ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση

Όλες οι μεγάλες, εξωτερικές δεξαμενές που ήταν άδειες λόγο της χειμερινής περιόδου τώρα είναι η περίοδος που επιθεωρούνται και συντηρούνται προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτές ορισμένες χελώνες από τις μονάδες εντατικής θεραπείας έξω στο ηλιακό φως. Οι δεξαμενές έχουν γεμίσει με νερό και η θερμοκρασία του ελέγχεται σε καθημερινή βάση. Μόλις το επιτρέψει ο καιρός, χελώνες που η υγεία τους έχει βελτιωθεί θα μεταφερθούν στις μεγάλες δεξαμενές ενώ θα υποβληθούν σε εντατική παρακολούθηση και καταγραφή των κολυμβητικών και καταδυτικών ικανοτήτων τους καθώς επίσης θα επιβλέπονται οι διατροφικές τους συνήθειες προκειμένου να είναι σε θέση σε απελευθερωθούν.

Η «Θέσσα», μια 28 κιλών Caretta caretta, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης αργά το απόγευμα στις 29 Μαρτίου 2012 από την Χαλκιδική. Αμέσως αφού βρέθηκε μεταφέρθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου μετά από ενδελεχείς εξετάσεις στάλθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η «Θέσσα» είχε ταυτότητα αναγνώρισης η οποία είχε τοποθετηθεί από συναδέλφους στην Τουρκία και οι οποίοι ενημερώθηκαν για την διάσωσή της και την μεταφορά της στην Αθήνα. Είχε τραύμα στο κεφάλι, το οποίο φαίνεται να είναι παλιό που έχει επουλωθεί. Οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν να υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα (όπως κατάποση αγκιστριού) και η κτηνίατρός μας δεν μπόρεσε να βρει καμία ένδειξη για κάτι κακό. Έτσι λοιπόν, προς το παρόν παρακολουθείται και λαμβάνει την βασική φροντίδα. Ευχαριστούμε πολύ όλους και από το Πανεπιστήμιο και εκείνους που βοήθησαν στην ασφαλή μεταφορά της προς το Κέντρο Διάσωσης.

Στην «Φωτεινή» που έφτασε την περασμένη εβδομάδα (24 Μαρτίου) της έγιναν ακτινογραφίες όπου δεν έδειξαν να έχει καταπιεί κάποιο αγκίστρι. Βασιζόμενοι σε κάποια εμφανή σημάδια που έχει είναι πιθανό να τραυματίστηκε από δίχτυ αλιείας με τράτες. Λαμβάνει τη βασική φροντίδα και παρακολουθείται. Ακόμα δεν έχει αρχίσει να τρέφεται μόνη της και πιθανότατα θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα να ταΐζεται με την βοήθεια του σωλήνα.

Ο «Πάνος» και ο «Λεωνίδας» έχουν αρχίσει να τρώνε χωρίς βοήθεια ένδειξη πως δυο ακόμα χελώνες βρίσκονται στο δρόμο προς την ελευθερία!

Γνωρίζετε...

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αλιείας με τράτες και με συρτή; Τι λέτε για τα απλάδια δίχτυα σε σύγκριση με τα κυκλικά δίχτυα (γρι-γρι)? Πόσο καταστροφικές για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι αυτές οι τεχνικές και οι πρακτικές και ποιος είναι ο ρόλος τους στην κλιματική αλλαγή? Γνωρίζατε ότι, εκτός από το αναλογιζόμενο επίπεδο της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλούν, οι αλιευτικές τεχνικές βαθμολογούνται και ανάλογα με το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν πίσω τους?

Για να βρείτε περισσότερα, ίσως θα θέλατε να διαβάσετε ένα σύντομο -αλλά κατατοπιστικό-εικονογραφημένο φυλλάδιο που περιέχει απόσπασμα της έκθεσης (σε μορφή PDF) που δημοσίευσε η οργάνωση Seas-At-Risk (Θάλασσες σε Κίνδυνο). Το εικονογραφημένο ενημερωτικό φυλλάδιο, έχει τίτλο Reducing the Footprint: Moving Towards Low Impact Fisheries (Μείωση του Ίχνους: Πορεία προς μια Αλιεία με Ελάχιστες Επιπτώσεις), και παρουσιάζει μια επισκόπηση των διαφόρων αλιευτικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ σήμερα αλλά και τις επιπτώσεις τους τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στην κλιματική αλλαγή. http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/17/original/Reducing_the_Footprint-_Moving_towards_Low_Impact_Fisheries.pdf

Καλό Πάσχα!

Ειδική Σημείωση: Μόνο λίγες εβδομάδες απομένουν πριν τον εορτασμό της Ημέρας της Γης στο Κέντρο Διάσωσης, την Κυριακή 22 Απριλίου 2012. Συνεχίστε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας για λεπτομέρειες.

(Λόγω του Πάσχα, το επόμενο άρθρο θα αναρτηθεί την εβδομάδα μετά τις 23 Απριλίου.)

Joanne Stournara (μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media