ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 15 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση

Υπήρξαν δύο νέες αφίξεις και δύο αναχωρήσεις κατά την διάρκεια των δυο τελευταίων εβδομάδων.
Η «Ρόζα», μια 16-κιλών Caretta caretta, έφτασε από το Μεσολόγγι με μια πολύ σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τραύματα στο πρόσωπό της. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι δεν είχε έστω καταπιεί κάποιο αγκίστρι. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού στο κεφάλι της, δεν είναι σε θέση να βουτήξει και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το φαγητό, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να ταϊστεί με την βοήθεια σωλήνα. Είναι τραγικό να βλέπουμε, τις κατά τα άλλα όμορφες και υγιείς χελώνες όπως η Rosa και τις υπόλοιπες που έχουνε την ίδια τύχη με εκείνη, να επιπλέουν γύρω-γύρω άσκοπα στην επιφάνεια των δεξαμενών τους. Η «Ιωάννα», μια 50 εκατοστά και 11-κιλά Caretta caretta είχε καταπιεί αγκίστρι και έφτασε από την Λέρο στις 22 Ιουνίου 2012. Λαμβάνει θεραπεία και ελπίζουμε ότι θα αναρρώσει.

Η «Μύριαμ» μία από τις πράσινες χελώνες μας, τρέφεται πλέον με τα χέρια. Έχει αρχίσει ακόμη και τις καταδύσεις για να φάει τα κομμάτια των τροφών που πέφτουν στον πάτο της δεξαμενής της! Αυτή είναι μια εξαιρετική ένδειξη ότι η ζημία που είχε προκληθεί στο κεφάλι της αλλά και γενικά η υγεία της βελτιώνονται. Η άλλη Πράσινη χελώνα Mydas μας, ο «Αποστόλης», μεταφέρθηκε σε μια από τις μεγάλες, υπαίθριες δεξαμενές μας για τις τελικές παρατηρήσεις πριν από την απελευθέρωσή του. Ήταν εκστατικό το θέαμα να τον βλέπουμε να κολυμπάει πολύ γρήγορα στην μεγάλη του δεξαμενή . (Αν θυμάστε, ο «Αποστόλης» είχε βρεθεί προ καιρού με μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη γύρω από το κεφάλι του. Τα μάτια του ήταν πρησμένα και είχαν φουσκάλες ενώ ήταν πολύ αδύναμος).

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, η «Φωτεινή» και η «Θέσσα» απελευθερώθηκαν από την παραλία των Λεγρενών. Αυτές οι δύο χελώνες, οι οποίες είχαν νέα εμφανή τραύματα υπέφεραν πιθανότατα από υποθερμία. Τις είχε ξεβράσει η θάλασσα κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα σε μια περίοδο με εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι την ανάρρωσή τους. Η «Θέσσα» είχε εμφυτευμένο μικροτσίπ, μέσω του οποίου πληροφορηθήκαμε ότι είχε έρθει από την Τουρκία. Μετά από επικοινωνία με τους Τούρκους συναδέλφους μας ώστε να τους ενημερώσουμε για την «Θέσσα», αποδείχθηκε ότι ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος γνώριζε το πρόσωπο που είχε τοποθετήσει την ετικέτα στην χελώνα, μια επαφή που χρησίμευσε για την ανανέωση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο ομάδων.

Η απελευθέρωση κατέληξε να είναι μια συγκλονιστική στιγμή για τον καθένα που συνόδευε τις χελώνες. Η διαδρομή προς την παραλία, η οποία ήταν πάντα μια ευχάριστη βόλτα κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αττικής, με τη θάλασσα από τη μία πλευρά και το τυπικό λοφώδες τοπίο, με την αραιή βλάστηση από την άλλη, αμαυρώθηκε από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, που σάρωσαν τα πάντα και μετέτρεψαν το κάλος σε μαυρίλα και ερημιά. Μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη μας περίμενε στην παραλία, στην οποία εντός τεσσάρων εβδομάδων, οι οποίες μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψή μας εκεί, είχαν φυτρώσει σαν «δάσος» οι μόνιμου τύπου ομπρέλες, ενώ φαινόταν η αρχή ενός πάρκινγκ. Καταφέραμε να απελευθερώσουμε τις χελώνες εκείνη την ημέρα αν και ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης συζητά το ενδεχόμενο αλλαγής του τόπου απελευθέρωσης.

