ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 27 Απριλίου έως 10 Μαΐου 2012.

Άλλη μια κοπιαστική εβδομάδα στο Κέντρο Διάσωσης.

Χελωνο-ενημέρωσηΟι έξι εξωτερικές δεξαμενές είναι σε λειτουργία! Η «Νάνσυ», η «Μαρίνα», ο «Θανάσης», η «Κλειώ», ο «Πάνος» και η «Μαρία» απολαμβάνουν τις νέες, πιο μεγάλες δεξαμενές τους. Το πιο σημαντικό, οι καταδύσεις , η διατροφή και η γενικότερη συμπεριφορά τους στις μεγάλες δεξαμενές παρακολουθείται και καταγράφεται από τους εθελοντές κάθε μέρα προκειμένου να εκτιμηθεί αν είναι σε θέση να απελευθερωθούν πίσω στη θάλασσα.

Στις 30 Απριλίου 2012, μια Πράσινη χελώνα ο «Αποστόλης», με βάρος 10 κιλά και μήκος καβουκιού 60 εκατοστά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Χαμολιά (Μαρκόπουλο Αττικής). Μια ημέρα νωρίτερα, είχε βρεθεί στη θάλασσα, να αγωνίζεται νʼ απαλλαγεί από μια πλαστική σακούλα που είχε τυλιχτεί γύρω από το κεφάλι της. Το άτομο που βρήκε τη χελώνα (και από τον οποίο πήρε το όνομά της) αφαίρεσε την πλαστική σακούλα και η χελώνα αμέσως μετά κολύμπησε μακριά. Ωστόσο την επόμενη μέρα βρήκε την χελώνα πάλι, η οποία μόλις και μετά βίας ανέπνεε ενώ τα μάτια της ήταν κλειστά. Μετά την άφιξή της στο Κέντρο Διάσωσης ο «Αποστόλης» καθαρίστηκε, της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξετάστηκε από την κτηνίατρό μας. Ένα από τα μάτια της είναι πλέον ανοιχτό και φαίνεται να είναι σε θέση να δει. Είναι πιθανό ότι τα μάτια της χελώνας σκόπιμα τραυματίστηκαν από άγνωστο άτομο. Πολλές ευχαριστίες στον κ. Αποστόλη και τους γείτονές του για την πολύτιμη βοήθειά τους στην διάσωση αυτής της χελώνας.

Η «Στέλλα» και η «Χρυσάνθη» έχουν και οι δύο αρχίσει να τρώνε μόνες τους, πράγμα που δείχνει βελτίωση στην υγεία τους και αν η πρόοδός τους συνεχιστεί, ελπίζουμε ότι σύντομα θα απελευθερωθούν.

Η «Μάγια», μια 5 κιλών πράσινη χελώνα βρέθηκε κοντά στην Αιδηψό στην Εύβοια και έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Μαΐου 2012. Η χελώνα δεν είχε εμφανή τραύματα, αλλά ήταν πολύ αδύναμη. Δυστυχώς, η «Μάγια», πέθανε λίγο μετά την άφιξη της. Νεκροψία θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου της.

Ένας μεγάλος αριθμός χελωνών (περίπου 13) βρέθηκαν νεκρές στην Αλεξανδρούπολη δύο εκ των οποίων φαίνεται να έχουν σκοτωθεί σκόπιμα. Αυτό το τραγικό συμβάν ερευνάται από τις αρχές.

Για λεπτομέρειες σχετικά με τα παραπάνω - και όλες τις θαλάσσιες χελώνες που υποβάλλονται σε θεραπεία - κάντε κλικ στο σύνδεσμο της καθεμιάς για τις «χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης», στην αντίστοιχη ενότητα της ιστοσελίδας.

Άλλες ειδήσεις

Στο Κέντρο Διάσωσης ο Συντονιστής Παύλος Τσάρος έλαβε κάποια τηλεφωνήματα πρόσφατα, που αποδεικνύουν ότι, παρά την αποθάρρυνση από τις ειδήσεις που όλοι βομβαρδιζόμαστε κάθε μέρα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια καλά πράγματα που συμβαίνουν.

