ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 11 Μαΐου έως 17 Μαΐου 2012.

Τα νέα των εθελοντών

Μια ομάδα από Αμερικανούς σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολις, οι οποίοι σπουδάζουν στην κοινότητα του Πανεπιστημίου που βρίσκεται στην Αθήνα, αποφάσισαν να μας βοηθήσουν ως ημερήσιοι εθελοντές για δύο εβδομάδες.

Χελωνο-ενημέρωση

Αυτή η εβδομάδα ήταν αρκετά ταραχώδης, κυρίως λαμβάνοντας υπʼ όψιν τον χρόνο του έτους. Αν και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι σχετικά με την προετοιμασία για τις απελευθερώσεις των χελωνών που έχουν αναρρώσει, ο αριθμός των νέων αφίξεων αλλά και το είδος των τραυμάτων που έχουν ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά.

Νέες Αφίξεις

Πρώτα ήρθε η «Τυχερή», μια 24 κιλών Caretta caretta, η οποία έφτασε στο Κέντρο στις 11 Μαΐου 2012 από την Λαμία με έναν σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ο οποίος προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινο χέρι. Η χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τα μέλη ενός ιδιωτικού ινστιτούτου που ασχολούνται με τη θαλάσσια ζωή. Η «Τυχερή» είχε μια μεγάλη ποσότητα (περίπου 2 κιλά) από ιζήματα στο καβούκι της ένδειξη η οποία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να παρέμεινε στην περιοχή όλο τον χειμώνα. Η ακτινογραφία αποκάλυψε την ύπαρξη 2 εμφυτευμένων μικροτσίπ που τοποθετήθηκαν από κάποιον οργανισμό άλλης χώρας πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια χελώνα φωλιάς (στην ακτινογραφία, βορείτε να δείτε το μικροτσίπ στο πίσω δεξί πτερύγιό της.) Ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος κάνοντας σάρωση της ετικέτας της θα προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για την χελώνα αλλά και να ενημερώσει τον οργανισμό που της την τοποθέτησε. Αυτή την στιγμή λαμβάνει ιατρική θεραπεία. Πολλές ευχαριστίες στους ανθρώπους που βρήκαν και ενδιαφέρθηκαν για την χελώνα αλλά και που προσωπικά την έφεραν στο Κέντρο Διάσωσης.

Η επόμενη ήταν η «Ολυμπία» μια 11 κιλών Caretta caretta, η οποία έφτασε στις 12 Μαΐου 2012 από τα Χανιά, με τραύματα τα οποία προκλήθηκαν από πετονιά καθώς και ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι (όχι τυχαίο). Οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν να έχει καταπιεί κάποιο αγκίστρι. Ένας ψαράς ο οποίος ενδιαφέρθηκε ενημέρωσε τις αρχές όπου και κανονίστηκε η μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης. Η «Ολυμπία» επί του παρόντος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Ευχαριστούμε πολύ όσους μετείχαν στην προσπάθεια διάσωσής της.


Αργότερα ήρθε ο «Νίκος» μια 6 κιλών Caretta caretta από το Ρέθυμνο, ακόμα μια χελώνα που δεν είχε μόνο την ατυχία να μπλεχτεί σε πετονιά αλλά είχε επίσης και σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν να έχει καταπιεί αγκίστρι ωστόσο, εκτός από το τραύμα στο πτερύγιο και (όχι τυχαία) στο κεφάλι, είχε καταπιεί πετονιά. Ένας ντόπιος ψαράς που ενδιαφέρθηκε ανέφερε το περιστατικό στην Αλίκη Παναγοπούλου, πρώην Συντονίστρια Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ όπου τώρα διεξάγει έρευνα στην περιοχή του Ρεθύμνου. Πολλές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στην διάσωση της χελώνας.

Μια άλλη άφιξη αυτή την εβδομάδα ήταν ο «Γιώργος» από την Ζάκυνθο, μια 2,7 κιλών Caretta caretta. Είχε τραυματισμό στο πτερύγιό του από πετονιά και οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι υπάρχει κατάποση αγκιστριού. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες την επόμενη εβδομάδα. Ευχαριστούμε πολύ όσους βοήθησαν στην διάσωση του «Γιώργου».


Τέλος, αργότερα το απόγευμα της 17ης Μαΐου 2012, ακόμα μια χελώνα έφτασε, αυτή την φορά από την κοντινή μας Σαλαμίνα. Αυτή η 31 κιλών Caretta caretta η οποία ονομάστηκε «Μικέλα», δεν έχει ορατά τραύματα. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα.

Απελευθερώσεις

Η πρώτη απελευθέρωση αυτού του χρόνου ήταν ο «Πάνος». Στις 14 Μαΐου 2012 μια ομάδα εθελοντών από το Κέντρο Διάσωσης συνόδευσε τον «Πάνο» στην παραλία των Λεγρενών, όπου με ενθουσιασμό επέστρεψε στην θάλασσα. Η χαρά της απελευθέρωσής του ήταν πολύ μεγάλη καθώς η συγκεκριμένη χελώνα ανάρρωσε από ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι κάτι που είχε προκληθεί σκοπίμως και που είναι ορατό στις φωτογραφίες. Όλοι ευχόμαστε μια μακρά και υγιή ζωή! Για να παρακολουθήσετε βίντεο από την απελευθέρωση, κάντε κλικ εδώ: https://vimeo.com/42300071

Άλλα νέα

Μια μεγάλη χελώνα ξηράς έφεραν στο Κέντρο Διάσωσης με σοβαρό τραυματισμό στο καβούκι. Η ζημιά ενδέχεται να προκλήθηκε με πτώση από μεγάλο ύψος (όπως ένα μπαλκόνι). Επειδή όμως στο Κέντρο Διάσωσης θεραπεύονται μόνο θαλάσσιες χελώνες, μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ για θεραπεία. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους φρόντισαν για την μεταφορά της χελώνας.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας που πραγματοποίησε η κτηνιατρική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με την «Μάγια», μια πράσινη χελώνα χωρίς εμφανή τραύματα που πέθανε λίγο μετά την άφιξή της στο Κέντρο Διάσωσης την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από μια πολύ σοβαρή περίπτωση πνευμονίας. Πολλές ευχαριστίες σε όλους στο Πανεπιστήμιο για τη βοήθειά τους.

Γνωρίζεται ότι...

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο την καλοκαιρινή περίοδο του 2011, περίπου 12.000 χελωνάκια Caretta caretta καταγράφηκαν να έχουν φθάσει στην θάλασσα. Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια επιζεί μέχρι την ενηλικίωσή του, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη στιγμή που αυτή η ομάδα των νεοσσών θα φτάσει στην ηλικία της αναπαραγωγικής ωρίμανσης (δηλαδή 12-20 χρόνια από τώρα), θα υπάρχουν μόνο 12 ενήλικες χελώνες από εκείνες που γεννήθηκαν στο Ρέθυμνο το 2011! Χρειάζεται κάτι περισσότερο να πούμε;

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media