ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 6 Απριλίου έως 26 Απριλίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση


Λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, όλες οι χελώνες εξακολουθούν να είναι ασφαλείς στα ζεστά των εσωτερικών δεξαμενών εντατικής θεραπείας. Ας ελπίσουμε ότι, με την έναρξη του Μαΐου, οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν και έτσι οι θαλάσσιες χελώνες που έχουν αναρρώσει θα μπορούν να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες, υπαίθριες δεξαμενές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απελευθέρωσή τους στη θάλασσα.

Την Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, ένα μικρό χελωνάκι που ζύγιζε μόλις 10 γραμμάρια έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Σάμο. Είχε βρεθεί από την Οργάνωση Αρχιπέλαγος, οι οποίοι επίσης μερίμνησαν για τη μεταφορά της στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Είχε έναν τραυματισμό στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού της (από άγνωστη αιτία). Δυστυχώς, ήταν πολύ αδύναμη και δεν κατάφερε να βγάλει τη νύχτα. Πολλές ευχαριστίες στο Αρχιπέλαγος για την πολύτιμη βοήθειά τους στην προσπάθεια να σωθεί αυτό το μικροσκοπικό χελωνάκι.
Από την άλλη μεριά θετικό είναι το γεγονός ότι ο νεοσσός μας, η «Χριστίνα» η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Φεβρουαρίου 2012 συνεχίζει να πηγαίνει καλά και ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να απελευθερωθεί αργότερα μέσα σʼ αυτό τον χρόνο, όταν ο καιρός το επιτρέψει.

Ο «Χάρης», ένα ώριμο αρσενικό Caretta caretta από την Ηγουμενίτσα, δυστυχώς, πέθανε κατά την άφιξη.
Γεγονότα από το Κέντρο Διάσωσης

Λόγω του Πάσχα, το Κέντρο Διάσωσης έκλεισε για το κοινό το Σαββατοκύριακο του Πάσχα 14-15 Απριλίου, αλλά ήταν ανοικτό την Δευτέρα 16 Απριλίου. Επειδή ο καιρός ήταν καλός, πολλοί Αθηναίοι ήταν έξω απολαμβάνοντας την παραλία της περιοχής και αρκετοί επισκέφτηκαν το Κέντρο για να μάθουν για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και να δουν τις χελώνες.

Την Παρασκευή, 20 Απριλίου, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Λάρισας οι οποίοι είχαν προηγουμένως κανονίσει μια ομαδική επίσκεψη για εκείνη την ημέρα, επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάσωσης. Εκτός από την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με το περιβάλλον και αφού είδαν τις χελώνες, βοήθησαν στον καθαρισμό του χώρου. Αυτή η βοήθεια εκτιμήθηκε πολύ, ιδιαίτερα μετά τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο άνεμο και την καταιγίδα. (Για να οργανωθούν επισκέψεις για τάξη, ομάδα ή οργάνωση, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Έλλη Tαραμπέ στο 210-5231342.)Το Σάββατο 21 Απριλίου, η νεοσύστατη λέσχη για την χελώνα των Αμερικανικών Σχολείων της Κοινότητας της Αθήνας είχαν την πρώτη τους από τις τρεις συνεδριάσεις για την «Εκπαίδευση Νέων Εθελοντών» στο Κέντρο Διάσωσης. Μέσα από τις προσπάθειες των δασκάλων τους και σε συνεργασία με τον συντονιστή Παύλο Τσάρο, τα μέλη του συλλόγου θα πρέπει να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες προσομοίωσης και να ενημερωθούν για τις χελώνες Caretta caretta και τον αντίκτυπο που προκαλεί η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των φυσικών οικοτόπων στο οικοσύστημα. Επιπλέον, θα μάθουν τι σημαίνει να είναι κάποιος εθελοντής που εργάζεται στο Κέντρο Διάσωσης, παρατηρώντας εθελοντές κατά την διάρκεια της φροντίδας των τραυματισμένων χελωνών, που εκτελείται ως προσομοίωση αυτών των δραστηριοτήτων αλλά μιλώντας και με τους εθελοντές.

Η Λέσχη, η οποία ξεκίνησε στην 4η τάξη και έχει αναγνωριστεί ως επίσημη Αμερικανική Σχολική Κοινότητα, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων τάξεων του σχολείου. Αυτή η μικρή ομάδα από ενθουσιώδες παιδιά, εμπνευσμένα και υποστηριζόμενα από τους δασκάλους και τους γονείς τους, έχουν ήδη εξοικονομήσει αρκετά χρήματα στο σχολείο τους, ώστε να υιοθετήσουν πολλές από τις χελώνες που νοσηλεύονται στο Κέντρο Διάσωσης ενώ έχουν στα σχέδια τους να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων στο σχολείο τους όλο το χρόνο. Επίσης, θα συμμετάσχουν σε διάφορες διοργανώσεις και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ενώ σε γενικές γραμμές θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες καθώς και για το περιβάλλον στο σύνολό του.
(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή σας σʼ ένα παρόμοιο πρόγραμμα παρακαλούμε επικοινωνήστε με της κα Έλλη Ταραμπέ 210 5231342)

Την Κυριακή, 22 Απριλίου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε μέρος στον διεθνή εορτασμό της Ημέρας της Γης διοργανώνοντας ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Διάσωσης. Το ειδικό πρόγραμμα περιελάμβανε δραστηριότητες και παρουσιάσεις για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που αποσκοπούσαν στην ενημέρωση του κοινού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και στην παρακίνησή τους να μετέχουν ενεργά σε οτιδήποτε μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σωθεί ο πλανήτης. (Για λεπτομέρειες, δείτε το ειδικό άρθρο για την εκδήλωση στην ιστοσελίδα.)

Γνωρίζεται ότι...

Απλοί πολίτες, ψαράδες και μέλη του Λιμενικού Σώματος από όλα τα μέρη της Ελλάδα είναι υπεύθυνοι για τη διάσωση της ζωής πολλών τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Με την βοήθεια του Συλλόγου ή του Λιμενικού Σώματος ή των τοπικών αρχών αν βρείτε μία τραυματισμένη χελώνα μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα της παρασχεθεί κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα και θα έχει την ευκαιρία να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της.

Ένα παράδειγμα για το πώς ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει είναι η πιο πρόσφατη άφιξη μας, η «Χρυσάνθη», η οποία διασώθηκε από δύο μικρά κορίτσια την Χρυσάνθη και την Μαρία στις 21 Απριλίου. Τα κορίτσια βρήκαν την μικρή χελώνα (34 εκ. μήκος και 5,2 κιλά), προσάραξαν σε μια παραλία της Βουλιαγμένης και με τη βοήθεια του παππού τους, την έφεραν στο Κέντρο Διάσωσης με το αυτοκίνητο. Στη "Χρυσάνθη" έγιναν αμέσως ακτινογραφίες οι οποίες έδειξαν ότι δεν είχε κανένα αγκίστρι ή άλλα ξένα σώματα. Αν συνεχίσει η πρόοδό της, θα ελευθερωθεί μόλις ο καιρός το επιτρέψει.

Αν βρείτε μια τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο 210-8944444. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και για άλλες πληροφορίες έκτακτης ανάγκης, κάντε κλικ εδώ.

Ειδική σημείωση: Την Κυριακή, 27 Μαΐου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα διοργανώσει ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Διάσωσης για την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας. Συνεχίστε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα για λεπτομέρειες.

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media