ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 Ιουλίου – 26 Ιουλίου 2013 .

Νέα από τους Εθελοντές

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους ημερήσιους εθελοντές για τη συνεχή υποστήριξή τους και τη σκληρή δουλειά. (Πολλοί από τους εν λόγω εθελοντές βρίσκονται σε διακοπές τώρα τον Αύγουστο, οπότε αν είστε στην Αθήνα και θέλετε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε με τον Παύλο ή με το Νάσο στο 210- 89.444.444.) Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ομάδα των εθελοντών από το Rotaract Γλυφάδας, οι οποίοι περνούν τον χρόνο τους κάτω από τον καυτό ήλιο προκειμένου να τρίψουν και να βάψουν τα βαγόνια και τις υπόλοιπες υποδομές του Κέντρου.

Χελωνο-ενημέρωση

Υπήρξαν μια σειρά από νέες αφίξεις, λόγο των οποίων οι εθελοντές είναι πολύ απασχολημένοι.

 • «Γιάννης», έφτασε στις 2 Ιουλίου από την Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι.
 • «Doblado», ένα μεγάλο αρσενικό, έφτασε από τα Χανιά με σοβαρά τραύματα στο πτερύγιό του (που προκλήθηκε από εμπλοκή σε δίχτυα). Διασώθηκε από την Άρτεμη κάτοικο της περιοχής, η οποία ήταν στην παραλία, είδε τη χελώνα που βρίσκονται σε κίνδυνο και βούτηξε στο νερό για να την βγάλει έξω. Η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά ανέλαβε την ασφαλή μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα.
 • «Καλυψώ», ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από την Ζάκυνθο στις 10 Ιουλίου 2013. Χτυπήθηκε από ένα ιστιοφόρο στην περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Το πλήρωμα ανέφερε το ατύχημα αμέσως και έμεινε με τη χελώνα, η οποία ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσε να κινηθεί, για τέσσερις ώρες μέχρι που οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ από τον τομέα της Ζακύνθου έφτασαν στο σημείο με βάρκα και πήραν την χελώνα. Δεν είχε εμφανή τραύματα, αλλά στάλθηκε για μια πλήρη εξέταση και για να της δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Είναι σε καλή κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.
 • «Ιωάννα», έφτασε από την Αλεξανδρούπολη με τραυματισμό στο κεφάλι. Αρχικά την παρέλαβαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να μπορέσει να μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης.
 • «Lady», είναι ακόμα μια πρόσφατη άφιξη με τραύμα στο κεφάλι. Βρέθηκε στο Μεσολόγγι από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
 • «Δάφνη», ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ρίο. Μεταφέρθηκε με τη βοήθεια της Κατερίνας, εθελόντρια της ΑΝΙΜΑ και του Λιμενικού. Δυστυχώς, είχε σοβαρά εσωτερικά τραύματα από κατάποση αγκιστριού και πέθανε λίγο μετά την άφιξή της.
 • «Κανέλλα», βρέθηκε επίσης στο Αιτωλικό από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζεται στο πρόγραμμα ταυτοποίησης. Κατά τη στιγμή που βρέθηκε, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι είχε ήδη ένα χαμένο μάτι και το άλλο είχε καρφωμένη ακίδα. Η χελώνα εξετάστηκε από έναν τοπικό κτηνίατρο, ο οποίος αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να την στείλει στο Κέντρο Διάσωσης. Εδώ, η ακίδα απομακρύνθηκε και η χελώνα ανακάμπτει πολύ γρήγορα. Μπορεί να βουτήξει και να βρει την τροφή της, έτσι ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.
 • «Luamba», είναι η τρίτη χελώνα που βρέθηκε στο Μεσολόγγι από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Είχε έναν πολύ άσχημο τραυματισμό στο καβούκι (πιθανόν από χτύπημα βάρκας), αλλά ευτυχώς ο πνεύμονάς της φαίνεται να είναι άθικτος. Φαίνεται ότι μέχρι τώρα τα πάει καλά.
 • «Αλέξανδρος», που έφτασε στις 22 Ιουλίου από τη Βόνιτσα με ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι, είναι σε καλή κατάσταση. Το καβούκι της χελώνας ήταν εντελώς καλυμμένο με πράσινα φύκια.
 • «Αλίκη», έφτασε στις 23 Ιουλίου από το Πόρτο Χέλι με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Βρέθηκε από τα μέλη μιας καταδυτικής λέσχης.
 • «Δημοσθένης», έφτασε στις 24 Ιουλίου από το Αιτωλικό, μια ακόμα χελώνα που διασώθηκε από την ερευνητική ομάδα. Από το στόμα του έβγαινε πετονιά, ενώ είχε και παλιό τραυματισμό στο κάλυφος. Είναι ένα μεγάλο αρσενικό Caretta caretta. Έχει λάβει τις πρώτες βοήθειες, ενώ θα πρέπει σύντομα να υποβληθεί σε ακτινογραφίες.
Εκτός από αυτές τις χελώνες που έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης, ο Παύλος ασχολήθηκε με τη διάσωση άλλων δύο χελωνών:

Στην Κεφαλονιά, μια χελώνα που φάνηκε να είναι σε κατάσταση σοκ διασώθηκε από τοπική ομάδα για τις χελώνες που ονομάζαται Katelios, και συνεργάζεται χρόνια με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η ομάδα κράτησε την χελώνα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια δεξαμενή για παρατήρηση, πριν από την μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης και ήταν ευχάριστη έκπληξη που την βρήκαν το επόμενο πρωί να καταδύεται και να τρώει κανονικά. Έτσι απελευθερώθηκε αμέσως.