Ένας άνθρωπος από την Κεφαλονιά ενημέρωσε τον ΑΡΧΕΛΩΝ ότι είχε βρει δύο χελώνες κοντά στην ακτή, μπλεγμένες σε πετονιές. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι και οι δύο θα πνιγόντουσαν, αν δεν γινόταν κάτι γρήγορα έτσι έκοψε τις πετονιές και τις ελευθέρωσε. Αμέσως κολύμπησαν μακριά και γρήγορα εξαφανίστηκαν μέσα στη θάλασσα. Όταν ο Παύλος τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του, ο «καλός Σαμαρείτης», είπε, «όταν είδα τα δύο ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο, ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω».

Μια γυναίκα από τον Πειραιά τηλεφώνησε και ανέφερε ότι είδε ένα κοπάδι δελφίνια περίπου 200 μέτρα κοντά στην ακτή. Δεδομένου ότι τα δελφίνια συνήθως δεν κολυμπούν τόσο κοντά στη στεριά ανησύχησε γιʼ αυτό το ασυνήθιστο γεγονός και ήθελε να ενημερώσει κάποιον.

Μια άλλη κλήση έγινε από μια γυναίκα όπου βρήκε τραυματισμένη μια χελώνα ξηράς και δεν ήξερε τι μπορούσε να κάνει. Αναζήτησε την βοήθεια κάποιου κτηνιάτρου που μπορούσε να την βοηθήσει.

Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έδειξαν ενδιαφέρον. Είναι κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ.

Οι απελευθερώσεις των χελωνών θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε και έχετε δικό σας μέσο μεταφοράς για να φτάσετε στην παραλία Λεγρενών (Παλαιάς Φώκαιας), επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο 210-8944444 για περισσότερες πληροφορίες.

Γνωρίζεται ότι...

Τρία είδη των θαλάσσιων χελωνών - όλα απειλούμενα - βρίσκονται στη Μεσόγειο: Caretta caretta (Καρέττα-καρέττα), Chelonia mydas (Πράσινη χελώνα) και Dermochelys coriacea (Δερματοχελώνα).
Μόνο οι Καρέττα καρέττα γενούν στην Ελλάδα, αλλά μερικές φορές θα βρείτε και Πράσινες χελώνες στην περιοχής μας. Στην πραγματικότητα, έχουμε δύο Πράσινες χελώνες τώρα στο Κέντρο Διάσωσης: την «Μύριαμ» (βρέθηκε κοντά στη Ρόδο) και τον «Αποστόλη» (βρέθηκε κοντά στο Μαρκόπουλο Αττικής). Η Δερματοχελώνα είναι σπάνια στην περιοχή μας σήμερα, αλλά σύμφωνα μʼ έναν τοπικό ψαρά που ο Παύλος Τσάρος από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, γνώρισε και συνάντησε πρόσφατα τον ενημέρωσε ότι πριν από είκοσι χρόνια μια τεράστια Δερματοχελώνα (δυστυχώς νεκρή) βρέθηκε στην περιοχή της Γλυφάδας και ρυμουλκήθηκε στη 2η Μαρίνα. Ήταν τόσο μεγάλη που ένας γερανός που σηκώνει ένα τόνο δεν μπορούσε την βγάλει από την θάλασσα!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις Δερματοχελώνες, υπάρχουν πολλά άρθρα και φωτογραφίες στο διαδίκτυο γι 'αυτές όπως για παράδειγμα: http://animals.nationalgeographic.com/animals/reptiles/leatherback-sea-turtle/.

Ειδική σημείωση: Την Κυριακή, 27 Μαΐου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα διοργανώσει στο Κέντρο Διάσωσης εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Χελώνας. Συνεχίστε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα για λεπτομέρειες.


Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)


Navigation

Social Media