ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 8 έως 14 Ιουνίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση

Ο «Νεκτάριος», μια μικρή 1,9 κιλού Caretta caretta, έφτασε από την Κρήτη στις 8 Ιουνίου 2012. Δεν είχε εμφανή τραύματα και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι δεν είχε καταπιεί κάποιο αντικείμενο. Είναι πολύ αδύναμη και λαμβάνει ορό και αντιβιοτικά.

Η «Στεφανία Μπακλαβά», μια 15 κιλών Caretta caretta που είχε καταπιεί πετονιά, έφτασε από την Κάλυμνο στις 12 Ιουνίου 2012. Είχε βρεθεί από την Κυριακή, αλλά δεν μπορούσε να μετακινηθεί στο Κέντρο Διάσωσης νωρίτερα, επειδή τα πλοία της γραμμής δεν περνούν από το νησί την Κυριακή. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου έλαβε φροντίδα από τοπικό κτηνίατρο, από όπου πήρε και το όνομά της «Στεφανία» αλλά και από τα μέλη της Λιμενικής Αρχής. Το δεύτερο όνομα, «Μπακλαβά», επιλέχθηκε από τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια να σωθεί η ζωή αυτής της χελώνας.

Την Τρίτη, 12 Ιουνίου 201, η «Χρυσάνθη» και ο «Γιάννης» αφέθηκαν ελεύθερες στον Σαρωνικό κόλπο με τη βοήθεια της Σχολής Καταδύσεων Aqua Divers Club. Οι δύο χελώνες ανυπομονούσαν να επιστρέψουν στη θάλασσα και γρήγορα από την στιγμή που ένιωσαν το νερό, καταδύθηκαν και χάθηκαν από το οπτικό μας πεδίο. Αφέθηκαν με τις καλύτερες ευχές όλων μας για μια μακρά και ασφαλή ζωή μακριά από αγκίστρια, πετονιές και δίχτυα. Για εμένα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό γιατί ήταν η πρώτη φορά που η ίδια απελευθέρωσα μια χελώνα.

Άλλα νέα

Το Σάββατο 9 Ιουνίου, μια μικρή ομάδα υπαλλήλων της Citibank και των οικογενειών τους (11 ενήλικες και 5 παιδιά) ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης να ενημερωθούν για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και να εργαστούν ως εθελοντές για μια μέρα. Αφού παρακολούθησαν μια παρουσίαση, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις μας. Στη συνέχεια, όλοι βοήθησαν για να καθαριστούν δύο από τις μεγάλες, υπαίθριες δεξαμενές (εκεί όπου βρίσκονταν η «Στέλλα» και ο «Τρύφωνας» πριν ελευθερωθούν). Μετά από αυτό, οι γονείς έτριψαν και έβαψαν το αμφιθέατρο, ενώ τα παιδιά πήγαν κάτω από την τέντα για να παίξουν μερικά παιχνίδια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη και απολαυστική: Οι εθελοντές της Citibank έμαθαν για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τις θαλάσσιες χελώνες, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν την πολύτιμη βοήθεια τους για τη συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης. Πολλές ευχαριστίες σε όλους στη Citibank που συμμετείχαν στην εκδήλωση για όλα όσα προσέφεραν αλλά και για την συνεχή υποστήριξη τους.

Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, περίπου διακόσιοι ποδηλάτες επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν το σημείο τερματισμού για έναν μαραθώνιο ποδηλασίας που διοργανώθηκε από ενθουσιώδεις υποστηρικτές του ΑΡΧΕΛΩΝ, τον Γιώργο Αμυρά, (παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα»), του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ 87,7 και του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Αργυρούπολης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση του Συλλόγου ενώ στη συνέχεια έκαναν και μια ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου Διάσωσης βλέποντας τις χελώνες. Οι ποδηλάτες ενθουσιάστηκαν με αυτά που έμαθαν και πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν εθελοντές για μια μέρα. Ο Γιώργος βοήθησε τον Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης Παύλο Τσάρο να μετακινήσει μια χελώνα 63 κιλών (την «Κασσάνδρα», που πρόσφατα αφίχθη στο Κέντρο Διάσωσης), από την προσωρινή εξωτερική δεξαμενή σε νέα δεξαμενή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα στον Γιώργο για τη συνεχή υποστήριξη του στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Την Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, μια ομάδα επισκεπτών από την Crystal Cruises ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης. Ένιωσαν ιδιαίτερη ευχαρίστηση όταν είδαν ότι η «Χριστίνα», την οποία μια ομάδα από το ίδιο κρουαζιερόπλοιο είχε υιοθετήσει, είναι καλά και έχει προγραμματιστεί σύντομα η απελευθέρωσή της. Ευχαριστούμε θερμά όλους από την Crystal Cruises για τη συνεχή υποστήριξή τους στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Με την ευκαιρία αξίζει να σημειωθεί ότι η «Χριστίνα», το μικρό μας χελωνάκι από την Κάρπαθο (εκτιμάται ότι είναι περίπου 8 μηνών), εφʼ όσον είναι καλά θα αφεθεί σύντομα ελεύθερη. Όταν βρέθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ζύγιζε 120 γραμμάρια και το καβούκι της μετρήθηκε 10,5 εκατοστά. Τώρα έχει βάρος 344 γραμμάρια και το καβούκι της μήκος 14 εκατοστά.

Γνωρίζεται ότι...

Οι επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης (ακόμα και εμείς οι εθελοντές) έχουμε συχνά την περιέργεια να μάθουμε την ηλικία των χελωνών που συναντούμε. Το ερώτημα αυτό είναι μια πρόκληση ακόμη και για τους επιστήμονες. (Για παράδειγμα, διαβάστε το άρθρο Age and growth determination by skeletochronology in loggerhead sea turtles (Caretta caretta) from the Mediterranean Sea από τους Paolo Casale, Nicoletta Conte, Daniela Freggi, Carla Cioni, Roberto Argano: http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewArticle/1245.

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που είναι προφανές σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις θαλάσσιες χελώνες είναι ότι οι μικρές χελώνες (και επομένως οι νέες) έχουν μια απότομη, οστεώδη κορυφογραμμή με καρίνες που μοιάζουν με γάντζους, στο μέσο του καβουκιού που ξεκινάει από την κορυφή και καταλήγει προς το κάτω μέρος.

Η λειτουργία αυτής δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με άρθρο της υδροδυναμικής σταθερότητας των Erin Dougherty, Gabriel Rivera, Richard Blob και Jeanette Wyneken που αφορά την Caretta caretta και τις πράσινες χελώνες (Chelonia mydas),οι καρίνες των θαλάσσιων χελωνών δεν φαίνεται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση τους κατά την διάρκεια της κολύμβησης:
http://www.mendeley.com/research/hydrodynamic-stability-in-posthatchling-loggerhead-caretta-caretta-and-green-chelonia-mydas-sea-turtles/, ενώ ένα άλλο άρθρο δείχνει ότι μπορεί να σχετίζονται με την προστασία των μικρών χελωνών από τα αρπακτικά ζώα.
http://research.myfwc.com/engine/download_redirection_process.asp?file=06witheringto_0231.pdf&objid=51813&dltype=publication.

Όποια και αν είναι η λειτουργία τους, για μένα οι καρίνες κάνουν τις χελώνες να μοιάζουν με δεινόσαυροι και πάντα θα μου θυμίζουν τους προγόνους τους, των οποίων τη μοίρα δεν θα ήθελα να ακολουθήσουν!

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)Navigation

Social Media