Μια πολύ μικρή χελώνα (ακόμη απροσδιόριστη) βρέθηκε στο Βόλο. Ήταν καλυμμένη με πεταλίδες και πολύ αδύναμη. Αφού απομάκρυναν τις πεταλίδες από έναν τοπικό εθελοντή, εστάλη στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για ένα πλήρες check-up.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν στην διάσωση και την περίθαλψη αυτών των χελωνών.

Υπήρξαν επίσης και κάποια άλλα νέα.

Η «Μικαέλα», που μόλις πρόσφατα άρχισε να τρώει την τροφή που της δίνεται με το χέρι, ξεκίνησε να μαζεύει την τροφή της από τον πυθμένα της δεξαμενής της. Αυτό είναι θετικό σημάδι ότι αναρρώνει από τον τραυματισμό στο κεφάλι της, είναι καλύτερα και ελπίζουμε ότι μπορεί νʼ απελευθερωθεί σύντομα.

Η κτηνίατρος αφαίρεσε το μικρό αγκίστρι που βρίσκονταν στο λαιμό του «Μένιου» χωρίς χειρουργική επέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανακάμψει γρήγορα και θα μπορέσει νʼ απελευθερωθεί.

Η «Κατερίνα» είχε ένα μεγαλύτερο αγκίστρι βαθιά στον οισοφάγο της. Της αφαιρέθηκε με αναισθησία, αλλά χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο «Μάρκος», είχε σπάσει το πτερύγιό του (μετά από την εμπλοκή του σε δίχτυα) και υποβλήθηκε σε χειρουργείο. Δυστυχώς, για άγνωστους λόγους, δεν επιβίωσε. Θα πραγματοποιηθεί νεκροψία για νʼ αντιληφτούμε τι συνέβη.

Επιπλέον υπήρξαν και αρκετές απελευθερώσεις.

Η «Μαρίνα», η οποία υποβλήθηκε σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης από το 2007 για τραύματα στο πτερύγιο και στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στην Κρήτη και απελευθερώθηκε στις 19 Ιουλίου στην περιοχή όπου αρχικά είχε βρεθεί. Η αποκατάσταση και απελευθέρωση της ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για όλους όσους ενεπλάκησαν με τη φροντίδα της.Η «Πηνελόπη», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από τη Ρόδο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, με τραυματισμό στο καβούκι, απελευθερώθηκε στις ακτές του Σαρωνικού, στις 16 Ιουλίου 2013.

Ο «Σπίθας», ο οποίος έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 24 Ιουνίου 2013 από το Βόλο με κατάποση αγκιστριού, θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 22 Ιουλίου.

Η «Ντόρα», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Μαΐου 2013 από την Κέρκυρα με την κατάποση αγκιστριού, θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 22 Ιουλίου 2013. (Η «Τζούλια», ο «Σπίθας» και η «Ντόρα» απελευθερώθηκαν από δύο ιστιοφόρα σκάφη, τα οποία ευγενικά μας παραχώρησε η Μαριάννα.)

Η «Τζούλια», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Απριλίου 2013 από τη Χαλκίδα της Εύβοιας με ένα μικρό τραύμα στο κεφάλι, υποβλήθηκε σε θεραπεία και απελευθερώθηκε από ιστιοπλοϊκό στις 22 Ιουλίου.

Η «Καλυψώ», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 10 Ιουλίου 2013 από την Ζάκυνθο μετά από σύγκρουση με ιστιοπλοϊκό σκάφος, θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στη Ζάκυνθο στις 24 Ιουλίου (μαζί με τον Νάσο και την Judy).

Η «Λουκία», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 11 Ιουλίου 2012 από την Αλόννησο με τραύμα στο κεφάλι. Υποβλήθηκε σε θεραπεία και απελευθερώθηκε από τα Λεγρενά στις 4 Ιουλίου 2013. Μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, όπου είχαν εργαστεί ως εθελοντές στο Κέντρο για αρκετές ημέρες, συμμετείχε επίσης την απελευθέρωση.

