ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης Νοέμβριο?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 8 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2014.

Χελωνο-ενημέρωση

Την παρούσα στιγμή περιθάλπονται 25 χελώνες.

Αφίξεις

Ο «Ιωακείμ», μια μικρή πράσινη χελώνα της οποίας το καβούκι είναι 31 εκατοστά , βρέθηκε κοντά στη Ραφήνα στις 16 Νοεμβρίου με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που έχει προκληθεί εσκεμμένα από ανθρώπινη δράση. Η χελώνα είναι αδύναμη και βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε ένα μικρό χωρίς νερό δοχείο στο γραφείο του Παύλου Τσάρου, Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης.

Η «Στέλλα» έφτασε από τη Λέσβο στις 24 Νοεμβρίου με τραυματισμό στο κεφάλι. Έχει 70 εκατοστά καβούκι και είναι 40 κιλά. Ήρθε από την παραλία Νυφίδα , όπου η πρόσβαση εκεί είναι δύσκολη. Δεν ήταν δυνατό να μεταφερθεί αμέσως, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ωστόσο εκείνη την ημέρα είχε την φροντίδα του Λιμεναρχείου. Την επομένη, κάποιοι άνθρωποι της περιοχής κανόνισαν τη μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Πολλές ευχαριστίες σε όλους για τη βοήθειά τους στην διάσωση αυτής της χελώνας. Η κατάστασή της είναι σταθερή μέχρι αυτή τη στιγμή.

Απελευθερώσεις

Δύο ακόμη χελώνες οι οποίες ανάρρωσαν απελευθερώθηκαν.

Η «Κατερίνα», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από τον Βόλο στις 23 Ιουνίου με κατάποση αγκιστριού το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά, απελευθερώθηκε με την χρήση πλωτού σκάφους στις 14 Νοεμβρίου. Πολλές ευχαριστίες στο Aqua Divers Club για την παροχή του σκάφους τους.

Η «Dia», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Αυγούστου από τον Πάρνωνα (Νότια Πελοπόννησο) με κατάποση αγκιστριού, απελευθερώθηκε στις 14 Νοεμβρίου με την βοήθεια σκάφους. Για άλλη μια φορά, δεν θα ήταν δυνατή η απελευθέρωση της χελώνας στη θάλασσα, χωρίς την βοήθεια του Aqua Divers Club, για την παροχή της βάρκας τους.

Φωτογραφίες από τις απελευθερώσεις του 2014 έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Δείτε τις και θα εντοπίσετε πολλούς παλιούς φίλους (ανθρώπους και χελώνες). http://www.archelon.gr/contents/release_photos.php?y=2014&row=row5

Άλλες ειδήσεις

Η κατάσταση του «Αντώνη» έχει σταθεροποιηθεί! Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη έκθεση, η χελώνα είχε ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινη δράση. Κατά τη διάρκεια αυτού του άρθρου, η αιμορραγία έχει σταματήσει τελικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να φάει από μόνος του, πρέπει να ταΐζεται με σωλήνα , μια διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμη επιχειρηθεί, λόγω του κινδύνου διατάραξης του και την επαναφορά της αιμορραγίας.

Η «Ράνια», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από την Κύμη στις 5 Οκτωβρίου με κατάποση πετονιάς και σοβαρό τραυματισμό στο πτερύγιο όπου πιθανότητα προκλήθηκε από την εμπλοκή της στην πετονιά, πέθανε στις 10 Νοεμβρίου. (Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η κατάποση πετονιάς είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνη από την κατάποση αγκιστριού και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρους τραυματισμούς.)

Η «Μίνα», η χελώνα που είχαμε στο Κέντρο Διάσωσης για πάνω από 11 χρόνια, τελικά δεν τα κατάφερε. Ένα μεγαλύτερο, ξεχωριστό άρθρο αφιερωμένο σε εκείνη θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα.

Η «Ξάνθη», η οποία είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 25 Σεπτεμβρίου με τραυματισμό στο κεφάλι, πέθανε στις 15 Νοεμβρίου.

Η «Παναγιώτα», που είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 19 Οκτωβρίου του 2014 από το Κατάκολο με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και τραυματισμούς στο πτερύγιο, πέθανε στις 14 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη έκθεση, εκτός από τα παραπάνω είχε κολλήσει μια μεγάλη ποσότητα άμμου στον οισοφάγο της. Για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Λιμενικό του Κατάκολου για τη βοήθειά τους στην διάσωση και την προσπάθειά τους να σωθεί αυτή η χελώνα.

Ο «Πίου», μια μικρή Caretta χωρίς μπροστινό πτερύγιο που ζύγιζε μόλις 840 γραμμάρια, που βρέθηκε να πλέει στο λιμάνι του Πειραιά στις 20 Ιουλίου 2012, με σκαλισμένα γράμματα στην μια πλευρά του μόλις 19,5 εκατοστά καβουκιού του, έχει μεγαλώσει και είναι πιο δυνατός, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καταδυθεί. (Ευτυχώς, με το πέρασμα του χρόνου, το σκάλισμα δεν είναι πλέον ορατό.) Μέχρι το τέλος του 2012, το καβούκι του είχε αυξηθεί κατά 24 cm και το βάρος του ήταν 1,6 κιλά, και τώρα είναι 37,5 cm!
Όπως μεγαλώνει, είναι φανερό ότι και το καβούκι του διαμορφώνεται διαφορετικά, κάτι που σε συνδυασμό με το πτερύγιο που του λείπει, τον εμποδίζει στην κατάδυση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον και θα σταλεί σε ενυδρείο. Δεν ξέρουμε αν γεννήθηκε με αυτό το πρόβλημα ή αν ήταν το αποτέλεσμα των συνθηκών που συνάντησε μετά τη γέννησή του. Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο του «Πίου» εδώ: https://vimeo.com/113524478

Γνωρίζετε ότι...

Σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την προστασία των απειλούμενων ειδών, το Λιμενικό υποχρεούται να αναφέρει επίσημα κάθε θαλάσσια χελώνα που βρίσκεται σε ενδεχόμενη θανατηφόρα κατάσταση ή είναι τραυματισμένη. Στις περιπτώσεις που ο θάνατος ή ο τραυματισμός της χελώνας έχει προκληθεί από ανθρώπινη παρέμβαση, οι αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν το θέμα και να διαπιστώσουν ποιο πρόσωπο είναι υπεύθυνο ώστε να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους αυτό συμβαίνει σπάνια. Ας ελπίσουμε ότι, με την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων, η κατάσταση θα αλλάξει και η θανάτωση άγριων ζώων άνευ λόγου απλώς επειδή “ενοχλούνʼʼ θα σταματήσει. Σας ενθαρρύνουμε όλους - φορείς και απλούς πολίτες - να σταματήσουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις παραβιάσεις του νόμου.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης:

Επισκεφθείτε το Κέντρο Διάσωσης κατά τις ώρες που είναι ανοιχτό για το κοινό (κάθε Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ.) για να δείτε και να μάθετε για τις χελώνες και τη δουλειά που γίνεται εκεί.

Κάντε τα Χριστουγεννιάτικα δωράκια σας και ταυτόχρονα βοηθείστε τις χελώνες: Προμηθευτείτε ένα μπλουζάκι ή ότι άλλο θέλετε από το χώρο υποδοχής του Κέντρου Διάσωσης ή από την σελίδα μας στο διαδίκτυο. Έχουμε κάποια νέα προϊόντα που παραλάβαμε για τις γιορτές. http://www.archelon.gr/contents/gifts.php?row=row11

Κάντε μια δωρεά μέσα από την διαδικτυακή μας σελίδα. http://www.archelon.gr/eng/donations.php
Εάν είστε δάσκαλος, μεριμνήστε για μια εκδρομή με την τάξη σας στο Κέντρο Διάσωσης. Κανονίστε το στο 210-52 31 342.

Ελάτε ως εθελοντής για να βοηθήσετε αρκετές ώρες την εβδομάδα. (Επικοινωνήστε με τον Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης Παύλο Τσάρο στο 69728779626972877962). Εάν μιλάτε ελληνικά μπορείτε να συμμετέχετε στη νέα ομάδα Ελλήνων εθελοντών. Ελάτε και βοηθείστε να μας μάθει ο κόσμος.

Δωρεές τροφίμων και ιατρικές προμήθειες για τις χελώνες θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από το Κέντρο Διάσωσης.(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά δείτε εδώ). http://www.archelon.gr/contents/pedio_rescue.php?row=row5Μιλώντας για τη δωρεά ιατρικών προμηθειών, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις δύο ομάδες Προσκόπων, οι οποίες επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάσωσης στις 29/11/14. Έφεραν πολλές ιατρικές προμήθειες, οι οποίες φάνηκαν πολύ χρήσιμες στη φροντίδα των χελωνών. Οι αρχηγοί των ομάδων είχαν προγραμματίσει να κάνουν μια ουσιαστική επίσκεψη για τα παιδιά: Είχαν ετοιμάσει ένα φυλλάδιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και υλικού το οποίο βρήκαν στην Εργαλειοθήκη του Δασκάλου από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ τα παιδιά ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες, όταν ήταν στο Κέντρο Διάσωσης . Έμαθαν πολλά για τις θαλάσσιες χελώνες και έκαναν πολλές ερωτήσεις. http://www.archelon.gr/contents/aggogi_Toolbox.php

Τώρα μπορείτε να βοηθήσετε μια χελώνα και αποκτώντας παράλληλα το ʽʽγούριʼʼ του 2015 με τις ειδικές Χριστουγεννιάτικες υιοθεσίες. http://www.archelon.gr/eng/sponsoreaturtle.php?row=row9

Ευχαριστούμε επίσης τα παιδιά στην τάξη προ-νήπιου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (HAEF), που συμβολικά υιοθέτησε την «Φαίδρα», μία από τις χελώνες που νοσηλεύεται τώρα στο Κέντρο Διάσωσης, για δύο μήνες!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες

Στον Γιάννη Ορφανό από την Νάξο (μέλος της ομάδας προστασίας Άγριων Ζώων https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou), ο οποίος ήρθε και επισκέφτηκε την χελώνα που είχε διασώσει και η οποία ονομάζεται «Γιάννης», ενώ κανονίζει την διαδικασία ώστε η χελώνα να επιστρέψει και να απελευθερωθεί στο νησί.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media