Άλλα νέα

Υπάρχουν πολλές ομάδες που επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης αυτό το διάστημα. Στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος που είχε κανονιστεί από τους δασκάλους τους εκ των προτέρων, οι μαθητές από ένα τοπικό Γαλλικό σχολείο επισκέφθηκαν το Κέντρο και βοήθησαν τους εθελοντές σε διάφορες εργασίες.

Το Κέντρο Διάσωσης έχει επίσης γίνει προορισμός για τις ομάδες των νεαρών φοιτητών από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος People to People, το οποίο αποσκοπεί (μεταξύ άλλων) στην αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης των φοιτητών σχετικά με την επαφή με άλλους πολιτισμούς και τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις. Μετά από μια παρουσίαση σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες και τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη της ομάδας καθάρισαν τις δεξαμενές, τις χελώνες και βοήθησαν στον καθαρισμό του εδάφους. Πολλές ευχαριστίες σε όλους και στους αρχηγούς της ομάδας τους για την πολύτιμη βοήθειά τους καθώς και την υποστήριξή τους στον ΑΡΧΕΛΩΝ, με το γεγονός ότι υιοθέτησαν χελώνες και μας ενίσχυσαν με δωρεές. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Josh και τον Nick για την φύτευση ενός δέντρου στο μπροστινό κήπο, κάτι που δεν ήταν εύκολο στο καυτό έδαφος. (Ελπίζω να καταφέρατε να βγάλετε την κόκκινη λάσπη από τα παπούτσια σας!).

Τέλος, στις 23 Ιουνίου 2012, ο Παύλος Τσάρος και η Ανθούλα Τόγια εκπροσώπησαν των ΑΡΧΕΛΩΝ στο συνέδριο με θέμα «Εθελοντές σε συνθήκες φτώχειας»: Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος της Γλυφάδας, κ. Κώστας Κόκκορης, που διοργάνωσε την εκδήλωση και ο Δήμαρχος της Marinaleda, κ. Juan Manuel Sanchez Gordillo και οι συνάδελφοί του της αδελφής-πόλης της Γλυφάδας, στην Ισπανία, καθώς και εκπρόσωποι αυτής. Με πρόσκληση του Παύλου, οι Ισπανοί επισκέπτες επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάσωσης την επόμενη μέρα και έμειναν πολύ εντυπωσιασμένοι υποστηρίζοντας τη δουλειά του ΑΡΧΕΛΩΝ.Γνωρίζεται ότι...

Αν και συχνά ταΐζω χελώνες Caretta caretta στο Κέντρο Διάσωσης που δεν είναι σε θέση να φάνε μόνες τους, ποτέ ξανά δεν είχα τέτοια στενή επαφή με μια πράσινη χελώνα μέχρι αυτή την εβδομάδα, που τάισα την «Μύριαμ». Εκτός από τη διαφορά στο σχήμα του κεφαλιού και το χρώμα μεταξύ των δύο ειδών, είδα από κοντά ότι τα σαγόνια της πράσινης χελώνας έχουν μια οδοντωτή κορυφογραμμή σε όλο το μήκος τους, που τις βοηθά να τραβήξουν επάνω και να κόψουν την τροφή τους: τα φύκια και τα φυτά της θάλασσας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εικόνες για αυτές τις χελώνες, πληκτρολογήστε στην μηχανή αναζήτησης Google: «σαγόνια Πράσινης Χελώνας».

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)


Navigation

Social Media