Ο «Κώστας», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Αυγούστου 2010 από την Εύβοια με τραυματισμούς στο λαιμό και τα μάτια. Είχε γίνει προσπάθεια απελευθέρωσής του, στις 4 Ιουλίου, στην παραλία, αλλά γύρισε πίσω στο Κέντρο για περαιτέρω παρατηρήσεις λόγω προβλημάτων προσανατολισμού. Με επιτυχία απελευθερώθηκε με πλοίο στις 25 Ιουλίου.

Μια πολύ δύσκολη μέρα

Στις 25 Ιουλίου, μετά την απελευθέρωση του «Κώστα» (βλ. παρακάτω για λεπτομέρειες) και το διάλλειμα στον αγαπημένο φούρνο τους, οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ επέστρεψαν στο Κέντρο Διάσωσης για να γιορτάσουν την παραπάνω απελευθέρωση και τα γενέθλια της Τζέσικα με μπάρμπεκιου. Στα μέσα της βραδιάς, ο Παύλος πήρε δύο τηλεφωνήματα. Το ένα ήταν για μια χελώνα που προσπαθούσε να φτιάξει φωλιά στην παραλία πίσω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην περιοχή του Πειραιά. Μετά από επικοινωνία με το Λιμενικό, οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης επισκέφθηκαν την περιοχή για να ελέγξουν την κατάσταση . Η χελώνα είχε πράγματι κάνει δύο προσπάθειες να φωλιάσει εκεί, αλλά, δυστυχώς, η περιοχή είναι ακατάλληλη πια γιʼ αυτό. Ωστόσο, αυτό δείχνει ότι η εν λόγω χελώνα πρέπει να είχε προκύψει από φωλιά στην ίδια περιοχή κατά το παρελθόν.

Το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν από τη Λευκίμη στην Κέρκυρα, όπου το Λιμενικό βρήκε τον «Βλάση», μια μικρή Caretta caretta (50 cm) που είχε ένα πολύ άσχημο τραύμα στο κεφάλι, το οποίο σκόπιμα είχε προκαλέσει ανθρώπινο χέρι. Η χελώνα μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Κέρκυρας. Μετά από πολλές συζητήσεις, καθώς δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί στην Αθήνα, δεδομένου ότι οι επιβάτες του λεωφορείου αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο της στο όχημα, το Λιμενικό συγκινημένο από την κατάσταση της, έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να την σώσει. Βρήκαν επιτέλους έναν οδηγό φορτηγού που συμφώνησε να αναλάβει τη χελώνα από την Κέρκυρα σε όλη τη διαδρομή προς την Αθήνα. Ο Παύλος συναντήθηκε με τον οδηγό τα ξημερώματα στην Ελευσίνα για να την πάρει, η οποία ήταν πλέον αδύναμη και σχεδόν νεκρή. Δυστυχώς, τη στιγμή που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης, η χελώνα είχε πεθάνει. Πολλές ευχαριστίες στον κ. Βλάση και τα άλλα μέλη του Λιμενικού, καθώς και στον οδηγός που μετέφερε την χελώνα στην Αθήνα, για τη βοήθειά τους.

Απλά μια υπενθύμιση

Κάθε χρόνο κατά το μήνα Αύγουστο, το Κέντρο Διάσωσης είναι κλειστό τα Σάββατα και τις Κυριακές, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εργασίες συντήρησης. Ωστόσο κάποιες φορές μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για ομάδες ή επισκέπτες εκτός Αθηνών που μπορεί να βρίσκονται στη Γλυφάδα κατά το μήνα Αύγουστο. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ καλέστε 210-89444444 ή 210-5231342.

Γνωρίζετε ότι...

Χρειάζονται 12 με 20 χρόνια για τις χελώνες Caretta caretta, να γίνουν αρκετά ώριμες ώστε νʼ αναπαραχθούν. Ενώ οι θηλυκές χελώνες παράγουν πολλά αυγά κάθε χρόνο, μόνο 1-2 από 1.000 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν από τους φυσικούς εχθρούς και τις φυσικές διαδικασίες και περνάει αρκετός καιρός για να φτάσουν στην ενηλικίωση. Ο αριθμός αυτός επηρεάζεται επίσης και από ανθρώπινους παράγοντες, όπως η καταστροφή των παραλιών ωοτοκίας, η ρύπανση της θάλασσας, από μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, κλπ. Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές θαλάσσιες χελώνες γύρω μας σήμερα, ο αριθμός τους θα μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, αν δεν προστατεύονται οι παραλίες ωοτοκίας.

Τον Ιούνιο 2013 σχεδιάστηκε (στην Αγγλική Γλώσσα) για φοιτητές, ένα διδακτικό εργαλείο για την καταγραφή με αριθμούς της δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών, που επικεντρώνεται σʼ αυτό το θέμα. Αν θέλετε μπορείτε να το ελέγξετε - είτε για τον εαυτό σας ή για ένα νεαρό άτομο που γνωρίζετε http://www.archelon.gr/eng/aggogi_Toolbox.php?row=row6).

Ιωάννα Στουρνάρα

Navigation

Social Media