν ευτυχείς που είχαν ανακτήσει την υγεία τους και θα μπορούσαν και πάλι να ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, όμως ταυτόχρονα υπήρχε και η ανησυχία για το μέλλον τους, αφού οι τραυματισμοί και στις τρεις αυτές χελώνες είχε προκληθεί - άμεσα ή έμμεσα - από ανθρώπινο παράγοντα. Οι καλύτερες ευχές μας να τις συνοδεύουν.

Επιπλέον, ένα αγκίστρι, το οποίο «Ιωάννα» είχε καταπιεί, αφαιρέθηκε χειρουργικά με επιτυχία. Η κατάσταση της είναι καλή και όταν έχει αναρρώσει πλήρως, θα απελευθερωθεί πίσω στη θάλασσα.

Δυστυχώς, αυτά τα ευχάριστα γεγονότα επισκιάστηκαν από την άφιξη μιας ενήλικης αρσενικής χελώνας που ονομάζεται «Παύλος» και που ήρθε από την Άρτα. Η χελώνα είχε βρεθεί από τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού. Γιατί η ζημιά που προκλήθηκε σʼ αυτή είναι πιο συνταρακτική από οτιδήποτε άλλο; Ένα 15-εκατοστών καρφί είχε καρφωθεί στο κεφάλι του ζώου από αγνώστους. (Ναι, σωστά διαβάσατε: Ένα 15-εκατοστών καρφί, καρφώθηκε κατ 'ευθείαν μέσα στο κεφάλι του ζώου, από πάνω προς τα κάτω - μπορείτε να το διακρίνετε εύκολα στην φωτογραφία των ακτινογραφιών). Η κτηνίατρός μας αφαίρεσε το καρφί και κατάφερε να σταματήσει την αιμορραγία. Ωστόσο, η τύχη της είναι άγνωστη δεδομένου ότι η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτό το βασανιστήριο είναι μεγάλη- αν η χελώνα επιβιώσει δηλαδή- θα φανεί όσο περνάει ο καιρός.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους στον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού για την άψογη δουλειά που έκαναν, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν με αυξημένο φόρτο εργασίας, με μειώσεις στους μισθούς ή απώλεια των παροχών τους, κλπ... είναι ευχάριστο να βρίσκουν χρόνο και διάθεση να προσφέρουν έργο.

Άλλες ειδήσεις

Ως μέρος ενός προγραμματισμένου ετήσιου προγράμματος, ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος εργάζεται στην περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου για αρκετές ημέρες στα πλαίσια του έργου του ΑΡΧΕΛΩΝ για ταυτοποίηση των θαλασσίων χελωνών.Ομάδες μαθητών από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Ambassadors, People to People, επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το Κέντρο Διάσωσης. Μετά από μια παρουσίαση σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες και το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο και συζήτησαν με τους εθελοντές που τις φροντίζουν. Επίσης βοήθησαν ευγενικά τους εθελοντές σε ορισμένες βασικές αλλά πολύ σημαντικές δραστηριότητες όπως καθάρισμα των δεξαμενών και καθάρισμα του χώρου. Πολλές ευχαριστίες σε όλους και στους αρχηγούς των ομάδων τους για την πολύτιμη βοήθεια καθώς και την υποστήριξή τους στον ΑΡΧΕΛΩΝ με την υιοθέτηση χελωνών.

Γνωρίζεται ότι...

Το 2002, ο Αμβρακικός Κόλπος αποτέλεσε την περιοχή για το πρώτο έργο τηλεμετρίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Το σχέδιο προέβλεπε ενδιαφέροντα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των Caretta-caretta από τον κόλπο για πάνω από 2.000 χλμ από τις ακτές της Συρίας και της Τουρκίας. Από τότε, ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί ένα εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή. Οι ερευνητές πιάνουν θαλάσσιες χελώνες με τα χέρια, στα ρηχά νερά του κόλπου. Οι χελώνες μετριούνται, φωτογραφίζονται, τοποθετούνται «ταυτότητες» σε αυτές και λαμβάνονται δείγματα για γενετική ανάλυση. Το μέγεθος και η δομή του πληθυσμού και τα ποσοστά ανάπτυξης αναμένεται να αξιολογηθούν από το τρέχον πρόγραμμα, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την κατανόηση της οικολογίας των χελωνών Caretta caretta στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. (Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ. http://www.archelon.gr/eng/Sponsor_Amvrakikos_turtle.php)

Joanne Stournara


Navigation

Social Media